Başbakan Başdanışmanı Barkçin Manisa’da Öğrencilerle Buluştu
Başbakanlık Başdanışmanı Savaş Barkçin, "Suriye, o yüzde yerel bir savaş değildir. Dünya savaşıdır. Rusya orada. Amerika orada. Yakında Çin de olur....
Başbakanlık Başdanışmanı Savaş Barkçin, "Suriye, o yüzde yerel bir savaş değildir. Dünya savaşıdır. Rusya orada. Amerika orada. Yakında Çin de olur. İlla Suriye'de olması gerekmez Ortadoğu'da da olur. Demek ki Türkiye'nin yüz yüze kaldığı meydan okumaları ufak tefek şeyler değildir" dedi.
Başbakanlık Başdanışmanı Savaş Barkçin, Manisa Celal Bayar Üniversitesinde "Gelenekten Geleceğe Türkiye ve Dünya" konulu konferans verdi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Ümit Doğanay Arınç Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferansta Barkçin, öğrencilere görseller üzerinde geleneklerine bağlanmanın önemini anlattı. Türk ve İslam toplumunun 200 yıldan bu yana komada olduğuna vurgu yapan Barkçin, "İnsan komdan çıkınca yani bilinçsizlik halinden bilince çıkınca önce mekanı tanımak istiyor. Sonra olayları tanımak istiyor. Sonra zamanı tanımak istiyor. İşte Türk toplumu da 200 yıldan beri komada. Biraz ağır bir itham olacak ama maalesef öyle. Yaşıyor. Komadaki insan ölmüyor. Vücudun bütün organları aslında çalışıyor fakat beyin bloke edilmiş durumda. Ne yaptığını bilmiyor. Kendinden haberi yok. Mekanından haberi yok. Olaylardan haberi yok. Kendi tarihinden yani zamanından haberi yok. Dolayısıyla 200 yıldan beri süre giden bir komadayız. Evet, üniversitelerimiz 200 seneden beri adam yetiştiriyor. İnsanlar çalışıyor. Çiftçilik yapıyor. Tüccarlık yapıyor. Yurt dışına gidiyor, geliyor. Toplumda faaliyetler devam ediyor ama bir bilinçle değil. Kendiliğinden. Hatta biz bunu sadece Osmanlı ve Türkiye'ye değil bütün İslam alemine bile teşbih edebiliriz. Bütün İslam alemi komada. Komadan biz 2000'li yılların başından beri çıkmaya başlıyoruz. Henüz çıkmış değiliz. Hala kendi mekanımızı soruyoruz. Kendimiz kimiz, biz kimiz sorularını her alanda soruyoruz" dedi.
"Avrupa'nın yapımı, Osmanlı'nın yıkımı üzerinedir"
'Ortadoğu" kavramının İngilizler tarafından Osmanlı'nın parçalanması aşamasında üretildiğine dikkat çeken Barkçin, "Ortadoğu. Hiç düşündünüz mü Ortadoğu ne kadar saçma bir kavram. Neyin doğusu, neyin ortası? Biz bu mahallede yaşıyoruz zaten. Ben kendi mahallemde bir şeyin doğusu ve ya ortası niye diyeyim ki? Bu kavramı İngilizler, Osmanlıyı parçalama aşamasında üretti. Bugünkü Avrupa'nın yapımı, Osmanlı'nın yıkımı üzerinedir. Eğer Osmanlı'yı yıkmasalardı bu kadar kuvvet kazanamazlardı. Bugünkü kavramı biraz böyle düşünmek lazım. Hollanda şöyle diyor, Belçika böyle yaptı bunların hepsi hikaye. Bunların arkasında yatan şey zaten onların ayakta durma sebebi senin yerde olman. Çünkü İslam dünyasını ayakta tutan şey Osmanlı'ydı. 200 yılda sadece gücümüzü değil kendimizi kaybettik. Ama kendimizi aramıyoruz. Güç arıyoruz. Orda güç, burada güç, daha büyük bina yapalım değil. Kendimizi evimizde de aramıyoruz. Yani kendi kaynaklarımızı da aramıyoruz. Ondan bundan öğrenmeye çalışıyoruz. Öğrenmeyince Hollanda gibi Almanya gibi bildiriyorlar sana. Sen Türksün, sen Osmanlısın sana bildirirler. Sen unutursan hatırlatıyorlar. Demek ki onlar unutmuyor. Onların bu geleneği var. Biz de en azından bu geleneği bilelim hatırlayalım, artık kendimize gelelim" diye konuştu.
"Suriye yerel savaş değil, dünya savaşıdır"
Dünyanın çok kritik ve tarihi bir dönem içerisinde olduğunu ve yeni bir dünya savaşının yaklaştığını dile getiren Barkçin, "Çok kritik bir tarihi dönemdeyiz. Büyük dünya savaşlarının arifelerinden birisini yaşıyoruz. Biz aslında şu an savaş halindeyiz. Savaş illa sizin Manisa'ya bir top düşmesi değildir. Savaşın her zaman bir hazırlık safhası vardır. Bütün güçler pozisyonlarını alır. Hazırlıklarını yaparlar. Bir şey olduğu zaman nerde ne yapacaklarını bilirler. Şu anda o dönemdeyiz. Suriye, o yüzde yerel bir savaş değildir. Dünya savaşıdır. Rusya orada. Amerika orada. Yakında Çin de olur. İlla Suriye'de olması gerekmez Ortadoğu'da da olur. Demek ki Türkiye'nin yüz yüze kaldığı meydan okumaları ufak tefek şeyler değildir. Ama Allah'ın izniyle Türkiye bunun içinden çok kuvvetli bir şekilde çıkacaktır. Şart ne? Hazırlıklı olmamız, kendimizi bilmemiz. En azından bir Amerikalı, bir İngiliz kadar kendi köküne bağlılık. O bağlanıyor. Sen de kendi köküne bağlan kuvvet oradan çıkar. İşin farklı olur. Kendine bakışın farklı olur" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.