Başkan Tarhan: “Plan, Nükleer Santral Yapılsın-yapılmasına İndirgendi. Fırsat Kaçırılmış Oldu”
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin'in 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın öneminin kent dinamikleri tarafından yeterince anlaşılamadığını...
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin'in 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın öneminin kent dinamikleri tarafından yeterince anlaşılamadığını ve ilgili kurumların plana çok da fazla kafa yormadıklarını söyledi. Hem eleştiri hem özeleştiri yapan Tarhan, Çevre Düzeni Planı'nın nükleer santral tartışmalarına indirgendiğini belirterek, "Bu plan gerçekleştikten sonra şikayet etmeye hiç kimsenin hakkı yok artık. Bu fırsat kaçırılmış oldu" dedi.
Mezitli Belediye Başkanı Tarhan, Mersin'in geleceğini şekillendirecek ve kentin Anayasası niteliğini taşıyan 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın yeterince tartışılmadığını, öneminin çok fazla görülemediğini belirterek, kent dinamiklerini eleştirdi. Planda yer alan Mezitli bölgesiyle ilgili de özeleştiri yapan Tarhan, bugün atılmayan adımlarla ilgili yarın hiç kimsenin şikayet etmeye hakkı olmayacağının da altını çizdi.
"Plan, nükleer santral yapılsın-yapılmasına indirgendi. Fırsat kaçırılmış oldu"
Başkan Tarhan, 100 Binlik Çevre Düzeni Planı ve akabinde gündeme gelecek 5 Binlik Nazım Planlarına ilişkin İHA muhabirine açıklama yaptı. Mersin'in 100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın Büyükşehir Meclisinden geçtiğini anımsatan Tarhan, Anamur'dan Çamlıyayla'ya kadar olan alanı kapsayan planın askı süresinden sonda da 5 binlik nazım planlarının hazırlanacağını dile getirdi. Çevre Düzeni Planı ile 15-20 yıl sonraki Mersin'in planlandığını ifade eden Tarhan, "Son derece önemli bir plan. Fakat şunu gördüm ki, Mersin'de ilgili dinamikler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları bu plan üzerinde çok da fazla kafa yormadılar, bu planın önemini çok da fazla görmediler zannediyorum. Hatta Büyükşehir Meclisinde bu plan görüşülmeye geldiği zaman tek konu üzerinde tartışma oldu, sadece nükleer santral yapılsın-yapılmasına indirgendi. Onun dışında kimse 100 binlik planla ilgili görüşünü dahi söyleyemedi, ben de dahil. Belediye başkanı olarak söz dahi alamadım orada. Burada herkesin bir sorumluluğu var. Yarınlarda bu plandan ilgili kurumların açıkçası şikayet etmeye hakkı olmaması gerekir. Bu fırsat kaçırılmış oldu" diye konuştu.
Tarhan'dan özeleştiri: "Hedefimizin büyük olması gerekirdi ama sadece acil sorunlar giderilsin istedik"
Mezitli bölgesinde de bu projeksiyon 15-20 yıllık olmasına karşın, sadece bugünün taleplerini yaptıklarını, 15-20 yıl sonrasını yapamadıklarını belirterek özeleştiri yapan Tarhan, "Zaten acil biriken sorunlarımız var bizim, Mezitli için de diğer ilçeler için de. Öncelikle biz de acil sorunlar giderilsin istedik. Oysa bizim hedefimizin daha büyük olması gerekirdi. Bunu özeleştiri olarak yapıyorum. Çünkü kentteki tüm dinamikler için söylüyorum, Büyükşehir Meclisi'ndeki görüşme süreci için de söylüyoruz. Çevre planı demek sadece nükleer santral demek değildi tabi ki. Çünkü bu kentin 15-20 yıl sonrasının sektörel bazda değerlendirilmesi, tarımıyla turizmiyle sanayisiyle ticaretiyle sosyal kültürel tesisleriyle bu kent nereye gidecek 15-20 yıl sonra? Kentin rüyasıdır çevre planları ve diğer planlar, anayasasıdır. Hayal ettiğinizi oraya koyarsınız. Nasıl bir kent hayal ediyorsunuz? Hayaldir bu sonuçta. Bu olmadı. Arzu edilen düzeyde bu gelişmeler sürdürülemedi. Bu fırsat bana göre kaçmış oldu" ifadelerini kullandı.
"İlçelerin planlarını görmedim, zerre kadar bilgim yok"
Çevre Düzeni Planı ile Mersin'in nereye gideceği, 15-20 yıl sonra Anamur'dan Çamlıyayla'ya kadar hangi Mersin'in düşlendiğinin ortaya konduğuna işaret eden Tarhan, "Ben Anamur planını görmedim, Silifke planını hiç görmedim, diğerlerinin hiçbirisi hakkında zerre kadar bilgim yok. Maalesef meclise geldiği zaman da bu konular hiç görüşülmedi. Meclis tutanaklarını açıp bakabilirsiniz. Ayrı ayrı ilçelerde elbette bilgi verdiler ama Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olarak benim sorumluluğum sadece Mezitli'den ibaret değil. Benim Gülnar'da olan bir şeyde de sorumluluğum vardır, Anamur'da olan bir olayda da sorumluluğum vardır" şeklinde konuştu.
