Çamoluk Sarpkaya Köyü

Çamoluk Sarpkaya Köyü

Sarpkaya Köyü haberleri, Çamoluk Sarpkaya köyü güncel son dakika gelişmeleri, Sarpkaya köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Sarpkaya köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Çamoluk Sarpkaya  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sarpkaya  Köyü son dakika gelişmeleri, Sarpkaya  Köyü ne özgü yemekler, Çamoluk Sarpkaya  Köyü nün tarihi, Sarpkaya  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sarpkaya  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Sarpkaya  Köyü, Giresun ilinin Çamoluk ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sarpkaya Köyü Resimleri ve Sarpkaya Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Çamoluk Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Çamoluk Giresun Arası Kaç Km? Çamoluk Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Çamoluk Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Çamoluk Sarpkaya  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Çamoluk Doğumlu Ünlüler Kimler?

Sarpkaya , Giresun ilinin Çamoluk ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Fakat Codex Kültür Atlası'na göre Zagapa, Zapazizi, aladaleariza, Olotoadariza isimleri de geçmektedir. Ayrıca Notitia Dignitatum'da M.S. 380 yılından önce ve sonrasında konuşlanmış olan 'Ala Rizena' adlı Roma dönemine ait bir askeri alayın varlığı kesin olarak bilinmektedir. Köyün ilk adı Zağpadır. Üç köyün muhtarlıkları ayrılınca Aşağı Zağpa, Yukarı Zağpa ve Orta Zağpa halinde üç köy oluşmuştur. İsmi ise Türk asıllı olduğu söylenmektedir. Aşağı Zağpa köyünün ismi köy sarp kayalıklar üstüne kurulu olduğu için yer şekline uygun Sarpkaya olarak değiştirilmiştir. Köyde ayrıca Selçuklu döneminde kalma tırak taş köprüsü vardır. Bektaş Bey adında tarihi camisi vardır. Ayrıca suyu köylüler tarafından kutsal ve şifalı kabul edilen gümgüm suyu vardır. Bu suya çocuğu olmayan kadınlar gelip dua ederek suda yıkanırlarmış. Daha sonra ellerini suya daldırıp suyun kendilerine getireceği müjdeyi beklerlermiş.Taş gelirse erkek,boncuk gelirse kız olacağına inanırlarmış.

Şehir kültüründen bir hayli uzaktır. Köy, eski örf ve adetleri sürdürmeye çalışmaktadır. Kültürünü her zaman şehir ortamından uzak tutmaya çalışmış ve bunu bir nebze de olsa başarmıştır. Köyün kendine özgü yemekleri; cevizli böreği, keşkek, fıtı çorbası, pestükan çorbası, mığlama, kömbe, isirin, yahni, kete ve en önemlisi ayran çorbasıdır.

Giresun iline 206 km, Çamoluk ilçesine 20 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır fakat öğrenci yetersizliği sebebiyle öğretmen olmayıp taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı mevcuttur. Köye ulaşımı sağlayan ana yol asfalt olup köyde elektrik, sabit telefon ve cep telefonu baz istasyonu vardır.

 

 

Çamoluk Sarpkaya Köyü Resimleri

Çamoluk Sarpkaya Köyü Resimleri

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.