Bilecik’te “Asırlardır Sönmeyen Kandiller; Padişahların Akıl Hocaları” Konferansı
Bilecik'te "Asırlardır Sönmeyen Kandiller; Padişahların Akıl Hocaları" konferansı düzenlendi.
Bilecik'te "Asırlardır Sönmeyen Kandiller; Padişahların Akıl Hocaları" konferansı düzenlendi.
Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde Kredi Yurtlar Kurumu(KYK) ve Gençlik Spor Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen program ile tarihçi ve yazar Prof. Dr. Yavuz Bahadıroğlu "Asırlardır Sönmeyen Kandiller" adlı konferansını verdi. Gerçekleştirilen programa Bilecik Valisi Süleyman Elban, KYK İdari İşler Daire Başkanı Dursun Özdemir, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, KYK Bilecik İl Müdürü İsmail Şen, Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, İl Müftüsü Necati Akkuş, Bilecik Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Aslan Yıldız ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Program, şehitler adına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı. Mustafa Gündüz'ün Kur'an-ı Kerim tilaveti ile devam eden programda KYK İdari İşler Daire Başkanı Dursun Özdemir bir selamlama konuşması yaptı. "Sizlere Hacı Bayramı Veli Hazretlerinin diyarından, Şeyh Edebali diyarına selamlar getirdim" diyerek konuşmasına başlayan Özdemir, "KYK olarak biz öğrencilerimize 2002 yılından itibaren fiziki ortamlarını geliştirmek için çok hummalı bir şekilde çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz. En son gördüğünüz gibi yurtlarımızda 2 kişilik, 3 kişilik odalarımız, her türlü imkanları bulunan odalarımız, çalışma alanları yapmaya gayret ediyoruz. Şunu gördük ki bundan 5-6 sene sonra biz fiziki ortamları ne kadar güzelleştirirsek güzelleştirelim öğrencilerimizin ruhuna hitap etmezsek hiçbir memnuniyet olmadığını gördük" dedi.
"Çünkü sizler gerçekten geleceğimizin teminatısınız"
Çalışmalarından bahseden Özdemir, "Yine hummalı bir şekilde sizleri memleketimize, vatanımıza değer katan sevgili Yavuz Bahadıroğlu hocam gibi değerlerimizle buluşturmaya başladık. Hiç zorlamadan öğrencilerimiz severek, koşarak geliyor. Nasıl gelmesinler ki? Ben ta Ankara'dan koşarak geldim. Bu çalışmalarımız süratle yine devam ediyor. Yurtlarımız artık sadece beslenme, barınma yerlerinden ziyade sizi hayat boyu öğrenmeye sevk eden çok değişik kurslarımız, eğitim faaliyetlerimiz, milli manevi değerlerimizi öğrenme yolundaki çalışmalarımız, bunlar saymakla bitmez bu tür çalışmalarımıza süratle devam ediyoruz. Çünkü sizler gerçekten geleceğimizin teminatısınız. Ve gerçekten her şeye layıksınız. Bunu en son 15 Temmuz'da da gördük. Baktığımızda duyarsız, ellerinde telefon şudur budur dediğimiz gençlerimizi gördük. Ve sizlerle gurur duyduk. KYK olarak sizlerin hizmetinizdeyiz. Yeter ki siz isteyin çünkü Allah-u Teala zenginliği istediğine verir ama ilmi isteyene verir. Siz isteyin gayret edin, biz de çalışalım. Ben bu vesileyle hepinize saygılarımı sunuyorum. Sayın Bakanımız ve Genel Başkanımızın selamlarını iletiyorum" ifadelerini kullandı.
