Başkan Orhan Sağlık Turizmi Panelinde Konuştu
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, "Sağlık Turizmi" konulu panelde konuştu.
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, "Sağlık Turizmi" konulu panelde konuştu. Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından organize edilen 23. Sultan Sekisi toplantısına katılan Başkan Orhan, Erzurum'un jeotermal potansiyeli ile belediye bünyesindeki termal tesislerle ilgili kapsamlı bilgi verdi.
Jeotermal suların enerji üretiminden ısıtmaya, balıkçılıktan termal turizme kadar çok geniş bir yelpazede kullanıldığını dile getiren Başkan Orhan, Türkiye'nin jeotermal su kaynakları bakımından oldukça zengin bir konumda olduğuna vurgu yaparak, "Türkiye jeotermal kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada ilk yedi ülke arasında, Avrupa'da ise birinci sırada yer almasına rağmen, jeotermal ısı ve kaplıca uygulamaları bakımından bu potansiyelinden yeterince yararlanamamakta ve bu açıdan dünyada ABD, İsveç, Çin ve İzlanda'nın ardından beşinci sırada yer almaktadır. Jeotermal kaynakların ülke içinde coğrafi bölgelere göre dağılıma bakıldığında, en yüksek payı (% 77.94) Ege Bölgesi'nin aldığı görülürken, Doğu Anadolu Bölgesi % 4.77'lik oranla Marmara Bölgesi'nden sonra dördüncü sırada bulunmaktadır." dedi.
TERMAL TURİZM İLE SAĞLIK TURİZMİ BİRLİKTE ANILIR
Termal turizmin artık sağlık turizmi ile beraber anıldığına işaret eden Başkan Orhan, bununla beraber spor turizmi, kültür turizmi, iş turizmi, rekreasyonel turizm ve hatta din turizmi ile de beraber kullanılabildiğini ve çok yakından ilişkili olduğunu ifade etti. Termal turizmin, mineral içeren termal sular ile çamurların insan sağlığına yaptığı olumlu katkıların uzman hekim denetimindeki fizik tedavi, rehabilitasyon ve egzersiz gibi aktivitelerle desteklendiği alanlara yapılan seyahat hareketi olduğuna dikkat çeken Başkan Orhan, "Termal turizm dört mevsim turizme olanak sağladığı gibi, turistik tesislerde yüksek doluluk oranı teşkil eder. İstihdamı artırır. Diğer alternatif turizm türleri ile beraber rahatlıkla kullanılabilir ve turistik aktivitelerin çeşitlenmesini sağlar. Kür merkezi (tedavi) olanaklarına sahip tesisler maliyetlerini çabuk giderir ve kârlı işletmelerdir. Yukarda bahsedilen nedenlerle, termal turizm bir ülkede potansiyeli olan ancak geri kalmış alanlarda ekonomik ve sosyal refahı sağlamak ve kalkınmayı tetiklemek için son derece önemli roller üstlenebilir." diye konuştu.
ERZURUM JEOTERMAL KAYNAKLAR BAKIMINDAN OLDUKÇA ZENGİN
Erzurum'un, Erzincan ve Bayburt illerini kapsayan TRA1 Düzey 2 Bölgesi içerisinde Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarının kesişim noktasında yer aldığının altını çizen Başkan Orhan, bu nedenle bölgenin jeotermal kaynaklar bakımından zengin bir potansiyele sahip olduğunun altını çizdi. Ancak yapılan sondajların ve mevcut tesislerin yetersizliği nedeniyle bölgenin bu potansiyelinden çok az miktarda yararlanabildiğine vurgu yapan Başkan Orhan, "Türkiye'de 2634/4957 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca ilan edilmiş olan 65 adet turizm merkezinden bölge içerisinde sadece iki tanesi Ilıca (Aziziye) Termal tesisleri ve Pasinler Kaplıcalarıdır. Bölgede yer alan iller arasında Erzurum gerek sondaj sayısının ve su sıcaklığının gerekse bu konudaki tesisleşmenin fazla olması nedeniyle termal turizm açısından diğer iki ile göre daha avantajlı bir konumdadır. Termal turizme kaynak değer olan yer altı su kaynaklarının içinde erimiş halde madenlerin bulunması ve sıcaklığının da 33 °C'nin üstünde olması şarttır. Termal sulara ait anlatılan bu özellikler dikkate alındığında, Erzurum kent merkezi ve ilçelerinde kriterlere uygun olan 170'in üzerinde termal turizme olanak sağlayacak kaynak bulunmaktadır." şeklinde konuştu.
