Borsa İstanbul Nasdaq Teknolojisini Viop’ta Hayata Geçirdi
Nasdaq teknolojisi ve danışmanlık hizmetlerinin Borsa İstanbul'a aktarımında ikinci aşama tamamlandı.
Nasdaq teknolojisi ve danışmanlık hizmetlerinin Borsa İstanbul'a aktarımında ikinci aşama tamamlandı. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın (VİOP) BISTECH geçişi ile birlikte İşlem Öncesi Risk Yönetimi uygulaması ilk defa devreye alındı.
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) başarılı bir geçişle BISTECH sistemi üzerinde çalışmaya başladı. Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre bu geçişte yalnızca işlem ve takas sistemi gibi ana modüller değil; risk yönetimi, veri ambarı gibi çevresel sistemler de dahil olacak şekilde uçtan uca bir dönüşüm gerçekleştirildi. Bu dönüşüm ile Pay Piyasası'ndan sonra Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası da güvenilir, yüksek performanslı, hızlı ve çok enstrümanlı bir yapıya kavuşmuş oldu. Teknik özellikler bakımından uluslararası standartlara uygun hale getirilen Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası, bu teknolojiyi kullanarak faaliyet gösteren yurt dışı kaynaklı kurumsal yatırımcıların mevcut sistemleri ile yatırım yapabilecekleri uluslararası bir piyasa haline geldi.
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın BISTECH geçişi ile birlikte İşlem Öncesi Risk Yönetimi uygulaması da ilk defa devreye alındı. Bu uygulama sayesinde kullanıcı ve hesabın yetkisine ilişkin kontroller, kullanıcı bazında pozisyon limitleri ve maksimum emir büyüklüğü kontrolleri, hesap bazında teminat kontrolleri ile piyasa ve sicil bazında pozisyon limiti kontrolleri yapılabilir hale geldi. Geçiş sırasında Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın mevcut iş kuralları mümkün olduğu kadar değiştirilmemeye gayret edilerek piyasa paydaşlarının yeni sisteme adaptasyonu kolaylaştırıldı. Geçişsırasında devreye alınmamakla birlikte, BISTECH altyapısı piyasa uzmanları tarafından geliştirilen ve ilerleyen günlerde hayata geçirilebilecek After-Hours-Trading, esnek sözleşmeler, strateji sözleşmeleri gibi yeni ürün ve özelliklere uygun olarak geliştirildi. Önümüzdeki dönemde söz konusu yeni ürün ve hizmetler tek tek devreye alınacak.
Yeni yapı ile risk ve teminat yönetimi uygulaması, işlem ve takas sistemleri ile entegre bir yapıda tasarlandı. Bu entegrasyon, bir yandan Borsa İstanbul nezdinde yer alan tüm piyasalar için yeknesak ve eşanlı işleyebilen bir risk yönetimi sisteminin kurulmasına imkân vermekte iken, diğer yandan işlem öncesi ve sonrası risk yönetimi süreçlerinin uyumlu bir şekilde çalışmasını garanti ediyor. Faaliyette bulunulan tüm piyasalar için risk yönetimi sisteminin bir bütün olarak tasarlanması, önümüzdeki süreçte piyasaların arasındaki risk azaltıcı etkilerin dikkate alınmasına imkân veriyor. Bualtyapı, AB müktesebatının yanı sıra, Borsa İstanbul'un G-20 ve Finansal İstikrar Kurulu'na olan taahhütleri ile CPSS-IOSCO standartlarına uyum açısından da katkı sağlıyor.
Borsa İstanbul Bilgi Teknolojilerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Özdemir, Borsa İstanbul ile NASDAQ arasında imzalanan stratejik iş birliği anlaşmasıyla başlatılan "BISTECH Teknolojik Dönüşüm Programı'nın ilk çıktısının, 30 Kasım 2015 tarihinde Borsa İstanbul Pay Piyasası'nın yeni teknolojiye başarılı bir geçiş yapmasıyla elde edildiğini ve 06 Mart 2017 Pazartesi günü ise Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın aynı derecede başarılı bir geçiş yaparak BISTECH sistemi üzerinde çalışmaya başladığını belirtti. Kapasite ve performans değerleri olarak BISTECH standartlarına yükselen Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın bu teknolojiyi kullanarak faaliyet gösteren yurt dışı kaynaklı kurumsal yatırımcıların mevcut sistemleri ile yatırım yapabilecekleri uluslararası bir piyasa haline geldiğini söyleyen Özdemir, "BISTECH Teknolojik Dönüşüm Programı Türkiye Sermaye Piyasalarındaki ürün ve hizmetlerin çeşitlenmesini, yeni yatırımların ülkeye çekilmesini ve üretilen yerli teknolojilerin yurt dışına pazarlanmasını sağlayarak İstanbul'un uluslararası finans merkezi niteliği kazanmasına katkıda bulunuyor" dedi.
Nasdaq Piyasa Teknolojisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Lars Ottersgard ise konuyla ilgili olarak "Borsa İstanbul ile geçtiğimiz üç yıl içerisinde, daha güvenilir, yüksek performanslı ve hızlı bir işletim sisteminin hayata geçirilmesine yönelik olarak piyasa teknolojisi ve uygulamalarını iyileştirme sürecinde birlikte çalışıyor olmaktan memnuniyet duyuyoruz" dedi ve ekledi: "BISTECH Projesi ile Borsa İstanbul, emir işleme sayısını saniyede 4,000 mesajdan 100,000 mesaja yükselterek ve emir iletim hızını FIX standart protokolü ile 1 milisaniyeden 100 mikrosaniyeye düşürerek, kapasitesini büyük ölçüde artırmıştır".
BISTECH Teknolojik Dönüşüm Programı'nın 2018 yılı hedefinde Borçlanma Araçları Piyasası ile Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nın BISTECH sistemi üzerine taşınması yer alıyor. Tümpiyasaların ortak platforma taşınması neticesinde; teknolojik gereksinimlerin sürdürülebilir bir şekilde karşılanmasına ek olarak Borsa İstanbul Grubu'nun piyasa uzmanları ve mühendislerince edinilen bilgi ve tecrübe sayesinde geliştirilen milli teknolojinin bölge ülkelerine pazarlanarak uluslararası piyasalara esnek ve yenilikçi hizmetler sunulması mümkün olacak. BISTECH Teknolojik Dönüşüm Programı; Türkiye Sermaye Piyasalarındaki ürün ve hizmetlerin çeşitlenmesini, yurt dışı kaynaklı yatırımların ülkeye girmesini ve üretilen yerli teknolojilerin yurt dışına pazarlanmasını sağlayarak İstanbul'un uluslararası finans merkezi niteliği kazanmasına katkıda bulunacak.
Borsa İstanbul'da Gong, BISTECH VİOP Geçişi için Çaldı
BISTECH Teknolojik Dönüşüm Programı'nın İkinci Fazı kapsamında Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın BISTECH Sistemi üzerine geçirilmesi dolayısıyla 9 Mart Perşembe günü Borsa İstanbul'da bir gong töreni düzenlendi. Çalışanların büyük ilgi gösterdiği törende, Borsa İstanbul Bilgi Teknolojilerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Özdemir ve Nasdaq Piyasa Teknolojileri Küresel Satış Başkan Yardımcısı Paul McKeown bir konuşma gerçekleştirdiler.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.