Bayramda et tüketimine dikkat
Kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramında kalp damar hastalığı, obezite, diyabet ve böbrek rahatsızlığı bulunanların porsiyon kontrolüne...
Kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramında kalp damar hastalığı, obezite, diyabet ve böbrek rahatsızlığı bulunanların porsiyon kontrolüne dikkat ederek az yağlı et tüketmesi tavsiye edildi.
Medicana Konya Hastanesi diyetisyeni Merve Sena Nazlı, Kurban Bayramında et tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bayram denilince akıllara açılan börekler, baklavalar, tatlılar ve et tüketimi geldiğini hatırlatan diyetisyen Nazlı, Kurban Bayramında fazlaca et tüketiminin kahvaltı dahil olmak üzere günün her öğününde yapıldığını, bunun da sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini kaydetti.
Diyetisyen Nazlı bayramda yapılan beslenme yanlışlarına değinerek, "Yapılan yanlışlardan bir tanesi ilk olarak kahvaltı da dahil olmak üzere kırmızı et tüketimi. Kırmızı et tüketimi sindirimi zor olan bir besindir. Mide, bağırsak rahatsızlığı olan kişilerde başta olmak üzere sindirim problemlerine yol açar. Kurban etleri kesildikten sonra aslında birkaç gün buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesi gerekmektedir. Kırmızı et aynı zamanda demir, doymuş yağ içeriği, magnezyum ve çinko açısından zengin bir besindir. Ama fazlaca tüketimi doymuş yağ içeriğinden dolayı da kolesterol yüksekliğine yol açabilir. Dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle kalp damar hastalığı olanlar obezite, tip iki diyabet, böbrek rahatsızlığı olan bireylerin bu Kurban Bayramı'nda tüketmeleri uygundur fakat miktar bizim için önemlidir. Çok aşırı olamamak kaydıyla ve çok aşırı yağlı olmamak kaydıyla tüketebilirler. Burada az yağlı olanını ya da yağsız bir şekilde et tüketmeleri ve porsiyon kontrolüne dikkat etmeleri gerekmektedir" dedi.
"Çözülen et tekrar dondurulmamalı"
Diyetisyen Merve Sena Nazlı, etlerin çabuk bozulan besinler olduğunu, çözdürüldükten sonra kesinlikle tekrar dondurulmaması gerektiğini dile getirdi. Nazlı, "Etler çabuk bozulan besinler arasındadır. Burada dikkat etmemiz gereken büyük parçalar halinde değil de küçük parçalara ayrılarak birer yemeklik olarak buzdolabı poşetinde ve buzdolabının buzluk kısmında ya da derin dondurucu da saklanması gerekmektedir. Etleri çözdürürken de oda sıcaklığında değil buzdolabının alt bölmesinde çözündürülüp ondan sonra kullanılması gerekiyordur ve çözülmüş bir besin kesinlikte tekrar dondurulmamalıdır" diye konuştu.
"Bayramda da ara öğün yapın"
Bayramda da normal beslenmede olduğu gibi üç ana üç ara öğün kuralına dikkat edilmesini hatırlatan Nazlı, "Mutlaka ara öğün yapılarak bayram ziyaretlerine gidilmeli, çok aç olunmamalıdır. Gittiğimiz yerlerde eğer kronik bir rahatsızlığımız yoksa tatlı tüketimi olabilir ama sütlü tatlılar her zaman tercihimiz olması gerekmektedir. Bu sıcak yaz aylarında dondurma tercih edebiliriz. Ara öğün yapmamız bizim için hem kan şekerimizi dengeleyecek hem de çok aç gitmemiş olacağız, hem de metabolizmamızı hızlandırmış olacağız. Aynı zamanda fiziksel aktivitemizi biraz daha artırarak kilo almamızın da önüne geçebiliriz" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.