Bitlis Çeltikli Köyü

Bitlis Çeltikli Köyü

Çeltikli, Bitlis ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Köyün eski ismi: Şercımah'dır.Köyde pirinç bitkisi olan çeltik yetiştirilmekte olduğundan köyün adının çeltikli olmasına karar verilmiştir.

Çeltikli köyünden olan "KÜLE" soyadı Aşağıbalcılar köy halkıyla akrabadır. "Karkuş Köyünün" büyük bir bölümünü (Çeltikli Köyü mezrasındadır) Elmadalı (eski ismi:Firyar) köy halkından satın almıştır. Orada kalmışlar, yaşamlarına orada devam etmişlerdir.
Şeyh Yusuf oğlu Abdurrahman torunları şu an Bitlis, İstanbul, Manisa ve pek çok Türkiye Cumhuriyetinin vilayetlerinde de yaşamaktadır.
Yusuf oğlu Abdurrahman'ın iki erkek evladı vardır. Muhiddin ve Tahir’dir.
Şeyh Abdurrahman oğlu Muhiddin, takva sahibi bir imamdır. Öyle büyük bir imamdır ki bir topluluk içine girdiğinde kendisi oturmadan insanlar ona saygısından oturmazlar. Kendisini öyle sever, öyle sayar ki. Ona aşırı bir derece de hürmet gösterirler. Vefatı ise garip bir şekilde gerçekleşmiştir. Hüsameddin Küle ve Mehmet Tayyip Birlik beraberliğinde Diyarbakır'a giderken Veysel Karani türbesini ziyaret etmiştir, daha sonra Diyarbakır, Silvan'a gitmişler. Diyarbakır, Silvan arasında araba bir anda durdu fakat hiçbir arızası yoktu, arabanın içinde Şeyh Abdurrahman oğlu Muhiddin arabanın durduğu an Allah'ın rahmetine kavuşmuştu. O zaman 70 yaşında yaşındaydı. Olay 1967’de gerçekleşti. Şeyh Abdurrahman oğlu Muhiddin'in kabri ise şu an Bitlis, Şerçımah köyündedir.
Şeyh Muhiddin oğlu Hüsameddin (Bitlis halkı kendisine Asemeddin der.) Bir gün Şeyh Asameddin, Hz. Halid Bin Velid torunlarından Şeyh Süleyman'ın yanına ziyaret gitmiştir. Şeyh Süleyman da Şeyh Muhiddin'in oğlu Hüsameddin de büyük imamlardandır. Fakat Şeyh Süleyman'ın kendisiyle aynı soydan geldiğini bilmemektedir. Şeyh Süleyman kendisi o zamanlar 120 yaşındadır. Şeyh Hüsameddin ise o zamanlar 30 yaşlarındadır. Şeyh Süleyman Şeyh Hüsameddin'in şemailini öyle beğenir ki siz kimlerdensiniz, diye sorar. Şeyh Hüsameddin kendisinin kim olduğunu açıklar ve Şeyh Süleyman ona kendi el yazısı ile Hz.Halid Bin Velidden başlayarak şecere(soy ağacı) yazar. Olay 1959 yıllarında gerçekleşmiştir. Şeyh Süleyman'ın kendi el yazısıyla yazdığı şecere şu an Şeyh Husameddin oğlu Abdurrahman KÜLE'nin yanındadır. Her ikisi de vefat etmiştir. Şeyh Süleyman'ın kabri Siirt'dedir. Şeyh Hüsameddin KÜLE'nin kabri ise İstanbul, Küçükçekmece Kanarya Mezarlığındadır.Bitlis merkezine 23 km uzaklıktadır.
Köyün cevizleri, çeltik pilavı çok meşhurdur. Pilavı o kadar lezzetlidir ki Dünya çapında bir üne sahiptir. Bal, ceviz ve meyveleri ile ünlüdür.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca tütün de yetiştirilir.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
1999 - Arafat Melek
Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.