Başkent’in Orta Yerindeki Köyde Hasat Heyecanı
Altınköy 3'üncü Hasat Şenliği'nde köy hayatı her yönüyle yaşatıldı.
Altınköy 3'üncü Hasat Şenliği'nde köy hayatı her yönüyle yaşatıldı. Yerli ve yabancı ziyaretçiler şenliğe akın etti. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, "Altınköy'de amacımız modern kentlerde doğal yaşamı tanımayan çocuklarımıza bunu göstermek" dedi.
Türkiye'nin ilk açık hava müzesi Altınköy'de Altındağ Belediyesi'nin bu yıl 3'üncüsünü düzenlediği "Altınköy Hasat Şenliği" bugün başladı. 100 yıl önceki köy hayatını tüm yönleriyle Ankara'da yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla beş yıl önce faaliyete geçirilen şenlik, 4 gün boyunca devam edecek. Şenliğin ilk hasadını Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki yaptı. Başkan Tiryaki, herkesi Hasat Şenliği'ne davet ederek, "Bu yıl da Altınköy'de toprağın bereketine şahit olup, geleneksel kültürümüzü gelecek kuşaklara taşıyoruz" dedi.
Başkan Tiryakiğ, "Burası bir açık hava müzesi, ticari amaçla yapılan bir yer değil. Buraya özellikle okuldan çocuklar ve öğretmenler gezi amaçlı gelerek bir gününü geçiriyor. Burası gelecek yıl bin dönüme çıkacak, şuanda inşaatları devam ediyor. Amacımız modern kentlerde doğal yaşamı tanımayan çocuklarımıza bunu göstermek. Burası Ankara'ya ciddi katkı sağlayan bir müze. Tamamen gecekondu dönüşümü" şeklinde konuştu.
Geleneksel hasat gerçekleştirildi
Altınköy Köy Meydanı'nda Başkan Tiryaki'nin "tırpan çekiçleme" seremonisi ile başlayan Hasat Şenliği, buğday biçilmesi, patoz yapılması, değirmenden buğdayın öğütülmesi ve ekmek yapımı ile devam etti. Buğdayın tarlada hasat edilmesinden una, ekmeğe dönüştürülmesine, şerbet hazırlamadan yayık dövmeye, kavurga ve tarhana yapımından yorgan dikimine, geleneksel el sanatlarından çocuk oyunlarına kadar köy geleneklerini yansıtan şenlikte yerli ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından yurt dışından gelen misafir öğrenciler de yer aldı. Katılımcılar, Başkan Tiryaki ile beraber maniler eşliğinde buğday tarlasına yürüyüş yaptı. Buğday geleneksel usullere göre biçilmesinin ardından patoza vuruldu ve atlar ile düven sürüldü. Elde edilen hasat, Altınköy'ün eşekleri ile su değirmenine taşındı. Değirmende buğdayın öğütülmesi ile şenliğin açılış seremonisi tamamlanarak, gün boyunca çeşitli etkinliklerle geleneksel köy hayatı canlandırıldı. Tarlada yetiştirilen taze meyve ve sebzeler basın mensuplarına ikram edildi. Ziyaretçiler ayrıca çamaşırhanede çamaşır yıkama etkinliğini takip etti. Köy kahvehanesinde eski kahve kültürü yaşatıldı, el yapımı limonatalar ikram edildi. Çeşitli aktivitelere sahne olan köy meydanında tarhana, kavurga, tereyağı yapımı ve ikramı, köy okulu önünde geleneksel çocuk oyunları, ip atlamaya kadar birçok etkinlik gün boyunca ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşattı. Başkan Tiryaki de çocuklarla birlikte ip atladı.
Sudanlı Ahmed: "Köyde yaşamayı çok isterdim"
Yurt dışından gelen ziyaretçiler, köy hayatını çok sevdiklerini ve böyle bir ortamda yaşamak istediklerini belirttiler. Sudan'dan gelen Ahmed Hatim Hassan, Türkiye'yi çok sevdiğini belirterek, "Altınköy çok güzel gezdik, köy hayatı muhteşem. Köyde yaşamak çok isterdim" şeklinde konuştu.
Azerbaycan'dan gelen Rahile Ağayeva ise grup halinde her yeri gezdiklerini ifade ederek, "Doğası çok güzel, havası çok güzel. Biz çok eğlendik, iyi ki geldim. İnsanlar çok samimi, sanki önceden tanışıyormuşuz gibi çok güzel davranıyorlar" dedi.
Tarihi dokuma kilimlerde kimyasal boya yok
Köydeki dokuma evi hakkında bilgi veren Hatice Zırh, "Şuan burada Afyon Dazkırı'dan gelen bir dokuma ustamız var. Halıyla ilgili tüm ritüelleri burada A'dan Z'ye gösteriyor. Halının çözgünün çözülmesinden, iplerinin eğirilmesi ve dokumasına kadar tüm aşamaları burada görebilirsiniz. Ayrıca dokumacımız burada doğal boyalar kullanıyor. Bunlar palamut, ceviz kabuğu, nar kabuğu gibi çeşitli kaynaklardan sağlanıyor. Kimyasal içermediği için hiçbir solma da söz konusu olmuyor" ifadelerini kullandı.
Şenliğin ikinci günü harman yerinde tırpan ve patoz yapımı, hasat aletlerinin tanıtılması, Altınköy'ün ineklerinden süt sağımı, yorgan dikimi, turşu kurma, geleneksel çocuk oyunları ve sanatçıların geleneksel sanat dallarının sunumu ve tanıtılması ile devam edecek. Hafta sonuna denk gelen şenliğin üçüncü ve dördüncü gününde katılımcılara geleneksel tatların yapımı ve ikramı olacak. Altınköy'de hasatta kullanılan malzemelerin tanıtımı cumartesi ve pazar günü devam ederken, bir yandan da ziyaretçiler lokma, peynir, yoğurt, tereyağı, kavurga yapımını öğrenecek ve doğal ürünleri tatma fırsatı yakalayacak. Hafta sonu geleneksel çocuk oyunlarının ve sanatçıların sunumu devam ederken, ziyaretçiler Altındağ Belediyesi Türk Halk Müziği grubunun konserleri gibi sürpriz etkinliklerle renkli dakikalar da yaşayacak.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.