Bolu Dodurga Köyü

Bolu Dodurga Köyü

Dodurga Köyü haberleri, Bolu Dodurga köyü güncel son dakika gelişmeleri, Dodurga köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Bolu Köyleri Arasında yer alan Dodurga köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Bolu Dodurga köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Dodurga köyü son dakika gelişmeleri, Dodurga köyüne özgü yemekler, Bolu Dodurga köyünün tarihi, Dodurga köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Dodurga köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Dodurga , Bolu ilinin Merkezine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Dodurga Köyü Resimleri ve Dodurga köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Bolu Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Afşar Bolu Arası Kaç Km? Bolu Hava Durumu? Bolu Köyleri ve Merkez Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Bolulu iseniz Bolu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Bolulu Ünlüler arasında Bolu AlıçörenKöyünde doğan biri var mı? Bolu Doğumlu Ünlüler Kimler?

DODURGA KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Dodurga, Bolu ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Dodurga, Bolu ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür. Dodurga Köyü, Bolu ovasının kuzey yamacında yerleşiktir. 2008 yılında Bolu Belediyesine mahalle olarak bağlanmıştır.
Denizli'nin Acıpayam (Karaağaç ovası) ovasında da iki Dodurga (ﻪﻏﺭﻮﺪ ﺪ) bulunmaktadır. Yukarı Dodurga ve Aşağı Dodurga…
Dodurga boyu, 24 boya ayrılan Oğuz Türkleri'nin Boz-Ok koluna mensup bir boyunun ismidir. Dodurga boyu Oğuzların Boz-Ok’lar koluna bağlıdır ve Oğuz Han’ın altı oğlundan biri olan Ay Han’dan çoğaldıkları kabul edilmektedir. Oğuz boylarından Yazır da, Ay Han’ın oğullarındandır. Ay Han oğullarının İslamiyet öncesi kutsal olarak telakki ettikleri kuş (ongun) kartaldır.
Dodurga kelimesi sözlüklerde ve tarihi kaynaklarda “Ülke alan, mülk tutan, yerleşip sahip çıkan, yurt edinen” anlamlarına gelmektedir. Cami-üt Tevarih adlı eserin yazarı Reşideddin’e göre de “yurt alan, yurt koruyan” anlamına gelmektedir. Boyumuzun damgası Kaşgarlı’ya göre (۷۸), Reşideddin’e göre (تد), Yazıcıoğlu’na göre (Л) biçimindedir. Kaşgarlı Mahmud’un kaleme aldığı Divân-ı Lügati't-Türk adlı meşhur ilk Türkçe lügatte ilk defa Dodurga ismi Totırka olarak geçmiştir. Bu vesileyle diğer Oğuz boylarıyla 19. yüzyıl başında İran’da yazılan bir eserde, kalabalık bir Dodurga boyunun Türkmen çölünde (Harezm) dayanıklı koşu atları yetiştirdikleri kaydedilmektedir. Bugün de Türkmenistan’da at yetiştiriciliği yaygın bir Türk geleneğidir[1] ve muhtemelen Türkistan’da Dodurgalıların at yetiştiriciliği konusunda ihtisas sahibi oldukları söylenebilir.
Anadolu’da Osmanlı Devleti döneminde Dodurga ismiyle anılan yerleşim merkezleri 16. yüzyılda hazırlanan tahrir defterlerinde 24 olarak verilmiş iken, bu sayı Cumhuriyet döneminde ülke genelinde 16’ya inmiştir. Bunlardan hemen hatırımıza gelenlerden birisi Çorum’un Dodurga adındaki ilçesi, bir diğeri Osmanlı Cihan Devleti’ni Kayı boyuyla birlikte kuran Bilecik-Bozüyük’ün Dodurga nahiyesidir (beldesidir). Bizans'a karşı Kayı Boyu ile birlikte mücadele eden Dodurga boyudur. Bu nedenle; 624 yıllık Osmanlı Cihan Devleti’nin mayasında boyumuz Dodurga’nın da katkısı vardır[
Bolu merkezine 3 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.