"Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri Azaltılmalı"

"Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri Azaltılmalı"

Uzman Psikolog Elif Erzen Uçurum, aile içindeki tüm gerginlik ve sıkıntının, yaşı kaç yaşında olursa olsun çocuk tarafından hissedildiğini belirterek,...

Uzman Psikolog Elif Erzen Uçurum, aile içindeki tüm gerginlik ve sıkıntının, yaşı kaç yaşında olursa olsun çocuk tarafından hissedildiğini belirterek, "Bu kısmın net bir şekilde bilincinde olup çocuklara doğru, sağlıklı ve güven veren gelecek yaşantısından bahsedilmesi önem taşıyor" dedi.

Dört Mevsim Psikoloji ve Danışmanlık Merkezinden Uzman Psikolog Elif Erzen Uçurum, boşanma sürecinde ebeveynlerin destek almasının önemi, boşanmanın çocuklar üzerindeki etkilerinin azaltılması ve boşanma süreci çocuklara doğru anlatılması konusunda açıklama yaptı. Psikolog Uçurum, evliliğin partnerli bir dans olarak düşünülüp, bu dans esnasında çeşitli sebeplerle ritmi, uyumu kaybetme durumunda boşanma kararının eşlerden biri ya da her ikisi tarafından alınabildiğini belirtti.

Psikolog Uçurum, boşanmaların temel nedenleri arasında hayatın getirdiği sorun ve sorumluluklara karşı çiftlerin birlikte hareket edememesi ve bu sıkıntılarla başa edememe duygusunun öne çıktığını söyledi.

Boşanma süreciyle ilgili en önemli noktalardan birisinin, boşanma ile anne babalık rolünün değil, eş olma rolünün sona ermesi olduğunun altını çizen Psikolog Uçurum, "Aile içindeki tüm gerginlik ve sıkıntı, yaşı kaç yaşında olursa olsun çocuk tarafından hissediliyor. Bu kısmın net bir şekilde bilincinde olup çocuklara doğru, sağlıklı ve güven veren gelecek yaşantısından bahsedilmesi önem taşıyor. Bazen ilişkideki yetişkinler kendi öfke ve kaygılarının esiri olup çocukları süreçte çok fazla yoruyor. Özellikle eğer ebeveynler çocuğu taraf tutma gibi hiç de uygun olmayan bir duruma soktuklarında sürecin olumsuz etkileri daha da büyüyor. Bu çocukların derinden etkilendikleri ve toparlamakta zorluk çektikleri alan olabiliyor. Çoğu kez boşanma planlanarak verilen bir karar olsa da her iki tarafı da duygusal olarak etkiliyor. Kişilerin duygularını, öfkelerini, kaygılarını açık bir şekilde birbiriyle konuşmaktan korkmaması ve istedikleri sonuçtan emin olmaları gerekiyor. Bu aşamada yetişkinlerin önce kendilerine ve sonra boşanma sürecindeki partnerine şefkatli ve saygılı olması sürece olağanüstü destek olacak. Ayrıca böyle bir tabloya maruz kalan çocuk içinde anne babanın ayrılığıyla ilgili gelen güvensizlik duygusu yerini daha keyifli duygulara bırakacak" açıklamalarında bulundu.

"Boşanma sürecinde ebeveynlerin destek alması önemli"

Psikolog Elif Erzen Uçurum, boşanma sürecinde ebeveynlerin aile, sosyal ve arkadaş çevrelerinden destek almaları önem taşıdığını belirterek şunları söyledi: "Değişen koşulları kabul etmek, uyum sağlamaya çalışmak çok kolay bir süreç değildir. Bu dönemde yaşanılan ve yaşanılacak belirsizliklerin, yeni adaptasyonların mümkün olduğunca çabuk kabullenilmesi önemlidir. Boşanma ile ilgili hissedilen duygular çocukla paylaşılabilir fakat çocuğun yaşına, yetişkinleri ilgilendiren detayların içine girmeden, içinde bulunduğu duygu durumuna dikkat edilmelidir. Ancak bu tartışmalar hiç olmuyormuş gibi davranmak da anlamsızdır, çünkü aile dengesindeki en ufak bir değişiklik çocuk tarafından hissedilir ve temel güven duygusunun sarsılmasına neden olur. Ayrıca ebeveynler çocuğun bu durumla ilgili duygularını ifade etmesine izin vermeli ve destek olmalıdır. Gelecekle ilgili ebeveynler çoğu zaman çocuğa vaatlerde bulunurken ilişki kısmının en önemlisi de duygu kısmını yeteri kadar ve sağlıklı şekilde doldurulmasına dikkat edilmelidir. Anne babalar, bu dönemde yaşadıkları sıkıntılarla baş etmek için sağlıklı yollar (yeni bir iş, aile desteği, gerekirse profesyonel yardım) bulmalıdır".

"Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri Azaltılmalı"

"Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri Azaltılmalı"

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.