"Nereden geldiğimizi unutmayalım ki nereye gideceğimizi unutmayalım"
Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise yaptığı konuşmada, Bilecik'in diriliş,kuruluş ve kurtuluş beşiği olduğunu belirtti. Birlik, beraberlik ve kardeşlik hamurlarının karıldığı toprağın Bilecik olduğunu belirten Yağcı, "Tarihimize baktığımızda ilkleri gerçekleştirdiğimiz mümbih bereketli topraklar. Bu topraklarda yaşamanın, buraya hizmet etmenin ve bu topraklarda bir arada olmanın haklı hazzını, gururunu, mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu topraklar ülkemizdeki bir çok yer gibi bu ülkenin sultanlarını, gönül sultanlarını ağırlamıştır. Şehrimizin gerçekten gönül sultanlarından Şeyh Edebali Hazretlerinin meftun olduğu topraklarda hizmet ediyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tarihimizi anlayabilmemiz için tarihimize yön verenleri iyi bilmemiz ve iyi anlamamız lazım. Geçmişimizi iyi bilmemiz lazım ki Şeyh Edebali'nin Ertuğrulgazi'ye, Osmangazi'ye öğütünde ifade ettiği gibi geleceğe sağlam basalım. Nereden geldiğimizi unutmayalım ki nereye gideceğimizi unutmayalım. Gerçekten bir Osmanlı'yı tanımak için Şeyh Edebali'yi bilmek lazım. Bir Fatih'i tanıyabilmek için Akşemseddin'i iyi bilmek lazım. Bir Yavuz'u tanıyabilmek için Zembilli Efendi'yi iyi bilmek lazım. İşte Gençlik Spor Bakanlığım, KYK Genel Müdürlüğümüz tarihimizde böyle güzel sayfaları övünçle okuyacağımız sayfaları bizim çocukluğumuzda Yavuz Abi biraz yaş ortaya çıkacak ama çocukluğumuzdan beri romanlarıyla büyüdüğümüz, bunları anlatan Yavuz ağabeyimizi, Yavuz Bahadıroğlu Bey'in sesinden sözünden gönlünden dinlemek keyiflerin en yücesi olsa gerek" dedi.
"Bende en az sizin kadar heyecanlıyım"
Son olarak bir konuşma yapan Bilecik Valisi Süleyman Elban, "Biliyorum ki hepiniz buraya protokol konuşmasından çok Yavuz Bahadıroğlu hocamızı dinlemeye geldiniz. Ben de en az sizin kadar heyecanlıyım. Çünkü bizim de çocukluğumuzda, gençliğimizde kendilerinin yazdıklarıyla büyüdük. Şimdi de canlı olarak dinleme şerefine nail olacağım. O yüzden sözümü çok uzatmak istemiyorum, ama bir şeyin daha altını çizeyim. Son 10-15 yılı Ankara'da geçmiş biri olarak şunu söyleyeyim büyük şehirlerde bu tür kültürel faaliyetlere katılmak ya da onlara erişmek gerçekten çok güç. Onun için böyle kültürel faaliyetleri, hele hele birazdan gölgesinde dinleyeceğimi ulu çınarları buraya getiren başta Bakanımız olmak üzere, KYK ilgililerine çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından sinevizyon gösterisi ve kum sanatı gösterileri salondaki izleyicileri büyüledi. Asırlardır Sönmeyen Kandiller; Padişahların Akıl Hocaları konferansını vermek üzere tarihçi yazar Prof. Dr. Yavuz Bayramoğlu sahneye çıktı. Tarihin derinliklerine inen Bayramoğlu, "Nereden başlamak gerekir derseniz tam olarak Necip Fazıl'dan başlamak lazım. Niye derseniz biz düştüğü yerden kalkmasını bilen, kalktığı zaman koşmasını bilen, koştuğunda hedefe ulaşmayı can pahasına, ölüm pahasına murad eden bir milletin torunlarıyız. Kimliğini, kişiliğini bu topraklarda bulan geleceğini sizlere emanet eden Şeyh Edebali ile başlayalım. Herhalde bitiremeyeceğiz ama Belediye Başkanımız söz verdi. Bitirinceye kadar gelip gelip gideceksin dedi. Bu nesli gördükten sonra, 15 Temmuz'da bu nesli gördükten sonra nereden çağırırlarsa son nefesimize kadar geçmişimizi anlatmaya devam ederiz. Çünkü bizim geçmişimiz aynı zamanda geleceğimizdir. Şeyh Edebali olmasaydı 15 Temmuz olmayacaktı, Fatih Sultan Mehmed'in mirası ya da Ertuğrulgazi'nin mirası ya da Osmangazi'nin bu topraklara ektiği yüreği yeşertmeseydi biz özgürleşemeyecektik. 65 devletle yurt dışında ve 65 devletin taşeronlarıyla hem yurt içinde 40 senedir hem de yurt dışında 1 senedir kamplar veremeyecektik, galip gelemeyecektik. Musul'dan çağırınca Musul'a gidiyoruz, Cerablus'tan çağırılınca Cerablus'a gidiyoruz. Nereden eski topraklarımızdan bize seslenilse oraya gidiyoruz. Bunun için Türkiye güçlü olmak zorundadır" ifadelerini kullandı.
Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı üzerinde Kayı Boyu arması bulunan Bilecik topraklarından yapılmış çömlek vazoyu Bahadıroğlu'na hediye etti.
Öte yandan Bahadıroğlu konferans sonunda dinleyicilerin sorularını kabul ederek cevaplandırdı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.