Bulancak Tepeören Köyü

Bulancak Tepeören Köyü

Tepeören Köyü haberleri, Bulancak Tepeören köyü güncel son dakika gelişmeleri, Tepeören köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Tepeören köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Bulancak  Tepeören  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Tepeören  Köyü son dakika gelişmeleri, Tepeören  Köyü ne özgü yemekler, Bulancak  Tepeören  Köyü nün tarihi, Tepeören  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Tepeören  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Tepeören  Köyü, Giresun ilinin Bulancak  ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Tepeören Köyü Resimleri ve Tepeören Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Bulancak Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Bulancak Giresun Arası Kaç Km? Bulancak Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Bulancak Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Bulancak  Tepeören  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Bulancak Doğumlu Ünlüler Kimler?

Tepeören , Giresun ilinin Bulancak ilçesine bağlı bir köydür.

Köy gürcü köyüdür. Köy Halkı, 93 Harbi(1877-1878) Osmanlı Rus Savaşı sonrasında Batum Eyaletinden göç ederek gelmiş ve yerleşmişlerdir. İlk göç esnasında Hükümet tarafından yerleşim için Bulancak Pazarsuyu civarı tahsis edilmiştir. Ancak o dönem tahsis edilen bölgenin çok sıcak ve kurak, bataklık ve sivrisinek ve buna bağlı olarak sıtma hastalığının yaygın olması nedeniyle yüksek, havası serin ve soğuk suyu olan alana yerleşme ihtiyacı duymuşlardır. Batum'dan göç edip geldikleri köylerinin şartlarına uygun yere yerleşmişlerdir. Köy adının, özellikle çevrede sıralı tepe oluşumlarından aldığı bilinmektedir.

Köyde gürcüce konuşulmaktadır. Ancak nesiller geçtikçe gürcüce konuşulma azalmaktadır. Yeni yetişen nesiller belki de hiç gürcüce bilememektedir. - Köyde biraz asimile olmasına rağmen Artvin ilinde yaşayan gürcülerin kültürünün aynısı yaşanmaktadır. Türkçeyi konuşma şivesi aynen Artvinde olduğu gibidir.

- Yemekler - 1-Havitsi, 2-Phallobyay, 3-Papa, 4-Halaço, 5-Borani, 6-Cimuri, 7-Yağicvenay, 8-Moğrecili vs.. - - Müzik ve Folklor - Köy folklor ve müzikde asimile olmaktan kurtulamamıştır. Fakat hala akıllarda olan birkaç gürcüce türkü bilinmektedir. Köyün yaşlı dedelerinden Küçükalioğli Recep OK (çavuş)dan alınan bilgiye göre Batumdan ilk göç edildiği zamanlarda müzik aleti olarak çiboni(tulum) kullanıldığı belirtilmiştir. - - Kendi ifadesiyle şöyle belirtmektedir: "benim emicem var idi yaylalara çikup çiboni çalardi. zamanla Giresunlilerdan kemençayi gördük daha çok oni sevduk" - - Recep Çavuşun belirttiği gibi köyün müzik ve folklor yapısı kemençe üzerine kaymıştır. Uzun yıllar kemençesine sahip çıkan Tepeörenliler son yıllarda bu sanatı unutmak üzeredirler. Yine de birkaç kemençeci hala mevcuttur. Bu isimlerden biri olan Kenan OK, bu sanatı devam ettirmektedir. - - Genel olarak baktığmızda düğün ve eğlencelerde horon yerini korumakla beraber Giresun kültürünün etkisiyle karşılama da iyi bilinmektedir.. - Gürcü horonu olan "Şuhti Bico Vahahahay" insanların dilinden düşürmediği parça olup, düğünlerin vazgeçilmez oyunlarındandır.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Kış ayları oldukca karlı gecmektedir. Kar kalınlığı zaman zaman bir metreyi aşmaktadır. Kar kalınlığının bir metreyi astığı dönemlerde motorlu araclarla köye ulaşım kesilmektedir. Yoğun kar yağışına rağmen iklim oldukca yumuşaktir. Yılın diğer dönemleri genellikle yağışlı geçmektedir. Son dönemlerde iklim değişmeye başlamıştır. Ancak yine de yağışlı günlerin sayısı, güneşli günlerle kıyaslandığında oldukça fazladır. Ortalama her ayın 20 günü yağışlı geçmektedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Koyun en önemli gecim kaynagi fındık yetistiriciligidir. Bunun disinda koyluler gunluk ihtiyaclarini karsilamak icin cesitli meyve ve sebzeler yetistimektedir. Fakat bu yetistiricilik findik haricinde ticari bir ozellik tasimamaktadir. Hayvancilik ise yine sahsi ihtiyaclari karsilama amacli yapilmaktadir.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köydeki okulda birinci kademe eğitimi verilmekte olup ikinci kademedeki 6., 7. ve 8 inci sınıf öğrencileri yatılı bölge ilköğretim okuluna gönderilmektedir. Aileler genellikle kış aylarini Bulancak ilce merkezinde gecirmektedir. Koyde kalanlar ise taşımali eğitimden yararlanmaktadir. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yolun 25 Kilo Metresi asfalt, 7 Kilo Metresi ise stabilize olup köyde elektrikve evlerde sabit telefon vardır.

Bulancak Tepeören Köyü Resimleri

Bulancak Tepeören Köyü Resimleri

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.