Batuhan Yaşar: "Gözler Yeni Kabinede, Siyasi Kulisler Hareketlendi"
İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, Türkiye Gazetesi'ndeki köşesinde "AK Parti MKYK'daki değişiklik, MYK yani parti yönetimine...
İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, Türkiye Gazetesi'ndeki köşesinde "AK Parti MKYK'daki değişiklik, MYK yani parti yönetimine ve yeni Bakanlar Kuruluna nasıl yansıyacak?", "Bakanlar Kurulunda nasıl bir değişiklik bekleniyor?", "Kabinede MHP'den isim olacak mı?" sorularına cevap aradı.
Batuhan Yaşar'ın "Gözler yeni kabinede... Siyasi kulisler hareketlendi" başlıklı yazısının tamamı şöyle:
"Pazar günü bir kez daha Recep Tayyip Erdoğan gerçeği ile yüzleşti Türkiye.. 2002'den beri ne badireler atlatıldı..
- 2002'de seçime sokmadılar,
- Danıştay saldırısı ile hükümeti indirmek için düğmeye bastılar,
- E-muhtıra ile devirmek istediler,
- Cumhurbaşkanı seçtirmemek için TBMM'yi kilitlediler,
- Gezi olayları ile Türkiye'yi parçalamaya çalıştılar,
- MİT üzerinden Tayyip Erdoğan operasyonu,
- 17-25 Aralık Yargı darbesi,
- 15 Temmuz kanlı darbe girişimi..
Sayısız ekonomik kuşatma operasyonlarını ile PKK, DEAŞ ve FETÖ'nün eşgüdüm içindeki hareketlerini de unutmuyoruz tabii. Ama Türkiye 27 çeyrek aralıksız büyümeyi başardı. Muhtar bile olamaz dedikleri Recep Tayyip Erdoğan, Özal ve Demirel'in yapamadığını, Türkiye'nin bir hayalini gerçekleştirdi. PKK terörünün en azgın anlarında hatta şehir savaşları yaşanırken Hakkari'ye, Şırnak'a, Diyarbakır'a, Van'a gitti..
Al bayraklarla süslenmiş meydanlarda, "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" dedi..
Bunu istisnasız her yerde söyledi..
Kim ne derse desin bu millete milliyetçiliği hatırlattı.. Bunu atlamayalım, bugüne kadar yapılamayan bir şeyi başardı..
Yeri geldi Amerika'nın gözünün içine baka baka, yeri geldi Avrupa Birliğine, Şansölye Merkel'e sözünü sakınmadı.. İşte o lider bunca sıkıntının arasında aslında büyük bir risk daha aldı.. Çıtayı daha yükseğe koydu..
Yüzde 34'lerle bile parlamento çoğunluğunun elde edilebildiği bir sistemi devde dışı bıraktı..
Barajı yüzde 10'lardan yüzde 50+1'lere çekti..
Bu bir meydan okumaydı aslında..
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'yi daha zorlu bir parkur bekliyor artık..
Bu yarışta sonuna kadar varız dedi.. O yüzden uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece diyor.. Vizyonumuzla, yeni projelerimizle, reformlarımızla ve sürekli kendimizi yenileyerek devam edeceğiz mesajlarını verdi. Refah Partisi döneminde alınan yüzde 14.75'lik oy, 2002'de yüzde 34'e ardından da yüzde 50'lere taşındı..
Bu bize toplumun bütün katmanlarına ulaşılınca neler olacağını gösteriyor.
Bağlantı kesilince 7 Haziran 2015'te olduğu gibi yüzde 40'lara kadar geri çekilmenin olabileceğini de.. Yanisi şu; yüzde 51'e yakalamak için yüzde 100'e ulaşabilmek şart..
Ne dedi: "Allah nereden geldiğini unutanlardan eylemesin!"
Bu hepimiz için geçerli.. Evet artık siyaseten şartlar değişti..
Şimdi yeni bir hikâye lazım..
O yüzden 2. dönem denildi.. 2019'a kadar kendisi ile birlikte koşacak, terleyecek, bu sıkı tempoya dayanacak bir ekip oluşturacak..
Dava ruhu korunarak yenilenmeye gidilecek..
Hükûmet, belediyeler, parti teşkilatları herkes yüzde 50 artı 1'e göre çalışacak.. Artık iş çok daha zorlaştı.. MKYK'ya 19 yeni isim girdi. Yüzde 38'lik büyük bir değişimden bahsediyoruz..
Genç isimler girdi.. Ama ağır abiler de yerlerini korudu..
Parti hafızasına ve 2002 ruhuna, gençlik aşısı yapıldı.
Yeni Bakanlar Kurulu ve MYK
Bu değişiklik MYK yani parti yönetimine ve yeni bakanlar kuruluna nasıl yansıyacak? Ama şunu da unutmamak gerekiyor Önceki MKYK, MYK ve Bakanlar Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası yok muydu?
