Burun Tıkanıklığı Çocuklarda İşitme Kaybına Sebep Oluyor
KBB Uzmanı Op. Dr. Tuncay Kodaş, çocuklarda yaşanan burun tıkanıklığının hafife alınmamasını, bu rahatsızlığın tedavi edilmezse işitme kaybına...
KBB Uzmanı Op. Dr. Tuncay Kodaş, çocuklarda yaşanan burun tıkanıklığının hafife alınmamasını, bu rahatsızlığın tedavi edilmezse işitme kaybına kadar ilerleyebileceğini ifade etti.
Çocuklarda burun tıkanıklığının sebeplerini ve yol açabileceği rahatsızlıkları anlatan İzmir'deki ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op. Dr. Tuncay Kodaş, eğer tedavi edilmezse burun tıkanıklığının orta kulak iltihabına yol açabileceğini vurguladı. Kulak iltihabının işitme kaybına yol açtığını ve anında müdahale edilmesi gerektiğini belirtti.
Kodaş, "Bebeklerin ve çocukların solunum yollarının açılması büyük önem taşır. Çünkü yetersiz oksijen kulağı olumsuz etkiler ve orta kulak iltihabına yol açar. Orta kulak iltihabı da tedavi edilmezse işitme kaybına kadar ilerleyebilir. Burun tıkanıklığını basit bir hastalık olarak değerlendirmemek lazım" dedi. Dr. Kodaş, "Çocuklarda burun tıkanıklığının bir çok sebebi olabilir. Bunların başında üst solunum enfeksiyonları, alerjik reaksiyonlar ya da geniz eti gelir. Viral enfeksiyonlardan kaynaklanan burun tıkanıklıklarına daha çok destekleyici tedaviler uyguluyoruz. 0-6 aylık bebeklere ise ilaç tedavisinden çok okyanus suyu ile burun açma yöntemini öneriyoruz" şeklinde konuştu.
"Geniz eti tedavisinde cerrahi operasyon gerekebilir"
Burun tıkanıklığına sebep olan nedenlerden grip ve nezle enfeksiyonunda, burun spreyi ya da ağız spreyi tedavisi uyguladıklarını söyleyen Kodaş, "Nezle ve grip, çocuklar için sıkıntılı bir hastalık. Bu sebeple sprey tedavisi vererek bu süreci daha rahat geçirmelerini sağlıyoruz" dedi. Kodaş, alerjik reaksiyonlar sebebiyle ortaya çıkan burun tıkanıklığında kortizon tedavisi uyguladıklarını belirtti. Burun tıkanıklığının en önemli ve dikkate alınması gereken rahatsızlığın geniz eti olduğunu dile getiren Kodaş, çocuklarda geniz etinin çeşitli ilaçlar ile küçültülebildiğini, fakat küçülmediği takdirde 3 yaş üstüne cerrahi operasyon uygulandığını dile getirdi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.