Beşikdüzü Çıtlaklı Köyü
Beşikdüzü Köyleri Arasında yer alan Çıtlaklı köyünde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Çıtlaklı köyünde vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, Beşikdağ Çıtlaklı arası kaç km, köyde doğal yaşam nasıldır
Çıtlaklı Köyü, Trabzon ilinin Beşikdüzü ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Beşikdüzü Çıtlaklı Köyü Resimleri ve çıtlaklı videosu sizin de ilginizi çekebilir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin çıtlaklı köyünde doğan biri var mı? Beşikdüzü Dğumlu Ünlüler Kimler?
Beşikdüzü Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Beşikdüzü Trabzon Arası Kaç Km? Beşikdüzü Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Beşikdüzü Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle
Çıtlaklı, Trabzon ilinin Beşikdüzü ilçesine bağlı bir mahalledir.
Köy hakkında tarihi bilgiler resmi kaynaklardan çok yaşlılardan alınan bilgiler şeklindedir. Bu bilgiler de buraya yerleşen ilk grubun öncelikle Ağasar Deresi'nin karşı kıyısında yer alan Üzümözü mahallesine geldiği,burada bir süre ikamet ettikten sonra şu anda mahallenin meskun olduğu karşı kıyıya geçtikleri şeklindedir.
Köy daha önceleri Kızılağaç'a ( eski adı ile Kancuma) bağlı iken, daha sonra Kızılağaç'ın; Ağaçlı, Bozlu, Gürgenli şeklinde bölünmesinin ardından bu kez Ağaçlı mahallesine bağlanmıştır. Köy, nüfus olarak çok yoğun bir nüfusa sahip olmasa da nüfuzu her zaman hissedilmiştir. Ağaçlı mahallesine bağlı olunan süreçte Mehmet Çıtlak ihtiyar heyetinde aza olarak Çıtlaklı Mahallesi'ni temsil etmiştir.
Çıtlaklı Mahallesi'nin köy olmaya doğru giden öyküsü öncelikle elektrik hattının Beşikdüzü-Şalpazarı yolundan çekilmesi ile başlamıştır. Daha sonra Takazlı-Yeşilköy hattı üzerinden sağlanan ulaşımın kısaltılması için Beşikdüzü-Şalpazarı karayolu üzerinden yapılacak bir çalışma ile direk yapılması ikinci aşamayı oluşturmuştur. Mahalle bu çalışmaları devam ettirirken daha sonra yapılan oylama ile Ağaçlı'dan ayrılmış ve yeni bir köy olmuştur.
Okur-yazar oranının oldukça yüksek olduğu köy, daha sonra Beşikdüzü Ziraat Bankası Caddesi üzerinde kurduğu Çıtlaklı Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile dernekleşme çalışmasını da tamamlamıştır. Dernek Başkanlığı'nı Beşikdüzüspor'da antrenörlük yapan Muhammet Çıtlak sürdürmektedir.
Çıtlaklı Köyü'ne ulaşım Takazlı-Yeşilköy hattı üzerinden olabileceği gibi Beşikdüzü-Şalpazarı yolu üzerinden de yapılabilmektedir.
Çıtlaklı Köyü Beşikdüzü'nün Şalpazarı sınırındaki son mahallesidir. Yeşilköy Beldesi'nden sonra ve Şalpazarı'nın Akçirişi mahallesinden önce yer almaktadır.
Mahallede üç farklı soyadı taşıyan aile vardır. Bu soyisimler Çıtlak, Yavuz ve Ayar'dır.
Mahalleden tam tarihi bilinmemekle birlikte Düzce iline göçler olmuştur.şu an düzce ilinde Çıtlak,yavuz,ayar soyadları halen varlığını sürdürmekle beraber nüfusun artmasıyla çıtlak soyadını taşıyanlar :
ÇAKIR , ÇAĞLAR , ÇALIŞKAN , ÇELİK , ŞAHİN soyadlarını almışlardır.
Kültürel bakımdan Düzce'ye yerleşen bu aileler zamanla nüfus olarak artmış fakat asimilasyon'a uğramadan kendi kültürlerini ,konuşma tarzlarını,geldikleri yere olan bağlılıklarını kesinlikle yitirmemişlerdir.
