Böbrek Taşının Önüne Limonla Geçin

Böbrek Taşının Önüne Limonla Geçin

Böbrek taşı oluşumu ve önüne geçilebilmesi için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Üroloji Uzmanı Dr. Fatih Çanaklı, Vücudun yeteri kadar sıvı almadığında, maddelerden zengin, suyu azaltılmış konsantre bir idrar ürettiğini belirtti.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Fatih Çanaklı, limon, limonata, portakal gibi yiyecek ve içeceklerin böbrek taşı oluşumunu önlemeye birebir olduğunu söyledi.

Böbrek taşı oluşumu ve önüne geçilebilmesi için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Üroloji Uzmanı Dr. Fatih Çanaklı, Vücudun yeteri kadar sıvı almadığında, maddelerden zengin, suyu azaltılmış konsantre bir idrar ürettiğini belirtti.

Günde 3 litre sıvı alınmasının önemine değinen Çanaklı, "İdrarın su gibi veya açık sarı renkte olması, sıvı alımının yeterli ölçüde olduğunu gösteriyor. Konsantre idrar içerisindeki taş yapıcı maddeler birleşerek kristal hale gelerek taş oluşumuna neden oluyor. Taşlar genellikle kalsiyum içerikli oluyor. Tuz alımı arttığında, böbrekler idrara daha fazla kalsiyum attıkları için taş oluşumu riski artıyor. Tuzlu kuruyemiş, salamura yiyecekler, pizza, hamburger gibi fast-foodürünleri, maden suyu ve soda, yüksek sodyum içeriklerinden dolayı böbrek taşı oluşumunda rol oynuyor. Araştırmalar, düzenli olarak fast-food tüketen çocuklarda böbrek taşı sorununun daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor. Bu nedenle bu besinlerden uzak durmak, yemekleri tuzsuz pişirmek, farklı lezzetler için çeşitli baharat, bitki ve sirke kullanmak gerekiyor" dedi.

Ağırlıklı olarak et, balık, tavuk gibi proteini yüksek hayvansal besinler ile beslenmenin taş oluşumu için risk taşıdığını belirten Çanaklı, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Bu besinler yüksek derecede oksalat ve kalsiyum içeriyor. İşlenmiş etlerde ise ciddi miktarda tuz bulunuyor. Özellikle ürik asit taşları oluşumunda rolü olan bu etlerin sürekli ve aşırı şekilde tüketilmemesi gerekiyor. Bunun yanı sıra gazlı içecekler de idrarın asidini artırarak taş oluşumuna destek oluyor. Taş oluşumunu önlemek için gazlı içeceklerden uzak durulması öneriliyor. Süt ve yoğurt yüksek derecede kalsiyum içerdiğinden dolayı tüketim miktarı önem taşıyor. Böbrek taşı oluşma riskini düşük tutmak için bu ürünlerin abartılı tüketiminden uzak durmak gerekiyor. Ne yazık ki oksalat zengini besinler listesinde sürekli tüketilen yiyecek ve içecekler yer alıyor. Bunlar arasında çay, kola, çilek, çikolata, ıspanak ve pırasa gibi sebzeler, fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler ve kakao bulunuyor. Bu besinleri sürekli tüketmek böbrek taşı oluşumunu tetikliyor. Tüketildiği zamanlarda yeterli sıvıyla desteklenmesi önem taşıyor."

Bol bol limon ve portakal tüketin

Böbrek taşı oluşumunu önlemek için sitratın ideal bir madde olduğu söyleyen Çanaklı, "Limon ve portakal ailesi, idrarın asitliğini gideren sitrat maddesini yüksek ölçüde içeriyor. Sitrat maddesi potasyum ile birlikte ilaç olarak veriliyor. Çay, çorba gibi besinlere limon eklemenin, bol bol limonata içmenin taş oluşumunu önlemeye oldukça yarar sağladığını aktarıyor. Hayatının herhangi bir döneminde böbrek taşı düşüren kişilerde bu sağlık sorununun tekrar etme olasılığı yaklaşık yüzde 50 oranında seyrediyor. Alınan tüm önlemlere rağmen eğer kişide böbrek taşı oluşmuşsa, taşın yeri, boyutu, eşlik eden enfeksiyon olup olmaması gibi özellikler dikkate alınarak tedavi yöntemi belirleniyor. Böbrek taşını yok etmek için ilaç tedavisi, taş kırma veya lazer kullanılan kapalı ameliyat uygulanabiliyor" diye konuştu.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.