"Bu plan gerçekleştikten sonra şikayet etmeye hiç kimsenin hakkı yok artık"
Üniversite akademisyenlerinin planla ilgili görüşlerinin de çok önemli olduğunun altını çizen Tarhan, onların ne söylediklerini bilmediğini ve merak ettiğini vurguladı. Kentin omurgasını oluşturan sektörlerin temsilcilerinin de planla ilgili ne dediklerini bilmediğini ifade eden Tarhan, şunları söyledi: "Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, MESİAD, İhracatçılar Birliği, Organize Sanayi Bölgesi, nakliyatçılar, bakliyatçılar, akaryakıt sektörü 100 binlik planla ilgili ne diyor? Ki bunlar Mersin'in omurgasını teşkil eden konular. Liman genişleyecek mi, nereye genişleyecek? Serbest Bölge aynı şekilde genişlemek istiyor. Lojistik alanı şurada olsun, burada olsun deniliyordu. Bakliyat sektörü aynı şekilde. Akaryakıt sektörü Mersin için önemli bir sektör. Organize sanayi sayısı ne kadar olmalı, nerede olmalı? Gerçekten bunlar yeterince tartışıldı mı? Çok fazla bilgim yok doğrusunu isterseniz. Olmuştur ama çok daha detaylı, meslek odaları ve üniversite dahil, demokratik kuruluşlar tarafından keşke gündeme daha çok getirilseydi, daha çok tartışılsaydı. Ama artık bu belediye meclisinden geçti. Sadece bu kuruluşların da itiraz hakları olabilir, askı süresince. Yargıya da gitme hakları vardır. Nükleer santralde nasıl bazıları itiraz edecekse sanıyorum, diğer konularda da her kurum itiraz edebilir. Buradan da ben tüm vatandaşlara ve meslek odalarına, işadamları kuruluşlarının hepsine sesleniyorum; askı süresi içinde itiraz hakları var, yargıya gitme hakları var. Yargıya gitsinler veya itiraz etsinler anlamında söylemiyorum, varsa itirazları bunları söylesinler. Yoksa bu plan gerçekleştikten sonra şikayet etmeye hiç kimsenin hakkı yok artık."
"Hiçbir plan herkesi mutlu edemez. Vatandaşlar 5 binlik planları mutlaka takip etsinler"
Çevre Düzeni Planı'nın ardından ilçelerin 5 binlik nazım planlarının gündeme geleceğini belirten Tarhan, bu planların da mutlaka Çevre Düzeni Planı'na bağlı olarak ve buna uyulmak koşuluyla şu anda hazırlanmakta olduğunu bildirdi. Bu planların Ocak-Şubat 2017 gibi Büyükşehir Meclisine geleceğini aktaran Tarhan, şöyle devam etti: "Bunu bu sefer herkesin, şahısların da çok yakından takip etmesi gerekiyor. Toprağı olanların da takip etmesi gerekiyor. Bu bir revizyon planı aynı zamanda. Bütün ilçeler için geçerli. Burada iki konu var, bir, yeni imara açılacak bölgelerde nasıl bir yapılaşma olacak, yoğunluğu ne olacak? Herkes bunu merakla bekliyor, toprağı olanlar özellikle. Herkes yoğunluğu yüksek olsun ister, doğrudur, yanlıştır. İki, eski çarpık olan imar yoğunluğunda dengesizlik olan bölgeler var. Mezitli'de de var bu bazı bölgelerde, henüz yapılaşmamış veya ruhsatsız yapılaşmış bölgelerde yoğunluğu yüksek olmadığı için bir veya iki katlı yapılmıştır geçmişte, bu tür yerlerde bir beklenti var veyahut da adaletsizlik var. Aynı yerde 1,5-2 emsalli yer var, yanında 0,60 emsalli yer var, 1 emsalli yer var, hepsi aynı yerde. Öyle olunca bakıyorsunuz bazı insanların lehine pozitif yönde bir rant sağlanıyor, bazı insanlar kendilerini mağdur durumda görüyor. Bunların bu 5 binlik planı takip etmeleri gerekiyor. Arzu ettikleri gibi çıkmayabilir plan. Hiçbir plan herkesi mutlu edemez. Herkesi mutlu etmek mümkün değil çünkü."
Planlar bir aylık askı süresine çıkacağını anımsatan Tarhan, planlar Büyükşehir Meclisinde görüşülürken halkın istek ve taleplerini dile getireceklerine, ancak güçlerinin yetmeyebileceğine dikkat çekerek, vatandaşların askı süresinde itiraz hakları olduğunu kaydetti. Tarhan, "Gücümüz yetmezse vatandaş artık kendi bireysel itiraz hakkını ve yargı hakkını kullanmak durumunda. 5 binlik planlar da 100 binlik planlar kadar şahıslar açısından özellikle söylüyorum son derece önemli. Zaten 5 binlik plandan sonra da 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapılır. O tamamen Mezitli Belediyesi'ne aittir ama biz 5 binlik plana uymak zorundayız. Orada ne diyorsa biz ona uymak durumundayız. Ben o planın aksine bir yoğunluk getiremem burada. O nedenle vatandaşlarımızın bunu çok iyi bilmesi, çok iyi takip etmesi gerekir. Her zaman yapılmayan bir plan. Belki 15-20 yıl sonra ancak gündeme gelecek veya daha sonraki yıllarda. Onun için herkesin bilinçli olması gerekir" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.