’Betimleme Ve Engellilerin Hayatındaki Yeri’ Çalıştayı Başladı
Sesli Betimleme Derneği tarafından, "Erişim Haktır" projesi kapsamında betimlemenin engellilerin hayatındaki yerine ve gerekliliğine dikkat çekmek amacıyla...
Sesli Betimleme Derneği tarafından, "Erişim Haktır" projesi kapsamında betimlemenin engellilerin hayatındaki yerine ve gerekliliğine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen "Betimleme ve Engellilerin Hayatındaki Yeri" başlıklı çalıştay başladı.
Çalıştaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sebiha Başaran, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan müşaviri ve Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ankara İl Müdürü ve Müdür Yardımcısı, Kanal D, Digitürk, Turkcell Hayal Ortağım, TRT ve medya dünyasından temsilciler ile çok sayıda davetli katıldı.
Programın açılış konuşmasında engellilerin, toplumun ayrılmaz bir parçası olduğuna ve engellilerin sorunlarının, yalnızca onları ve ailelerini değil, tüm kesimleri kuşatan ve bütüncül bir anlayışla ele alınması gereken toplumsal sorunlar olduğuna dikkat çeken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sebiha Başaran, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız kurulduğu günden bu yana tüm bu farklı alanlarda etkili ve sonuç getiren çalışmalara imza attı. Biz Bakanlık olarak gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarımızda engellilerin toplumsal yaşama tam katılımlarını sağlamak; ayrımcılığa maruz kalmayan, fırsat eşitliğinden yararlanan, haklarını kullanabilen kişiler olmalarına imkan vermek, her alanda engelli bireylerin önünde bulunan engel ve eşitsizlikleri ortadan kaldırmak ve engellilerin eğitimle, istihdamla üretken olmalarını sağlayarak bağımsızca yaşayabilmelerine destek vermek hedefi ile hareket ediyoruz. Ancak bu hedefler tek başına merkezi yönetimin çabalarıyla ulaşılabilecek hedefler değildir. Toplumun engellilere yönelik duyarlılığını ve bilinç düzeyini arttırmak, ortak aklın ürünü çalışmalarla, toplumsal birliktelikle, devlet, millet ve bilimsel çevrelerin birlikte hareket etmesi ile sağlanır. Bu yaklaşım, toplumun engelli bireylere verdiği değerin göstergesi olan çağdaş bir yaklaşımdır" dedi.
"Görme engellilere hizmet etmek yeterli değil, işitme engellilere işaret diliyle de hizmet etmenin gerekli olduğuna inandık"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan ise konuşmasında, filmlerin 81 ilde görme ve işitme engellilere ulaşması için çaba göstereceklerini belirtti. Görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için de işaret dili ve alt yazı ile düzenlenen engelsiz film gösterimlerinin çalışmalarına 10 sene önce başlandığını anlatan Önalan, "2006'da Boğaziçi Üniversitesinde başlayan ve Türkiye'ye ilk defa getirilen bir projeydi. Sonrasında dernekleştik ve sadece sesli betimlemeyle görme engellilere hizmet etmek yeterli değil, işitme engellilere işaret diliyle de hizmet etmenin gerekli olduğuna inandık" ifadesini kullandı.
Önalan, görme engellilerin dizi ve filmleri internetten ve dijital bir kanaldan sesli betimlemeli ve işaret diliyle çok rahat izleyebildiklerini ifade ederek, "Amacımız bu çalışmaları ulaşılabilir hale getirmek ve Türkiye'de her noktada bulundurmak." diye konuştu.
Sesli Betimleme Derneği tarafından Ankara Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle düzenlenen "Erişim Haktır!" projesi kapsamında Betimleme ve Engellilerin Hayatındaki Yeri başlıklı çalıştay, 6-9 Kasım tarihleri arasında Çağdaş Sanatlar Merkezi Yaşar Kemal Konferans Salonu'nda gerçekleştiriliyor. Çalıştayla, betimlemenin engellilerin hayatındaki yerini ve gerekliliğini tartışmak, gözler önüne sermek ve betimlemede daha etkin yöntemler bulmak amaçlanıyor. Proje kapsamında görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için de işaret dili ve altyazıyla düzenlenen film gösterimleri yapılacak ve engelli vatandaşlar doyasıya film izlemenin keyfini yaşayacak.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.