Düzce'ye yerleşen 2.kuşak çıtlaklı OSMAN ÇAKIR'dan olma HANİFE ÇAKIR'dan doğma ŞERİF ÇAKIR 2011 yılı itibarı ile 70 yaşındadır. Şu an Düzce iline göç eden aileler 2013 yılı itibarı ile 6.kuşak 'a ulaşmıştır.
Çıtlaklı Köyü ismini "ateşten etrafa sıçrayan küçük kıvılcım" anlamına gelen Çıtlak kelimesinden almaktadır.
Mahallede kullanılan kelimeler Giresun Yağlıdere, Zıva gibi bölgelerle benzerlikler göstermekte ve çevresindeki diğer köylerden ayrılmaktadır. Bu da mahallenin bölgedeki Çepni yerleşiminin küçük bir modeli olduğu tezini güçlendirmektedir.
Kullanılan bazı kelimeler şu şekildedir:
fıraklı=çit / dırmaç=yük taşımaya yarayan bir tür dokuma ip / pöşke=soba / ahkuru= düz,paralel / alamuk= yağmur yağmadan önce çıkan aşırı sıcak / tuluk=yanak / tuğal=ekmek kırıntısı / yalaplamak=şimşek çakması / güvenek=bir tür sinek / indem=çok / bıldır=geçen yıl / bayak=demin,az önce / gobça=düğme / mintan=gömlek / buymak=üşümek / yalavu=alev / ayam=hava / caplama=çit yapmak veya tahta örmek için kesilmiş ince uzun ağaç parçası /
Kullanılan bazı sözler:
Tuluğuna güvenen zurnacı olur: Bir işi yapacağına emin olan o işe girişir. / Ayam sıyırdı: Hava açtı / Kıymık kestim: Çok üşüdüm. /
Mahallede büyük ölçüde Çepni kültürünün etkileri görülür.
İmece köy halkı arasında yardımlaşma ve dayanışmanın hala devam ettiğini gösteren bir unsur olarak varlığını sürdürür.
Mahallenin genç nüfusu genellikle okumak ve çalışmak için köy, hatta il dışına çıkmış bulunmaktadır.
Mahallede okuma yazma oranı oldukça yüksektir. Bu sebeple mahalle nüfusu kış aylarında oldukça azalabilir.
Mahallede özellikle lahana sarması, yığma, fırında patates, ısırgan yemeği, külür tavası, kabak tatlısı, yağlaş (yağlı+aş), mısır ekmeği, cırıtla ( bir tür hamur kızartması), yağlı bişi, çörek, keşkek yöresel yemekler olarak tüketilmektedir.
Meyve olarak taflan(karayemiş), kiraz, erik, yaban çileği, elma, armut bulunmaktadır.
Sebze olarak lahana, pırasa, marul, ısırgan, anuk(nane), pazı, mısır, fasulye, patates yetiştirilmektedir.
Mahallenin bir dönem köylerarası turnuvalarda boy gösteren "Kalegençlik" isimli bir takımı da olmuştur.
Trabzon iline 57 km, Beşikdüzü ilçesine 12 km uzaklıktadır.
Ulaşım Takazlı mahallesi-Yeşilköy Beldesi güzargahından sağlanabildiği gibi Beşikdüzü-Şalpazarı yolunun İzmiş Derneğine ayrılan grup yolu üzerinden girilerek de gerçekleştirilebilir.
Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Çaprazında yer alan Sis Dağı'nın soğutucu etkisi özellikle kışları mahallesi etkisi altına alabilmekte, buradan esen rüzgarlar mahallede sıcaklığı oldukça düşürebilmektedir. Ayrıca yoğun yağış dönemlerinde mahalledeki kar yüksekliğinin 1,5 metre civarına çıktığı da gözlemlenmiştir.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Her evde büyükbaş hayvan bulunmasına rağmen hayvancılık tek başına temel geçim kaynağı sayılamaz.
Fındık da köy ekonomisi için önemli bir gelir kaynağıdır.
Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.