Vardı tabii ki.. Hem de kalın uçlu kalemle atılmış imzalardı..
Dolayısıyla yeni MYK ve Bakanlar Kurulu Mars gezegeninden getirilmeyecek..
Her seçim ve kongre sonrasında hem bakanlar kurulu hem de parti vitrininde değişiklikler olmuştur.. Genellikle 5-7 arasında bakan görevi yeni isimlere devretmiştir. İçeriden kaydırmalarla kabinenin 3'te biri yenilenmiştir.. Önce MYK'nın değiştiğini, Bakanlar Kurulunun sona bırakıldığını görüyoruz..
MYK demişken, genel sekreterle birlikte 14 olan genel başkan yardımcılıkları sayısının azaltılacağını ve eskisi gibi 11'e indirileceği konuşuluyor.
Pazar günkü kongredeki tüzük değişikliği ile AK Parti Genel Başkan Vekili olan Başbakan Yıldırım'ın bugünkü kapalı grup toplantısı ile Grup Başkanı seçilmesi bekleniyor. Grup başkan vekillerinde de 1-2 yenilenmeye gidilebilir.
Bilemem, kimse bilemez...
-Bakanlar Kurulunda nasıl bir değişiklik bekleniyor? Sorusuna partinin önemli isimlerinden noktası, virgülüne kadar hep aynı cevabı aldık:
-"Bilemem.. Kimse bilemez.. Sayın Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız bilir.."
Dolayısıyla şöyle olacak böyle olacak, bu gidecek, şu kalacak diyenlere pek kulak asmamak gerekir..
Ama kulislerde konuşulanları aktarmakta fayda var.. Bu türden yazılar en zoru olmuştur, kelimeler çok dikkatli seçilmeli.. Cumhurbaşkanı Erdoğan kongre konuşmasında ekonominin üzerinde çok durdu.. Orta gelir tuzağına yine dikkat çekti..
Berat Albayrak'ın ekonominin patronu olarak Başbakan Yardımcılığına getirileceği yeni değil uzunca bir süredir konuşuluyor. Ama duyduğumuza göre Berat bey, özellikle yerli kaynaklar ile ilgili işleri bitirmek için Enerji'de devam etmek istiyor.
Yine pazar günkü kongrede Cumhurbaşkanının çok yakınına oturan Ali Babacan da dikkat çekti..
Millî Savunma Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yerlerini koruyacağı belirtiliyor.
Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ile Nurettin Canikli için de benzer değerlendirmelerin yapıldığını hatırlatalım..
Mevcut görevine devam edeceği konuşulan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın adı Başbakan Yardımcılığı için geçiyor..
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve Gümrük Bakan'ı Bülent Tüfenkci 64. Hükûmetin dikkat çeken isimleri oldular..
Su ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da icraatları ile başarılılar arasında..
Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu özellikle son 11 aylık performansıyla ve açıklamaları ile göz doldurdu..
65. Hükûmette tabii ki Başbakan Binali Yıldırım'ın dokunuşları da olacaktır. Bunu da göz ardı etmemek gerekir.. Ama o kadar çok denge var ki.. Son referandumda alınan sonuçlar, şehir ve bölge dengeleri, performans..
MHP'den isim olmayacak...
65. Hükûmette, aldığımız bilgilere göre MHP'den bir isim yer almayacak. Çok tartışıldığı için bir kez daha yazma gereği duyduk. Zaten MHP lideri Bahçeli bu yolu kapatmıştı. Dışarıdan bir isim olur mu olmaz mı konusuna gelince..
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın kabinede yer alabileceği konuşuluyor.
Yıldızı parlayan isimler...
Son dönemde ismi öne çıkanlarla ilgili bir değerlendirme de yapmak gerekir.. Bu isimler MYK'da da yeni Bakanlar Kurulunda da yer alabilir..
Hayati Yazıcı (Kongrede divan başkanı seçildi. Bir önceki kongrede divan başkanlığını Bekir Bozdağ yapmıştı) Mehdi Eker, Efkan Âlâ, Mahir Ünal, Mustafa Şentop, Bülent Turan, Mehmet Muş, Nükhet Hotar, Burhan Kuzu (Burhan Hoca için artık son şans.. Bu kez kabineye girdi girdi bir daha çok zor...)
Hatta bir bakan da kamuoyunca hiç bilinmeyenler arasından seçilir, hepimiz TBMM kitapçıklarına açarak resmini bulmaya çalışırız.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kongrede Belediye Başkanları ile ilgili sözleri dikkat çekmişti.. Yeni Büyükşehir olan kentler de dahil olmak üzere 5-6 şehirde değişikliğe gidilebileceği konuşuluyor.
Cumhurbaşkanı şöyle demek istedi, şifre şu, satır arasında bu var diye yorum yapanlara kulak asmayın..
Mesajları çok netti..
Pazar günkü konuşmasını bir kere daha okumanızı tavsiye ediyoruz..."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.