Başkan Sözat’tan Sel Değerlendirmesi
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat Balıkesir'in 2016 yılında kurak bir yıl geçirdiğine dikkat çekerek Ayvalık bölgesinde vatandaşların sel...
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat Balıkesir'in 2016 yılında kurak bir yıl geçirdiğine dikkat çekerek Ayvalık bölgesinde vatandaşların sel felaketinden dolayı büyük mağduriyetler yaşadıklarını belirtti.
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat Balıkesir bölgesinin büyük bir kuraklıktan sonra ani gelen yağmurlarla sel felaketine maruz kaldığına belirteek " Geçen sene 2015 yılı Ekim sonu itibariyle bölgemize düşen yağış miktarı metrekareye 45 kg . Bu sene Ekim ayı itibariyle ise metrekareye düşen yağış miktarı 15 kg. bu da gösteriyor ki büyük bir kuraklık yaşadık. Ekinlerimiz gecikti , Kasım ayında yağmur duasına çıkmayı bile düşündük. Meteorolojik bilgilerde yağış görünmüyordu ama bölgemize maalesef beklediğimiz yağış normal olmadı, fevkalade afet şeklinde oldu. Ayvalık ve Gömeç bölgelerinde de sel felaketinden vatandaşlarımız büyük mağduriyetler yaşadı. Buraya düşen yağmur 250- ile 270 kg arasında değişiyor, düşünebiliyor musunuz 1 metrelik yere 250 kilo yağmur düşüyor. Yerinde gidip bakıldığında gezdik ve yüreklerimiz dayanmadı. Ayvalıkta bin küçük baş hayvanın telef olduğunu gördük. Tarlalarda hayvanlar bulundu , 15 -20 civarında da büyükbaş hayvan boğulmuş, tavuk kanatlıların sayısı belli değil" dedi.
Ekilen yerlere yağmur iyi geldi
Yağmurun ürünler üzerindeki etkisi hakkında da görüşlerini dile getiren Başkan Sözat " O bölgede su 1-1,5 metre su tabandan yükseldiği için haliyle bütün ürünler gitmiş, tarlalarda ürün diye bir şey kalmamış. Zeytinlerin yarı bellerine kadar su gelmiş ve fidan üreten arkadaşlarımızın büyük zararlarını gördük. Bu sene Ayvalık ve Gömeç bölgesinde ekilen tarlalardan ürün beklemiyoruz. Fidancı arkadaşımız 25 bin tane zeytin fidanı üretmiş ama sel almış götürmüş. Zeytinlerde de bu sene fazla ürün alınacağını düşünmüyorum. Geçen sene 60 kg alınırken bu sene 10-15 kilolardan bahsediyorlar. İlkimden kaynaklanan bir nedenle zaten zeytin üretimimde de büyük bir eksiklik vardı bir de yağmur ve sel gelince durum kötüleşti. Tarlalarımızı ekemeyecektik kuru kuru ektik. Bazı yerlerde de kuru ekemediler. Ekilen yerlere yağmur iyi geldi. Ama ekilmeyen yerler bundan sonra yağmur yağmazsa ekilmeyen yerlerde ekilerek açık kapatılabilir. Sel altında kalan yerlerin havalanması için tava gelmesi için epey bir zamana ihtiyaç var" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.