Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: “Yönetimde Çift Başlılığın Ortadan Kaldırılması Lazım”
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Türkiye'de bir ihtiyacın sonucu olarak ortaya çıktığını belirterek, yönetimde...
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Türkiye'de bir ihtiyacın sonucu olarak ortaya çıktığını belirterek, yönetimde çift başlılığın ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Elazığ'da Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileriyle buluşarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini anlattı. Bir otelin toplantı salonunda gerçekleşen programda Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Vali Murat Zorluoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ve AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze eşlik etti.
Demokratik bir ülkede anayasa değişiklik felsefesinin herhangi bir partinin istediği için olmayacağını belirten Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Hangi siyasi parti isterse istesin eğer toplumda anayasanın değiştirilmesine ilişkin talep yoksa anayasa değişiklikleri gündeme gelmez. Türkiye'de har zaman anayasa değişikleri konuşulmuştur. 1982 anayasası kabul edildiği günün ertesi gününden itibaren 1982 anayasası tartışılmaya açılmıştır. Aynı şekilde ondan önceki dönemlerde de Türkiye'de başkanlık sistemi, cumhurbaşkanlığı sistemi, cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesi gibi konular hemen hemen bütün siyasi liderler tarafından gündeme getirilmiştir." dedi.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Türkiye'de bir ihtiyacın sonucu olarak ortaya çıktığını aktaran Numan Kurtulmuş, "Çünkü mevcut olan parlamenter sistem yürümüyor. Mevcut sistem Türkiye gibi dinamik bir ülkeyi taşımıyor. Bu sistemin değiştirilmesi millete karşı yapılacak en önemli hizmetlerden birisidir. İnşallah 16 Nisan'da milletimiz evet diyerek bu değişikliğin önünü açacaktır" diye kaydetti.
"Mevcut sistemin yapısı çatışmacı ve vesayetçi"
Mevcut sistemin yapısının çatışmacı ve vesayetçi bir sistem olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Maalesef sistem güçler ayrımı prensibi üzerine değil güçler çatışması prensibi üzerine oturmuştur. Bu memlekette uzun yıllar boyunca siyasi aktörler arasında, kurum ve kuruluşlar arasında hatta zaman zaman toplumsal kesimler arasındaki çatışma mevcut sistemi besleyen ana unsurlar olmuştur. 1950 yılında Demokrat Parti'nin iktidara geldiği dönemden 2017 yılına kadar olan 67 yıllık bu süreç içerisinde maalesef vesayetçi, çatışmacı bu sistemin çok sayıda sonuçlarıyla karşılaştık. Bunların en başında gelen cumhurbaşkanlarının seçilmesi meselesidir" şeklinde konuştu.
Kurtulmuş, mevcut sistemin 67 yılda 5 tane darbe yaşadığını vurgulayarak, "Mevcut sistemde ayrıca 6, 7 tane darbe teşebbüsü yaşanmıştır. Bu teşebbüslerin en sonuncusu FETÖ'nün eşkıyalarının 15 Temmuz'da ortaya koyduğu darbe teşebbüsüdür. Milletimiz hiç korkmadan kararlılıkla göğüslerini tanklara siper etti. Türkiye'nin yaşadığı bu ağır bedeller ülkemize yıllar kaybettirmiştir. Kurum ve kuruluşlar arasındaki cumhurbaşkanı ile hükümet arasında, hükümetler ile yüksek yargı arasındaki tartışmalar Türkiye siyasetinde son derece ciddi krizleri ortaya çıkartmıştır. Türkiye'de bu süreçlerde 68 siyasi parti kapatılmış, siyasi liderler yasaklı hale getirilmiştir" ifadelerini kullandı.
"Yönetimde çift başlılığın ortadan kaldırılması lazım"
Vesayetçi ve çatışmacı sistemin Türkiye'nin önünü tıkadığını ifade eden Kurtulmuş, "Parlamenter sistem, Türkiye'de yılların kaybolmasına vesile oluyor. Mevcut sistem yönetimlerin doğru dürüst ülke yönetememesine neden oluyor. Böyle bir sistemle Türkiye yönetilemez. Yönetimde çift başlılığın ortada kaldırılması lazım. Türkiye'de 94 yılda 65 hükümet kuruldu. Ortalama 17 ayda bir hükümet kuruldu. 80 milyonluk Türkiye'yi 17 ayda zayıf, ne zaman yıkılacağı belli olmayan hükümetlerle nasıl yürütülecek. Türkiye bu siyasi iktidarsızlığı geride bırakmak zorundadır" diye belirtti.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte yürütme yetkisinin cumhurbaşkanında olacağını söyleyen Kurtulmuş, "Seçimde 2 tane sandık olacak. Sandığın birinde ülkeyi kimin yöneteceğine millet karar verecek. Diğer sandıkta ise millet parlamentonun nasıl oluşacağına karar verecek. Seçim sonrasında cumhurbaşkanı isterse ertesi sabah hükümeti millete ilan edebilecek. Dolayısıyla koalisyon pazarlıkları ve bekleme yok" diye konuştu.
"Bekara karı boşamak kolay"
Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde, sistem kilitlenirse bu kilidi ya cumhurbaşkanı ya da TBMM açabileceğini belirten Kurtulmuş, "CHP'li arkadaşlar kendileri cumhurbaşkanlığı makamına oturmayacaklarını zannettikleri için zannediyorlar ki cumhurbaşkanı kafası kızınca meclisi fes eder. Böyle bir şey yok. Hiçbir sorumlu siyasetçi böyle davranmaz. Bekara karı boşamak kolay. CHP'liler iktidar tecrübesinin dışında oldukları için zannediyorlar ki bir gün cumhurbaşkanın kafası bozulur meclisi seçime götürür" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.