Burdur Düğer Köyü
Düger, Burdur ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Köy adını Oğuz Kağan'ın torununun adından almaktadır. Yani Oğuz Kağan'ın oğullarından Ay Han'ın oğlunun adı Döger'den. Döger zamanla Düğer olarak ifade edilmiştir.
Yuvarlak çevrelenmiş/bir gün üzerinde dönüp toplanan anlamlarına gelmektedir. Düğer Köyü, Kâşgarlı Mahmud'un torunlarınca kurulmuş "Yani derilmeğiçun bir yere geleler" (Yazıcıoğluna göre Oğuz Boyları), "Toplanmak için" (Reşid Ud-dine göre), Kaşgarlı'daki Oğuz Boyları; Boy adı Töker'dir.
Köyün tamamı okuma yazma bilmektedir. Tahsil düzeyi çok yüksek olup halen mecliste Burdur'dan bir milletvekili vardır.
Düğünler, Cuma gününden başlayıp, Pazar günü akşamına kadar devam eder. Bütün köy halkına davetiye dağıtılır. Davetiye olarak, gömlek, kumaş, havlu dağıtılır.
Cuma akşamı un ağzı açma, Cumartesi günü kına gecesi ve maşala yapılır. Maşalada köyün gençleri, oyun çıkararak, güncel konuları işler. Deveci ve deve oyunu, topal oyunu oynanır. Külcü ise, heybesinden kül serper. Güvey dolanması ve Pazar günü de damat traşı ve gelin almaya gidilir. Eskiden atla yapılan adetlerin yerini arabalar almıştır. Davul-zurna 3 gün çalar. Sazla da gençlerin oynaması için yöresel ve ulusal müzikler çalınır.
Köyde yıllar öncesinden kalma, her sülaleye ait misafir ağırmalak için odalar mevcut olup, bakımları o sülale tarafından yapılmakta iken, şu anda araçların ve teknolojinin ilerlemesi nedeniyle, köy odaları kullanılmamaktadır. Sulak arazisinin bol olması nedeniyle her türlü meyve ve sebze yetiştirildiğinde, pekmez yapma düzenekleri ve haşhaş yağı çıkarma düzenleri mevcuttur. Halen pekmez yapma işlemi devam etmektedir. Düğer ilköğretim okulu köklü bir geçmişe sahiptir.Erkek çocukları için sünnet düğünleri, diğer düğünden farksız olarak yapılmaktadır.
Ay tutulmasında çocuklar ev ev gezip, bahşiş toplarken, 2002'den sonra köy halkının ekonomik durumu yeterli olmadığından dolayı bu adet unutulmaya başlanmıştır.
Köyde tarihi kalıntılar çokca bulunmaktadır.Tarla,çay v.b. yerlerde tarihi kalıntılara rastlanabilir.Düğer Oğuz Türkmenleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Burdur merkezine 30 km uzaklıktadır. Köyün kuzeyinde Köy Ovası, Bağlar, Kum Ocakları, Müslümler ve Yarıköy köyleri bulunmaktadır. Köyün doğusunda Hacılar köyü, batısında Yarışlı gölü ve köyü bulunmaktadır. Köyün güneyinde Pınargözü yeraltı su pınarı, Bahçeler, Pınargözü Dağı ve Karatepe bulunmaktadır.
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Süt üretimi büyük gelir sağlamaktadır. Köyde "Kum Ocak İşletmeleri", tavuk çiftliği, dondurma imalathanesi ve pekmez imalathaneleri bulunmaktatır.
Köyde Müslüman-Türk nüfusun etkinliği hissedilmekle birlikte bir faal camii bulunmaktadır.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık evi vardır ancak sağlık ocağı yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.