Çameli Domatesi Dünya Pazarına Açılıyor
Denizli'nin Çameli ilçesinde üretilen örtü altı domatesler, Suudi Arabistan'a gönderilmek üzere TIR'larla yola çıktı.
Denizli'nin Çameli ilçesinde üretilen örtü altı domatesler, Suudi Arabistan'a gönderilmek üzere TIR'larla yola çıktı.
Denizli'nin Çameli ilçesinde üretilen fasulye, ceviz ve kirazın ardından örtü altı domates de Türkiye ve dünya pazarlarındaki yerini sağlamlaştırma yolunda ilerliyor. Çameli Belediyesi ile Çameli Ziraat Odası'nın katkısıyla örtü altı sebze yetiştiriciliğinde üretilen ve ilk hasadını veren 24 bin ton organik domates, Suudi Arabistan'a gönderilmek üzere yola çıktı.
Domatesleri götüren TIR'ları AK Partili Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Çameli Ziraat Odası Başkanı Hamit Tuncer, Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Fedarasyonu Başkan Vekili (TÜSEMKOM) Halil Öztürk, Agro Kültür Tarım Eksperi Akif Uyanık uğurladı.
"İstanbul gibi illere sevkiyatımız devam etmektedir"
Halkın refah düzeyine her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını belirten Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Fedarasyonu Başkan Vekili, "Çameli biliyorsunuz, en yüksek rakımlı ilçelerinden biridir. Halkımızda olmaz olmaz diye bir kanı vardır. Ama yapıldığında, demek ki en kaliteli domates üretilebiliyormuş. Halkımızın refah seviyesi projesine, biz de TÜSEMKOM olarak destek verdik. İşte neticesini görmekteyiz. Türkiye'nin değişik ilçelerine, İstanbul gibi illere sevkiyatımız devam etmektedir. En son birkaç gün önce Suudi Arabistan'a sevkiyatımız vardı ve şimdi de kısmet olursa yarından itibaren bu araç Arabistan'a yolcudur" dedi.
"İlk ürün olan domateslerimizi Arabasitan'a yolluyoruz"
Domates ve sebze yetiştiriciliğinde Çameli'yi daha iyi pazarlara taşımayı hedeflediklerini aktaran Çameli Ziraat Odası Başkanı Hamit Tuncer, "Çameli ilçemiz elması, kirazı, cevizi ile meşhur olmasından sonra Çameli Belediyesi ve Ziraat Odası ile birlikte yeni bir sektör ekledik. Örtü altı sebze yetiştiriliciliği ilçemizde yakın zamanda başlayan bu sektör, yaklaşık ilçe genelinde resmi kayıtlarımıza göre 110 dekar seraya ulaştı. Yaklaşık bin 500 ton domates 200 ton salatalık bekliyoruz, bir o kadar da biber üretimi bekliyoruz. Bugün örtü altı sebze yetiştiriciliğin ilk ürünü olan domateslerimizi Arabasitan'a yolluyoruz. Bu ilçemizdeki göçü durdurma anlamında çok önemlidir. Bu konuda belediye başkanımızla beraber hareket ettik" diye konuştu.
"Mersin üzerinden Arabistana göndereceğiz"
Beyin ve iş göçünü engellemeye çalıştıklarını belirten Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, "Bugün burada ilçemizde örtü altı sebze yetiştiriliciliğindeki ilk hasadı olan domatesleri yurtdışına ihraç etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İlçemizde 110 dekar sera potansiyelimiz var, önümüzdeki 5 yıl içerisinde hedefimiz 500 dekara çıkarmak. Bizim için örtü altı sebzeciliği neden önemli? Şu Kumluca ilçesinde yaklaşık 5 bin, 6 bin çalışan seracı hemşehrilerimiz var. Bunların gerekli potansiyeli kurarak alım merkezini Çameli'de oluşturacağız. Yani burada bir pazar olması açısından bu yıl ilk defa organizasyon yaparak, yurtiçi ve yurtdışına ürünlerimizi ihraç edeceğiz. İstanbul hallerine göndermiş olacağız. Burada Çameli meyve alım merkezinde 8 ay boyunca üreticimizin ürettikleri, her türlü sebze ve meyveyi alacağımız bir merkezimiz var. Bu sayede tarımsal anlamda, Çameli'de döngü sağlıyoruz. Domatesimiz bugün, ilk hasadımızı Mersin üzerinden Arabistan'a göndereceğiz, bazı arkadaşlarımız Rusya'ya gönderiyor, başka pazarlara göndermiş olacağız. Vatandaşlarımız üretsin, biz onların alması ile ilgili her türlü hazırlıkları yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.