Başkan Akgedik: “Eğer Yurttaki İhmalde Benim De Suçum Varsa Cezalandırılmalıyım”
Adana'nın Aladağ İlçe Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, 12 kişinin hayatını kaybettiği, 24 kişinin de yaralandığı yurt faciası ile ilgili, "Müdahale...
Adana'nın Aladağ İlçe Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, 12 kişinin hayatını kaybettiği, 24 kişinin de yaralandığı yurt faciası ile ilgili, "Müdahale noktasında eksiklikler oldu, itfaiyenin merdiveni bile yoktu" dedi. Hayatını kaybeden kızların cenazelerini taşıyan araçların yolda kalmasına ilişkin de konuşan Akgedik, "Adana Büyükşehir Belediyesi'nin 1 yıllık bütçesi Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) ile beraber 2,5 milyar lira. Belediye bunun yüzde 1'ini yani 1,5 milyon lirasını Aladağ'a verse burada bir sorun olmaz" diye konuştu.
Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, Sinanpaşa Mahallesi'nde bulunan özel bir kız öğrenci yurdunda 4 gün önce elektrik kontağından çıktığı düşünülen ve 12 kişinin hayatını kaybettiği, 24 kişinin de yaralandığı olayla ilgili açıklamalarda bulundu.
Akgedik, yurt yangınıyla ilgili olarak, "Maalesef bir yangında 12 can gitti. Bir takım insanlar gözaltına alındı. İhmal kesin vardır. Binanın yangın konusunda daha dayanıklı olması ya da daha hassas olması gerektiği açık. Oradaki sentetik halıların yangında yangını körükleyen noktalar olmuş aslında. Müdahale noktasında eksiklerimiz oldu. Mesela tamamen yerden yangın söndürülmeye çalışıldı, itfaiyenin bir merdiveni bile yoktu. Merdivenli itfaiye aracı geldiği zaman yangın bitmişti. Burada bir ihmal varsa en ağır şekilde cezalandırılmalı. Benim de bir ihmalim varsa ben de cezalandırılmalıyım" dedi.
"Öğrenciler vatandaşın açtığı battaniyeye atladı"
Yangında mahsur kalan öğrencilerin vatandaşın açtığı battaniyeye atladığını da söyleyen Akgedik, burada itfaiyenin bir müdahalesinin olmadığını belirtti. Akgedik, "Çocuklar, vatandaşın açtığı battaniyeye atlamış. İtfaiyenin bir müdahalesi olmamış. Atladıkları için bazılarında kırıklar var. Yangın, öyle çabuk büyümüştü ki dumandan kimse giremedi. Daha sonra çatının çökmesi müdahaleyi zorlaştırmış bir şeyler zincirleme olarak gitmiş. Daha dikkatli olunması lazım" diye konuştu.
"Aladağ'da 2 devlet yurdu, 2 öğrenci evi daha var"
Aladağ Belediyesi'nin yaptığı 2 öğrenci evi ve devletin 2 öğrenci yurdu olduğunu söyleyen Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, devletin yurdu yıkıp vatandaşı cemaat yurduna yönlendirildiği şeklinde bir algı oluşturulmaya çalışıldığını söyledi. Akgedik, şöyle devam etti:
"Öğrenci evlerimizin bütün ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Sadece yemek masrafları var öğrencilerimizin. Devletimizde burada 1 kız 1 de erkek öğrenci yurdu var. Öncesinde bu öğrencilerimizin kaldığı yurtta vardı. 2 sene önce deprem incelemesinde binada zayıflık görüldüğü için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) talimatıyla yurdun yıkılma kararı alındı. 2 ay önce de yurt inşaatına tekrar başlandı. 2 sene önce yıkılan yurtta kalan öğrencileri İmamoğlu ve Kozan'daki yurtlara geçici gönderelim dedik ama aileler yanaşmadı özel yurda gönderdi çocuklarını. Burada yurt inşaatı devam ediyor devlet daha güzel bir yurt yatırımını başlatmış. Devlet buranın imkanlarıyla buradaki çocuklarımıza yardımcı olmaya çalışmış. Burada yurt yok nereye giderseniz gidin diye bir yaklaşım da olmamış hiçbir zaman. İnşaatına başlanmış yurt önümüzdeki yıla yetişecek ve 300 kişilik olacak. Sadece o bölgenin değil çevre yurtlardan da gelenlere imkanlar sağlayacak. Geçiş sürecindeki sıkıntı ve vatandaşların kendilerine gösterilen yere gitmemesi böyle bir sıkıntı olmuş. Kimse istemez böyle bir olay yaşansın. Tarif edilemez bir acı. Keşke o sıkıntılar olmasaydı. Binanın yıkılması yine bu çocukların daha iyi yerde yaşaması için."
"Köy yolları Adana Büyükşehir Belediyesi idaresinde"
Cenazelerin köylere ulaşmasında yaşanan sıkıntıyı da dile getiren Akgedik, "Köylere ulaşım veya mahallelere ulaşım Adana Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda. Dün araçların yolda kalması falan köy yolu orası. O köy bizim en uzak köylerimizden birisi. Orası Kozan'a bağlantı yolu aslında. 30 dakikada vatandaşlar o yoldan Kozan'a ulaşabiliyorlar. Merkeze gelmektense orası daha iyi. Biz o yolu kendi imkanlarımızla açıp düzeltmeler yaptık. Dün yağmurun da etkisiyle epey bir sorun yaşadık. Bizim sorumluluğumuzda bir yol değil ama. Gayret ettik düzeltmek için ama yeterli olmadı maalesef. Köy içerisindeki yollar bizim sorumluluğumuzda. Köyde bir sıkıntı yaşamadık. Ama gidiş yolunda çamurun ve yolun acemisi şoförler olunca sıkıntı yaşadık. Ama orada tüm vatandaşlarımızı yukarı taşıyıp geri naklettik. Sıkıntı oldu mu oldu ama o yolda biz sorumluluğu üzerimizden atmak değil başkalarının bir sorumluluk üstlenmesi lazım" dedi.
Aladağ'daki yol dahil pek çok sorunlar için de Akgedik ayrıca, "1 yıllık Adana Büyükşehir Belediyesi bütçesi ASKİ ile beraber 2,5 milyar lira. Belediye bunun yüzde 1'ini yani 1,5 milyon lirasını Aladağ'a verse burada bir sorun olmaz" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.