Başkan Kayabay, Avukatlıkta Emeklilik Sıkıntısına Değindi

Başkan Kayabay, Avukatlıkta Emeklilik Sıkıntısına Değindi

Balıkesir Barosu seçimlerinden zaferle çıkan Başkan Av.Erol Kayabay genç avukatlar için yeni iş sahalarının açılması gerektiğine dikkat çekerek emekliliği...

Balıkesir Barosu seçimlerinden zaferle çıkan Başkan Av.Erol Kayabay genç avukatlar için yeni iş sahalarının açılması gerektiğine dikkat çekerek emekliliği gelmiş avukatların ise düşük emekli maaşları nedeni ile emekli olmayıp çalıştıklarını ifade etti.

Gerçekleştirilen seçimler sonrası Balıkesir Baro Başkanlığını kazanan Av.Erol Kayabay Balıkesir Barosunun 1989 yılından bu yana üyesi olduğunu söyleyerek "O zaman dan bu zamana kadar baronun çeşitli organlarında uzun zaman çalıştım. Yaklaşık 12 yıldır da Adli Yardım Bürosu Başkanlığını yapmaktayım ve son 3 dönemdir Balıkesir Barosunun yönetimin kurulundayım. Her geçen dönemdeki başkan arkadaşlarımız değişse de Adli Yardımda ki görevim hep devam etti" dedi.

Çok hızlı bir şekilde büyüyoruz

Genç ve kıdemli meslektaşlarının sorunları hakkında da bilgiler veren Başkan Kayabay "Yeni dönemde inşallah öncelikli hedefimiz bizim iki kuşak arasındaki köprüyü oluşturmak istiyoruz öncelikle. Meslek açısından da genç arkadaşlarımızın da büyük sorunu var. Genç arkadaşlarda üniversite sayısı çoğalmasından dolayı her sene gelen stajyer sayısı artıyor. Mesleğimiz çok hızlı bir şekilde büyüyor ama iş alanları iş hacmi aynı oranda büyümüyor. Eğitim seviyesinde öğretmen önemli, devlet üniversitelerindeki öğretim görevlilerinin aldığı ücret, özel okullardaki öğretmenlerin aldığı ücretin çok altında. Böyle olunca daha kalifiye öğretim görevlilerini toplayan özel üniversiteler çok daha başarılı oluyorlar. Eskisi gibi özel okullarda parayla okuyorlar gibi sınıflandırmak çok doğru olmamaya başladı. Her zaman olduğu iyisi de kötüsü de var. Artık tercih ederken puandan çok niteliğe bakmak lazım. Neyi, nerede nasıl öğrene bilirim ona bakmak lazım, tercihlerin ona göre yapılması gerekli" şeklinde konuştu.

Mezunlara iş imkanı oluşturulması lazım

Yeni iş alanlarının açılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Kayabay " Hukuk Fakültesinden mezun olunduktan sonra bir sınav olsun olmasın tartışması var. Yasal olarak var, ama uygulamada zorluklar çıkıyor. Ama her şeyden önce fakülte mezunlarına iş imkanları lazım. Şuan ki bakış açısı hukuk fakültesinden mezun oldun hakim, savcı oldun oldun olmadın avukatsın. Avukatlık unvanını almadan çalışabileceği bir meslek ortamı yok. Bu ayırımı yapmadan hukuk fakülteleri mezunlarına da bir hak tanımak lazım. Buna sınav getirirseniz eğer, sınav gelmeden önce sınavı kazanamayacak olanların, sınava girmeyecek olanların önünü açmanız lazım. Öğretmenler devlete giremediği zaman kalıyor, illa devlet kadrosunda olacak. Şimdi aynı sıkıntı bu sefer avukatlarda da olur. Örnek vermek gerekirse icra dairelerin birimlerinde müdürler, müdür yardımcıları avukat olmayı aranmaksızın hukuk fakültesi mezunlarından seçilebilir. Kalemlere aktarılabilir, devletin bazı kadrolarına danışman olarak alınabilir. Önce bunun önünü açmak lazım ki sonra sınav ve diğerlerini kullanmak lazım" dedi.

Sayımız bini aştı

Bölgede coğrafi olarak çok büyük bir baro olduklarını kaydeden Başkan Kayabay " Marmara Adası bizde, Ayvalıkta bizde. Aradaki mesafe çok uzun o yüzden baro işlerini yürütürken buralarda kurulan baro temsilciliklerinin daha aktif olması gerekiyor. Şuan da seçim listesinde oy kullanabilecek olan 960 avukatımız ve 88 stajyerimiz var yani bini geçiyoruz. Bölge baroları içinde her halde Bursa'dan sonra bini geçen baro ilk biz oluyoruz. Buna Çanakkale, Manisa, Uşak, Kütahya'dan sayısal olarak büyüyüz. Artık bizim vatandaşlarımıza da hukuka daha kolay erişimlerini temin etmek için seminerler ve davetli olarak getireceğimiz eğitmenlerimizi onlarla tanıştırmanın zamanı geldi. Artık onlarında hukuk anlamında hakları anlamında bir takım şeyleri bire bir öğrenmeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.

Emeklilik sıkıntımız var

Avukatların emeklilik konusunda yaşadıkları sıkıntılara da değinen Başkan Kayabay " Üstat seviyesinde artık emekliliği gelmiş meslektaşlarımızla ilgilide sıkıntılarımız var. Tabi bu sadece bizim tek başımıza yapabileceğimiz bir şey değil. Emeklilik sıkıntımız var bizim. Emekli ücretleri alınan maaşlar çok çok düşük, emekli olduktan sonra eski kazançlar gibi bir şey de yok. Bu emeklilik durumunun tekrar bir gözden geçirilmesi gerekiyor. Eskiden bir topluluk sigortası kavramı vardı. Farklı bir sigortadan faydalanıp işlemler yapılıyordu, şimdi normal uygulanan sigorta gibi Bağ-Kur ve SGK aynı şekilde. O yüzden primlerle ilgili yeni dönemlerde ne kadar yüksek ödenir sonucu değiştirir mi, prim ödemelerine bağlı bir sistem değil, emekli maaşları çok düşük. O yüzden avukatlar mesleğini bırakıp rahat rahat emekliye ayrılamıyor. Emeklilik hakkını biraz daha ekonomik anlamda kazansa çoğu arkadaşımız mesleğini bırakır ve çekilir köşesine. Ama böyle olunca çalışmak zorunda kalıyorlar, genç arkadaşlarımızda arkadan eklenince durum malum. Biz seçim deklarasyonumuzda da belirtmiştik, bu konu çok önemli gençler tabi ki çok haklılar. Onlar daha mesleğe sıfırdan başlıyorlar ve tabi ki bir takım haklar lazım. Diğer meslektaşlarımız da elindekilerden kaybettikçe onlar içinde daha zor oluyor, orası da büyük bir dert" dedi.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.