Başbakan Yıldırım: “İlle De Roman Olsun, İlle De Evet Olsun”
İzmir'de Roman vatandaşlarla bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, "İlle de Roman olsun, ille de evet olsun. Sandıklar evetle dolsun. 16 Nisan'da güle...
İzmir'de Roman vatandaşlarla bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, "İlle de Roman olsun, ille de evet olsun. Sandıklar evetle dolsun. 16 Nisan'da güle oynaya sandığa gitmeye var mısınız?" dedi.
İzmir'de AK Parti İzmir İl Başkanlığı binasının açılışını yapan Başbakan Binali Yıldırım, daha sonra Hilton Otel'de Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen Roman dernek ve federasyonları ile buluştu. Konuşmasının başında Romanların Türkiye'nin rengi ve gülen yüzü olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Ne diyoruz; ille de Roman olsun. İster çamurdan taştan olsun. O da Allah'ın kuludur. Her kim olursa olsun. İlle de Roman olsun. 16 Nisan önemli bir tarih değil mi? Evet değil mi?" diye sordu. Roman vatandaşların hep bir ağızdan "Evet" demesi üzerine Yıldırım, "Romanlar işi bitirmiş. Helal olsun. Gacılara gocalara helal olsun. O zaman o şarkıya ilave yapalım. İlle de Roman olsun, ille de evet olsun. Sandıklar evetle dolsun. Ülkenin yarınları için, kadınlar, gençler, çocuklar için evet demeye var mısınız? Güle oynaya sandığa gitmeye var mısınız? Şenliğiniz bol olsun, yüzünüz daima gülsün" diye konuştu.
"Romanlarla beraber büyüdüm"
Türkiye'nin her köşesinden Roman vatandaşlarla İzmir'de buluştuğunu kaydeden Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin bütün renkleri burada. Türkiye'nin her köşesinden Roman kardeşlerimiz burada. Bu ülkenin bütün renkleri güzel. Bütün gelenekleri, kültürleri güzel. Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün vatandaşları bu milletin ev sahibidir. Biz büyük bir aileyiz. Asırlar beri birlikte yaşıyoruz. Ben Romanları bilirim. Ben çocukluğumda İstanbul Kulaksız'da çok bulundum. Sizlerle beraber büyüdüm. Yolumuz, istikametimiz, sevincimiz, üzüntümüz bir."
"Ne de olsa o da Kasımpaşalı"
Farklılıkları her zaman zenginlik olarak göreceklerini ifade eden Yıldırım, "Yunus Emre'nin dediği gibi yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz. Siyaset anlayışımızda ülkemizin bütün renklerine karşı sevgi ve kardeşlik var. Her can yaratanın bir mucizesi. Kim gönül kırar, iki cihanda da yeri yoktur. Sizler Türkiye'nin zenginliği, vicdanı, kalbi, neşesisiniz. Türkiye'nin gülen yüzüsünüz" derken, salondan "Recep Tayyip Erdoğan" seslerini yükselmesi üzerine de "Ne de olsa o da Kasımpaşalı" dedi.
"Zenginliklerinin farkında olmayanlar çok yanlış yaptı"
16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği referandumu hakkında konuşan Yıldırım, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin geleceği günlük güneşlik bir geleceğe evet diyor muyuz? Birliğimiz, kardeşliğimiz için "evet" diyor muyuz? Sandıkları evetle dolduruyor muyuz? Türkiye'nin her kesiminden insanın ayrımcılığa tabii tutulduğu, ötekileştirildiği zamanlar oldu. Bu ülkenin insani zenginliklerinin farkında olmayanlar çok yanlış yaptı. AK parti her türlü ayrımcılığa, ırkçılığa karşı dimdik durdu ve bugünlere geldik. Romanlar 80 milyon vatandaşın her biri gibi Türkiye'nin 1. sınıf vatandaşıdır. Elbette farklılığımız olacak. Her birimizin göz rengi, saç rengi, ten rengi farklı olabilir ama unutmayalım; gözlerimizden düşen yaşların rengi hep aynıdır. Üzüntüde de, sevinçte de, gelecekte de, zor günlerde de, güzel günlerde de beraberiz."
"Ayrımcı hükümleri kaldırdık"
AK Parti hükümetleri döneminde Roman vatandaşlara yönelik bütün ayrımcı hükümleri ortadan kaldırdıklarını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:
"İskan Kanununda değişiklik yaptık. 2006'da polis talimatlanmasında bulunan ayrımcı ifadeleri kaldırdık. 2009'da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Roman Çalıştayını topladık. Roman buluşmaları gerçekleşti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 2010'da Roman Açılımı projesini ilan etti. 2012'de Roman vatandaşlarımıza yönelik çalışmaların takibini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına verdik. İlköğretim, lise, üniversite öğrencilerimize eğitim desteği veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz. Roman kültürünü tanıtmak, başka kültürleri keşfetmenizi sağlamak amacıyla kültür gezileri yapıyoruz. Trakya Üniversitesi'ne bağlı Roman Dili Kültürü Araştırmaları Enstitüsü'nü açtık. Roman Dayanışma Merkezleri kurduk. Toplu konutun inşa ettiği birçok konutu hak sahiplerine teslim ettik. Bazılarının inşaatı devam ediyor."
"Türkiye'de demokrasi otobanını hizmete alacağız"
Romanların ay yıldızlı bayrağın teminatı olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Tabii ki eksiklikler vardır ama önemli olan konulara karşı duyarlı olmaktır. Romanları yok saymakla meseleyi çözemezsiniz. Önemli olan sorunların sahip çıkmaktır. Roman kardeşlerimiz hükümetlerimiz döneminde işte böyle topluma çıkıp dertlerini anlatma fırsatını buldu. Başbakan karşısında sorununu anlatabiliyorlar. Bunlar güzel şeyler. Siyaset, bürokraside karşılaştığınız sorunları, ön yargıları, eğitim ve iş alanında yaşadığınız sorunları biliyoruz. Yoksulluğu eğitimsizliği, sosyal ve ekonomik sorunları birlikte aşacak güce sahibiz. Bu alanda birçok şey yapıldı ama yapılacak daha çok işimiz var. Önce önümüzdeki engelleri kaldıracağız, Türkiye'de demokrasi otobanını hizmete alacağız. Söz veriyorum; sorunlarınızın takipçisi olmaya devam edeceğiz."
"16 Nisan Türkiye için bir başka bahar olacak"
Baharın ne anlama geldiğini en iyi Romanların bildiğini dile getiren Başbakan Yıldırım, "Çünkü bahar neşesinden anlayan Romanlardır. Toprağın canlandığını, suların ılıdığını, toprağa cemrenin düştüğünü en iyi bilen sizlersiniz. 16 Nisan Türkiye için bir başka bahar olacak. Artık söz sizde. Birlikte yeni bir tarih yazmaya hazır mıyız? 16 Nisan'da sandıkları evetle dolduracak mıyız? Daha özgür, daha güçlü, daha aydınlık bir Türkiye için var mısınız? Daha çok aş, daha çok iş için hazır mısınız? Daha çok kalkınma, daha büyük ekonomi, daha büyük zenginlik için hazır mısınız? Bu memlekette kadınlarımız çok çekti. Kadınlarımızın mutluluğu, huzuru için değişime var mısınız?" dedi.
Konuşmaların ardından Başbakan Binali Yıldırım'a plaket takdim edildi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.