Beyşehir Şamlar Köyü
Şamlar köyü haberleri, Beyşehir Şamlar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Şamlar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Konya köyleri arasında yer alan Şamlar köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Beyşehir Şamlar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Şamlar köyü son dakika gelişmeleri, Şamlar köyüne özgü yemekler, Beyşehir Şamlar köyünün tarihi, Şamlar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Şamlar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Şamlar, Konya ilinin Beyşehir ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Şamlar Köyü Resimleri ve Şamlar köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Beyşehir Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Beyşehir Konya Arası Kaç Km? Beyşehir Hava Durumu? Konya Köyleri ve Beyşehir Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Konyalı iseniz Konya Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Konyalı Ünlüler arasında Beyşehir Şamlar Köyünde doğan biri var mı? Beyşehir Doğumlu Ünlüler Kimler?
Şamlar, Konya ili Beyşehir ilçesine bağlı bir köydür.Şamlar mahallesi Beyşehir ilçesine 11 km uzaklıkta güney tarafındadır. Köy ormanlık ve yeşillikle kaplı bir bölgededir. Denizden yükseklik 1307 metredir. Lale dağı ile adlandırılan dağın eteğinde kuruludur.
Şamlarlılar özellikle 1970 li yıllarda başlayan göç ile beraber Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerine dağılmıştır. Sayılarla bugün Beyşehirde yaklaşık 250, İzmir de 900, Norveçte 330, Almanya da 50 ve Fransa da 15 Şamlarlı yaşamaktadır. Norveç teki Şamlarlıların 137 si başkent Oslo da, yaklaşık 190 kişi ise Drammen ve Asker yerleşim yerlerinde bulunmaktadır. Mahallenin kendi nüfusu ise 120 dir.
1960 lı yılllarda Şamlar mahallesi yavaş yavaş göçle tanışdı. 1965 yıllarında mahallenin insanları Almanya ve Avusturya gibi ülkelere çalışmaya gitmeye başladı. 1970 yılının başında odunculuk yasaklandı ve köy halkı önemli bir gelir kaynağını kaybetmiş oldu. Buda göçü bir ölçüde hızlandırdı. 1971 yılında bazı köylüler ilk kez Norveçe çalışmaya geldi. 1973 yılında 14 kişilik bir grup sezon işcisi olarak Norveçe geldi. Ertesi yıl, 1974 yılında, 16 kişilik grup çocuklarını ve yakınlarını da beraberinde bu ülkeye götürdüler. Geçici bir dönem için Norveçe giden insanlar daha sonra ailelerinide beraberinde götürerek devamlı yerleşmeye başlamıştır. 1977 yılından sonra özellikle aile göçleri başladı ve göç hızlanmış oldu.
Altmışlı yıllarda mahallenin okulunda ders gören yaklaşık 160 ögrenci bulunurdu. Bu sayıdaki öğrenciyi 4 ögretmen, okulda sınıf yetersizliginden dolayı sabah ve akşam guruplarına ayırtarak okuturdu. Mahallede dışa göçün getirdiği bir başka durum ise gençlerin sayısının gün geçtikçe azalması oldu. Köy okulunda eğitim gören ögrenci sayısı geriledi. 1995 yılından itibaren mahallede çocuk/öğrenci yetersizliginden dolayı mahallenin okulu kapatılmak zorunda kalındı. Mahallede geride kalan onun altındaki çocuk Beyşehir merkezindeki okullara günlük gitmektedir.
Şamlar mahallesine ilk elektrik bağlantısı 1975 yılında yapıldı. Telefon bağlantısıda aynı yıl gerçekleşti. Mahallenin suyunun evlere boru hattı ile getirilmesi 1980 yılında gerçekleşti. Daha önce köylü, köy meydanında bulunan ‘Büyük Çeşme’ den evlere testi, bidon ve buna benzer aletlerle su taşırdı. 2006 yılında mahallesi Beyşehire bağlayan, daha önce toprak olan yol devlet tarafından asfaltlandı. 2009 yılında mahallenin elektrik hattı yine devlet tarafından yenilendi. Aynı yıl su ve kanalizasyon işleri tamalandı ve köye yeni altyapı kazandırldı. Mahallenin ana yolu mahallenin mezarlığına kadar taş ile döşendigi söylensede köy merkezi hala çamurdan geçilmemekte asfaltlandıgı söylenen yol köstebek yuvasından farksızdır .
Son senelerde Şamlar mahallesine büyük yatırımlar yapılmıştır. Bu yatırımlar hem Şamlarlıların kendi tarafından yapılan yatırımlardır hem de devlet ve belediye tarafından yaptırılan yatırmlardır. Bunların başında yenilenen köy elektrik hattı gelir ve 2008 yılında tamamlanmıştır. Su ve kanalizasyon işleri 2009 yılı başında tamamlanmıştır. Köyü ilçeye bağlayan 13 km lik yol 2006 yılında asfaltlanmıştır. 2009 yılı sonbaharı mahallenin iç yollarına taş döşenerek iyi bir görünüm sağlanmıştır. Köy odası ve Muhtarlık 2008 yılında onarılmış ve kullanıma açılmıştır.
Her sene geleneksel hale getirtilerek gerçekleşen Şamlar mahallesi festivalini 3. sü 2008 yılı temmuz ayında yapılmıştır. Festival bir kutlama komitesi öncüğünde yapılır ve üyeleri Şamlar dernekleri yönetim kurulları arasında seçer. Festival giderleri genelde dernek bütçelerinden aktarılan paralar ve halk arasında toplanan paralardan oluşur.
Derebağ (mahallenin doğusu), Çinikbağı (güneydoğu), Seferbağı (mahallenin kucağı), Hasanbağı (mahallenin karşı yamaçları), Eskibağ (mahallenin batısı), Bakıbağı (mahallenin batısı), Küllemebağları (mahallenin güneydoğusu, köye dört km uzaklıkta), Yanıksöğütbağları (köye beş km uzaklıkta güney batısında), Mahmatcabağları (köye beş km uzaklıkta güney batısında), Kürebağları olarak geçen bağların üzümlerinden pekmez yapılır, evlerde küplere doldurulur. Artan pekmez pazarda satılır
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.