Başkan Topbaş, Beşiktaş’ta bulunan tarihi kalıntılarla ilgili konuştu
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beşiktaş metrosunun kazı alanında bulunan tarihi kalıntılarla ilgili, "Bulunduğumuz alan esasında...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beşiktaş metrosunun kazı alanında bulunan tarihi kalıntılarla ilgili, "Bulunduğumuz alan esasında bir vadi yatağı. Geçmişte tahmin ediyorum ki İstanbul Boğazı bir Haliç şeklinde uç noktalara doğru giriyordu ve bir dere yatağı ağzıdır. Takriben 10 milyonluk bir arkeolojik kazı maliyeti gelmiş durumda" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beşiktaş metrosunun kazı alanında bulunan ve 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıla ait olduğu ifade edilen kalıntılarla ilgili konuştu. Başkan Topbaş, kalıntıların arasında Erken Demir Çağı'na ait parçalar bulunduğunu ifade ederken, alanın geçmişte bir vadi yatağı olarak düşünüldüğünü dile getirdi. Topbaş, ayrıca 6 ilçeyi birbirine bağlayacak olan metro hattıyla günde 1 milyon yolcu taşınmasının hedeflendiğini ifade etti. Ardından Başkan Topbaş, Osmanlı dönemine ait tramvay kalıntılarının da bulunduğu kazı çalışmalarının devam ettiği alana gelerek incelemelerde bulundu.
"Bulunduğumuz alan esasında bir vadi yatağı"
İstanbul'un tarihi bir kent olduğunun bir çok noktadaki çalışmalarda bulunan kalıntılarla yeniden gözler önüne serildiğini dile getiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Şu anda ihale aşamasında olan Yenikapı metro istasyonumuzu da bir müze istasyon haline getiriyoruz. Titizlikle bir çalışma yaptık. Bir belediye yerel yönetim olarak dünyada bu denli, arkeolojik çalışma yapan tek şehir bizi. Burada da yine Kabataş- Mahmutbey metro hattında 24.5 kilometrelik hat üzerinde Beşiktaş metro istasyonumuzda bir arkeolojik kazı yapmak zorunda kaldığımız bir alana rastladık. 3 nolu Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'muzun önerisi doğrultusunda şu anda gördüğünüz kazı işlemleri devam ediyor. 19'uncu yüzyıl hatta biraz da geri gittiğimiz dönemlerden ve günümüzden de izler var. Ama aşağıya indiğimiz zaman M.Ö 1200 ile 800 yıl arasında Erken Demir Çağı diye bahsettiğimiz döneme gelmiş bulunuyoruz. Onun izlerini görmekteyiz. Bulunduğumuz alan esasında bir vadi yatağı. Geçmişte tahmin ediyorum ki İstanbul Boğazı bir Haliç şeklinde uç noktalara doğru giriyordu ve bir dere yatağı ağzıdır. Bulunan topoğrafya bunu hissettiriyor, mevcut yapılar altına doğru bir yerleşim olabilir diye düşünüyoruz geçmişte. Balıkçı köyleri, kasabaları tarzında İstanbul Boğazı ve bunu yer yer izlerini bilmekteyiz" diye konuştu.
"Yüzde 82.5 ölçeğinde tamamlandı"
Metro istasyonunun bitim tarihi ile ilgili bilgiler veren Başkan Topbaş, "Mezarlar bulunmuş, İstanbul'un bu bölgesinde de demek ki bir tarih var. İnşasını devam ettirdiğimiz Kabataş- Mahmutbey metro hattımız 2 etaplı yürütmekteyiz. Birinci etap Mecidiyeköy Mahmutbey Hattı, 2018 yılı itibariyle sonuna doğru ikinci yarısından sonra açmayı düşünüyoruz. Diğer bölümü de 2019'un haziranlarına veya ikinci yarısına belki uzanabilir. 8 ilçeden geçen bu hattı günde 1 milyon yolcunun kullanabileceğini tahmin ediyorum. Bu hattın metro tünel kazılarımız da yüzde 82.5 ölçeğinde tamamlandı" ifadelerini kullandı.
"Takriben 10 milyonluk bir arkeolojik kazı maliyeti"
Çalışmaların kalıntıların bulunduğu noktalarda titizlikle yürütüldüğünü söyleyerek arkeolojik kazıların maliyeti hakkında bilgi veren Başkan Topbaş, "Çalışmalarda istirhamımız bir an önce bu yıl sonuna kadar kazı işlemlerini bitirmek gerekiyor ki biz buradaki metro istasyonumuza girelim. Aksi takdirde bu uzar. Yıldız Bulvarı'na doğru girdiğimiz noktaya doğru dere yatağı olacağı için derinleşsek bile çok fazla bir şey çıkmaz diye tahmin ediyorum. Kazılar 2016 yılında başladı. Devam eden bir çalışma var. Takriben 10 milyonluk bir arkeolojik kazı maliyeti gelmiş durumda. Bu rakamı niye söylüyorum belediyeler, yerel yönetimler arkeolojik kazılara para yedirmezler, üzerinde fazla durmazlar ilgili bakanlığa aktarmaya çalışırlar. Tramvay deposu olduğunu raylardan görüyoruz. Bir katmanında 1910'lar gibi zannediyorum daha aşağıya indikçe de mezarlar bölgesine, bir iki noktasında Osmanlı döneminde açılmış derin kuyular var. Mezarların şekli ve şemali, tarihi bilim adamlarımız okuyor" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.