Bintepeler Tümüsleri’ndeki Sit Alanının Yeniden Belirlenmesi İstendi
Manisa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Türkan Taş, Ahmetli, Salihli ve Saruhanlı sınırlarını kapsayan ve Bintepeler olarak...
Manisa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Türkan Taş, Ahmetli, Salihli ve Saruhanlı sınırlarını kapsayan ve Bintepeler olarak adlandırılan arkeolojik bölgenin yüzölçümünün çok büyük olması ve höyük ile Tümülüslerin etrafındaki verimli toprakların tarımsal üretime kapanmaması için Büyükşehir Belediyesince her türlü teknik destek ve ekipman desteğinde bulunulduğunu ve üreticilerin mağduriyet yaşamaması için sürecin takip edildiğini belirtti.
Manisa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Türkan Taş Köroğlu, "İlimiz, Ahmetli ilçesi Kargın, Kestelli, Dibekdere, Kendirlik Mahalleleri; Salihli ilçesi Tekelioğlu, Karayahşi, Pazarköy ve Çayköy Mahalleleri; Saruhanlı ilçesinde Büyükbelen Mahallesine kadar uzanan Bintepeler Nekropol Alanı, İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 01.06.1990 tarihli ve 1946(B) kararı ile büyük bölümü Birinci Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescillenmiştir. Birinci derece arkeolojik sit alanı ile birlikte mevzuat gereği olarak alanda bulunan höyük ve Tümülüslerde toprağın sürülmesine dayanan tarımsal faaliyetler ve ağaçlandırma yasaklanmıştı. Söz konusu alanın yüzölçümünün oldukça büyük olması ve birinci derece arkeolojik sit olarak değerlendirilmesi, tarımsal faaliyetlerin ve tarımsal amaçlı yapı taleplerinin arttığı yörede bulunan halkın büyük çoğunluğunu mağdur hale getirecek daha detaylı bir sit derecelendirme çalışması yapılmasını zorunlu hale getirdi" ifadelerini kaydetti.
Büyükşehir sürecin takipçisi
Manisa Büyükşehir Belediyesinin üreticilerin mağduriyet yaşamaması ve verimli arazilerdeki tarımsal faaliyetlerin devam etmesi için süreci yakından takip ettiğini ve her türlü çalışmada destek verdiğini belirten İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Türkan Taş Köroğlu, "Bintepeler bölgesinde bulunan vatandaşların mağduriyetlerini giderebilmek ve bölgedeki tarımın gelişebilmesi için kurulumundan itibaren süreci takip etmiştir. Günümüze kadar olan süreçte Kadastro Müdürlüğü, Koruma Kurulu ve Manisa Büyükşehir Belediyesi takip ve desteği ile yapılan çalışmalar Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne iletilmiştir. Kadastral harita ve alan içinde yer alan köy yerleşim alanı planlarının oluşturulması sürecinde, Manisa Büyükşehir Belediyesi bölgede yapılan sit derece çalışmalarında Manisa Büyükşehir Belediyesi her türlü teknik yardım ve ekipman desteği sağlanmakta, sorunun hızlıca çözüme kavuşturulması ve bölge halkının mağduriyetlerinin giderilmesi için yoğun bir şekilde çalışılmaktadır" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.