Bolu Gerede Birinci Afşar Köyü

Bolu Gerede Birinci Afşar Köyü

Bolu Gerede Birinci Afşar Köyü Türkiye genelinde 55, Bolu'da 5, Gerede'de ise Avşar adını taşıyan 3 köy vardır. Avşar kelimesinin bir başka yazılış şekli de Afşar'dır.

Bolu Gerede Birinci Afşar Köyü Türkiye genelinde 55, Bolu'da 5, Gerede'de ise Avşar adını taşıyan 3 köy vardır. Avşar kelimesinin bir başka yazılış şekli de Afşar'dır. Oğuz Türklerinin 24 boyu arasında gerek sayıca, gerek oynadığı tarihi rol bakımından önemlilerinden olan Avşar'ın kelime anlamının "işini çabuk yapan" olduğu ve Divan-ı Lügatit Türk adlı eserde (1072) geçtiği belirtilmektedir. Yine köyün ismi 1530 tarihli Vilayet-i Anadolu Defteri'nde Avşar ve 1844 tarihli Temettuat Defterlerinde Gerede'nin 87 köyünden biri olarak Avşar-ı Şerif adıyla geçmektedir.

Köyün ilk kurucuları konusunda iki rivayet anlatılmaktadır. İlki köyün kurucusu Horasan'dan ailesi ile gelen İmam Ağadır. İmam Ağa'dan sonra Çuhadarlar, Bekiroğulları gibi ailelerin gelmesiyle köy yedi haneye ulaşmış. 
Diğer rivayette ise köyü esas kuran Mirahoğlu (İmrahor oğlu) Ahmet Ağadır. (*Ağalar Avşar'ı denmesinin sebebi buna bağlanmaktadır.) Ayrıca Aktaş köyünden gelen Elagil, Bekiroğlu, Kadiroğlu (Mıstanlar) ve ardından Mühürdaroğlu gelerek köyün ilk kurucuları olmuşlardır. İsmi geçen aileler bugün soyadları farklı da olsa bu lakaplarla anılmaktadır. 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Bolu Gerede Birinci Afşar Köyü Eski köy mezarlığında yatan ve mermerlerden mezar taşı olan Mirahoroğlu ise (Ö.Miladi 1804) o zamanın yöneticileri tarafından köyün ilk Ağası yapılmıştır. Anlatılanlara göre Mirahoğlu Ahmet, Yeniçerilikten ayrılma ve padişahın seyisiymiş. Zaten İmrahorun kelime manası da seyistir.
Gerek Gerede eski müftüsü A.Rıza Ünlü'nün Gerede Tarihi'nde naklettiği bilgiler, gerekse köydeki eski mezar taşı hitabesi ikinci rivayeti doğrulamaktadır.

Cumhuriyet’in kuruluşuna kadar “AVŞAR-I ŞERİF” olarak devam etmiştir (Mahmutoğullarından Seyit Ahmet’in 1913 tarihli tapu senedinde köyün ismi Avşar-ı Şerif’tir). Köyün mahallelerinin ismi de “Bölükü Evvel” ve “Bölükü Sânî” adlandırılmıştır (Mahmutoğlu İsmail’in 1891 senesin ait vergi makbuzu ve Tomurcuoğlu Vahip’in 1903 tarihli Gerede Medresesi’nden aldığı tasdiknamesinde mahallenin ismi Bölükü Sânî’dir). Bu Avşar-ı Şerif’in, ilk gelip yerleşenlerin ağalıklarından ve cömertliklerinden dolayı, ilk yerleşim yerine  “Ağalar AVŞARI”  denilmiş, sonra gelip yerleşenlerin mahallelerine de,geldikleri köye nisbeten köye de “Emirler AVŞARI” adı verilmiştir. Cumhuriyetin kurulmasından sonra, iki mahalle “AVŞAR-I EVVEL” ve “AVŞAR-I SÂNΔ olarak iki köy olarak ayrılmıştır. Ancak 1900’lü yıllarda iki mahallenin isimlerinin “Avşar-ı Evvel” ve “Avşar-ı Sânî” olarak da kullanıldığı bilinmektedir  (Mahmutoğullarından İsmail oğlu Muharrem, Gerede Kaymakamlığına verdiği dilekçede köyün ismini “Avşar-ı Sânî” olarak yazmıştır). 1950’li yıllarda köylerin ismi “BİRİNCİ AFŞAR” ve “İkinci Afşar” olarak tekrar değiştirilmiştir.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.