ILICA'NIN JEOTERMAL POTANSİYELİ
Başkan Orhan, Ilıca'da bulunan jeotermal suların MTA laboratuarlarında yapılan analizler ve tıbbi değerlendirme Kurulu'nun raporuna göre, romatizmal hastalıklara, göz hastalıklarına, sinir sistemi hastalıklarına, deri hastalıklarına ve metabolizma bozuklukları gibi bir dizi hastalıklara iyi geldiğinin tespit edildiğini belirtti.
İlçenin gerek bulunduğu konum ve gerekse sahip olduğu uygun alanlar bakımından hem termal turizm hem de bu turizm ile birlikte entegre edilebilecek alternatif turizm faaliyetleri açısından son derece uygun bir alan olduğunu kaydeden Başkan Orhan, şunları kaydetti: "Biz mevcut tesislerimizin geliştirilmesi noktasında bir dizi çalışmalar yapıyoruz. Gerek kullanım kapasitesini artırma, gerekse hizmet kalite ve standardını yükseltme noktasında yaptığımız çalışmalar güzel sonuçlar vermiştir. Geçtiğimiz yıl kaplıca bölümünü baştan aşağı yenilerken, bu yıl da otel bölümünde kapsamlı bir yenileme çalışması gerçekleştirdik. Ulusal ve uluslararası fuarlarda tanıtım organizasyonları gerçekleştirmekte, özel sektörü yatırım için ilçeye çekme noktasında azami gayret sarfediyoruz. Özellik kış turizmi ile entegrasyon noktasında attığımız adımlar güzel sonuçlar doğurdu ve tesislerimiz yaz kış farketmeden ciddi müşteri potansiyeline ulaştı. Ayrıca Ilıca'nın kentsel dönüşümle yenilenmesi noktasında attığımız adımlara, büyük bir rekreasyon alanını da ekledik. İlçemizin bu termal turizm potansiyelini kullanarak turizm ile kalkınma açısından bir model oluşturmanın gayretindeyiz."
JEOTERMAL KAYNAKLI BELEDİYELER BİRLİĞİ ÜYESİ
Aziziye Belediyesi'nin Türkiye'de yaklaşık 130 belediyenin iştirak ettiği Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği'nin üyesi olduğunu ifade eden Başkan Orhan, bu birliğin üye belediyelerine hem teknik, hem de jeotermal çalışmalarda ücretsiz danışmanlık hizmeti sunduğunu sözlerine ekledi. Başkan Orhan, termal turizmle ilgili hazırladıkları iki projeye destek veren KUDAKA'ya teşekkür ederek sözlerini tamamladı. Panelistlere plaketleri protokol üyeleri tarafından takdim edilirken, Başkan Orhan plaketini Erzurum Milletvekili Zehri Taşkesenlioğlu'nun elinden aldı.
Başkan Orhan daha sonra katılımcılara, belediye bünyesindeki termal tesislerin, kaplıca, otel ve aile kabinleriyle ilgili görsel sunum eşliğinde kapsamlı bilgi verdi. Panelin ardından Ilıca Termal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Sirkecioğlu ile birlikte Ilıca termal tesislerini gezen ERVAK Başkanı Erdal Güzel ve beraberindeki heyet, kaplıcalara girerek günün yorgunluk ve stresini attılar.
Panele, Erzurum Milletvekilleri Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İbrahim Aydemir, Zehra Taşkesenlioğlu, Prof. Dr. Kamil Aydın, Yakutiye Kaymakamı Dr. Ahmet Naci Helvacı, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, KUDAKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Ali Çakal, ERVAK Başkanı Erdal Güzel, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.