BM: “Son iki haftada Bangladeş’e sığınan Rohingyalı Müslümanların sayısı 270 bin oldu”
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Duniya Aslam Han, Myanmar'da 25 Ağustos'ta başlayan şiddet olayları sebebiyle Bangladeş'e...
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Duniya Aslam Han, Myanmar'da 25 Ağustos'ta başlayan şiddet olayları sebebiyle Bangladeş'e kaçan Müslüman sayısının yaklaşık 270 bin olduğunun tahmin edildiğini söyledi.
Myanmar'ın Kuzey Rahinya eyaletinde yaşanan şiddetten kaçanların sayısındaki büyük artışa dikkat çeken UNHCR, insanların kaçmaya zorlanmaması ve evlerine güven içinde dönüp onurla yaşamaları için artan şiddetin altında yatan sebepleri çözme çağrısında bulundu. Son iki haftada 270 bin Rohingyalı Müslümanın Bangladeş'te güvenli sığınak aradığı belirtilen açıklamada, Bangladeş'in mülteci alma kapasitesinin dolduğu, mültecilerin Uhiye, Teknaf bölgelerinde derme çatma kulübelerde hayatta kalmaya çalıştıkları belirtildi.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Rohingya, onlarca yıldır ayrımcılığa tabi tutulmuş devletsiz Müslümanların yaşadığı bir yer. Rohingya Müslümanları temel insan hakları, hareket etme hürriyeti, eğitim, çalışma ve diğer sosyal ve siyasi haklardan mahrum. Myanmar'dan kaçan Rohingyalı Müslümanlar günlerce yalın ayak ormanlarda yürüyerek Bangladeş'e ulaşıyor. Bir kısmı da Bengal Körfezi'nde azgın suları geçerek Bangladeş'e ulaşmaya çalışıyor. Rohingyalı Müslüman kadınlar yeni doğan bebekleriyle, anneler, aileler ve çocuklar balıkçı teknelerinin kendilerini Bangladeş'e, Teknaf'a götürmelerini bekliyor. Zor şartlarda, tükenmiş olarak sığınma yeri arayan insanların bir kısmı yolda hayatını kaybediyor. Bangladeş'in güney doğusunda bulunan Cox Bazar'da bulunan iki kampta 34 bin mülteci barınıyordu. İki hafta içinde bu sayının ikiye katlanarak 70 bini bulduğu kaydedildi. Burada daha çok yer ve çadıra gerek var. Kutupalong ve Nayapara kamplarına yeni gelenlere sığınak ve destek sağlamaya çalışıyoruz. Mülteciler arasında kimsesiz kadın, çocuk, yaşlı ve engelliler bulunuyor. Bunların sığınak, gıda ve sağlık bakımına ihtiyacı bulunuyor. Bunların korunması ve gerekli hizmetin alabilmesi için kayıtları tutuluyor".
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.