Buzlu Yollarda Ve Kaldırımlarda Yürürken Dikkat
Yurdun büyük bir bölümünü etkisi altına alan kar yağışının ardından soğuk havanın da etkisiyle yollarda ve özellikle de kaldırımlarda buzlanmalar...
Yurdun büyük bir bölümünü etkisi altına alan kar yağışının ardından soğuk havanın da etkisiyle yollarda ve özellikle de kaldırımlarda buzlanmalar meydana gelirken, uzmanlar buzlu yollarda yürürken vatandaşlara dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulundu.
Doğu illeri başta olmak üzere yurdun büyük bölümünde olduğu gibi kara kış sert yüzünü Malatya'da da gösterdi. Malatya'da son yıllarda hiç görülmediği kadar kar yağışı hakim oldu. Yağan kar bir yandan şehirde kartpostallık manzaralar oluştururken bir yandan da hayatı olumsuz yönde etkiledi.
Kar yağışının ardından soğuk havanın da etkisiyle buz tutan yollar ve kaldırımlar vatandaşlara zor anlar yaşatırken, buzlu yollarda ve kaldırımlarda yürürken vatandaşlara dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulunan Ortopedi Uzmanı Uzman Dr. Osman Çimen, kayarak düşmelere bağlı oluşan kırıkların daha can yakıcı sonuçlar doğurduğunu ifade etti.
Malatya'da kış aylarındaki kırık çıkık vakalarında diğer yıllara nazaran azalma olduğunu kaydeden Dr. Çimen, "Önceleri Malatya'da kar yağdıktan sonra gelen hasta sayısında çok büyük bir artış olurdu ancak son iki yıldır artış yok, bilakis azalma var. Ben bunu, insanların biraz daha bir bilinçlendiğine bağlıyorum. Vatandaşlar karlı havalarda fazla dışarı çıkmıyor ve sokaklarda çok fazla insan yok. Kar yağmasını ardından okulların tatil edilmesi ve çocukların da evde oturması da diğer bir neden olarak sayılabilir" diye konuştu.
Kayarak düşmelere bağlı oluşan kırıkların daha can yakıcı sonuçlar doğurduğunu belirten Çimen, kış aylarında hastaların en çok ön kol kırıkları ile muayene olmaya geldiklerini dile getirerek, "Yine düşmeye bağlı olarak sırt, bel, boyun bölgelerinde travmalar oluşan hastalar geliyor. Mesela dün bel kırılması ile gelen bir hastam vardı. Genelde travması basit müdahalelerle, alçıyla düzelen hastalar çok sıklıkla geliyor. Ameliyat gerektiren ciddi vakalar daha az. Gelen hastaları yaş gurubu olarak ayıracak olursak da eğer; bize kış aylarında daha çok orta yaş grubu hastalar geliyor. Çünkü kar yağışının ardından okullar tatil edildiği için çocuk yaş grupları evlerinde oturuyorlar, ileri yaş gurubu insanlar da dışarıya pek fazla çıkmıyorlar. Ama işine gücüne devam eden, dışarı çıkmak zorunda kalan orta yaş grubu insanlar kırık çıkık vakasıyla daha çok geliyor" şeklinde konuştu.
Buzlu yollarda ve kaldırımlarda yürürken vatandaşlara dikkatli olmaları yönünde uyarılarda da bulunan Çimen, özellikle yaşlıları ve hamileleri uyararak, "Yaşlı hastalarımız yürürken daha çok denge bozukluğu yaşayabiliyorlar, aynı zamanda çoğunda kemik erimesi olduğu için bu hastalarımızdaki kırık ve çıkıklar daha geç iyileşiyor. Onun için yaşlıların üzerine daha çok düşmek gerekiyor. Yaşlı hastalara mümkün mertebe ve çok ihtiyaç olmadığı takdirde dışarıya çıkmamalarını öneriyorum. Eğer dışarıya çıkacaklarsa da mutlaka yanlarında onlara yardımcı olabilecek ve yürürken onlara destek verecek birilerinin olması gerekiyor. Bunun yanında dışarıya çıkarken mutlaka kaymayacak, altı kauçuk olan ve bileğinin burkulmasını engelleyecek tarzda ayakkabılar kullanmaları gerekiyor. Onun dışında denge bozukluğu olsun olmasın mutlaka yanlarında bir baston olmalı. Yaşlıların dışında hamilelerin de üzerine düşmek gerekiyor. Onlardaki en büyük sıkıntımız; gebelik olduğu için röntgen çekemememiz. Hamile hasta düştüğünde bir kırık, çıkık şüphesi olduğu zaman bebek olumsuz etkilenmesin diye röntgen çekemiyoruz. Röntgen çekemeyince de ona göre tedavi uygulayamıyoruz. Bunun için bu hamilelerin daha çok dikkatli olması lazım. Dışarıya çıkarken mutlaka yanlarında bir yardımcı ile birlikte çıksınlar. Genel olarak ise vatandaşlarımızın buzlu yollarda yürürken ellerini ceplerine koymamaları gerekiyor. Eğer eller cepte olursa düşerken kafa travması olabilir bu da daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Yine yürürken çok geniş ve büyük adımlar atmamaları lazım, küçük adımlarla ve dikkatli bir şekilde yürürlerse herhangi bir sorun olmaz. Bunların yanında ayakkabılar bot şeklinde olmalı, tabanları kaymayı önleyecek şekilde dizayn edilenler tercih edilmeli. Giyilecek pantolon da yürümeyi engelleyecek kadar uzun ve geniş paçalı olmamalı" diye konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.