Çandır’dan Eylül Ayı Enflasyon Değerlendirmesi
Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV), Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin...
Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV), Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Eylül ayı için Batı Akdeniz'de yüzde 0.03 ve ülkede yüzde 0.18 olarak açıkladığı enflasyon rakamlarının rekor düşüş gösterdiğini belirten Ali Çandır, "Özellikle Batı Akdeniz bölgesinin yüzde 0.03'lük enflasyonu, ölçüm yapılan tüm zamanların açık ara en düşük Eylül ayı enflasyonu olmuştur" dedi. Eylül ayında enflasyonda yaşanan rekor düşüşe artan arzın mı yoksa daralan talebin mi neden olduğunun doğru araştırması gerektiğini kaydeden Çandır, "Yılbaşından bu yana döviz kurunun aynı kaldığı, genel olarak Nisan ve Eylül aylarının enflasyon için eşik oluşturduğu, yatırımların uzun bir süredir durduğu gibi konular dikkate alınırsa ilan edilen enflasyon rakamının, arz artışından değil ciddi bir talep daralmasından kaynaklandığı görülebilir. Hükümetimizin son dönemde aldığı tüketim artırıcı kararlar da bu tespitimizi teyit etmektedir" dedi.
2016'yı durgun geçirdik
Eylül ayı itibariyle yıllık enflasyonun Batı Akdeniz'de yüzde 7.49 ve ülkede yüzde 7.28 olarak ilan edildiğini anımsatan Çandır, "Bu rakamlar son 13 yılın bölgemiz için en düşük beşinci, ülke geneli için ise en düşük dördüncü enflasyonudur. Yani aylık gelişme, yıllıkla örtüşmemektedir. Geçmiş dönem enflasyon eğilimlerini dikkate aldığımızda, bölgemiz açısından ekonomik durağanlığın ağırlaştığı dönemlerde enflasyonun da düştüğünü görmekteyiz. Bölge ve Antalya olarak yaşadığımız aşırı durağanlığa rağmen 2016'da yıllık enflasyonumuz, sadece Haziran ayında ülke genelinin altında kalmıştır. Yani kentimiz ve bölgemiz, 2016 yılında durgunluk içinde enflasyon yaşamıştır. Çekirdek enflasyonun (yüzde 7,69) artık yüzde 8'in altında kalması ise ilerisi için umut vaat etmektedir" ifadelerini kaydetti.
Makas açık
Yurtiçi üretici enflasyonunun aylıkta yüzde 0.29 ve yıllıkta ise yüzde 1.78 olarak ilan edilmesinin, tüketici enflasyonuyla üretici enflasyonu arasındaki makasın açıklığının halen devam ettiğini gösterdiğini söyleyen Çandır, "Bu durum sürdürülebilir makul enflasyon beklentisi bakımından bizleri endişeye sevk etmektedir" dedi.
Enflasyon rakamlarını ürün bazında da değerlendiren Ali Çandır, "Eylül ayında giyim kalemindeki yüzde -3.5'lik fiyat düşüşü ile gıda kalemindeki yüzde -0.7'lik fiyat düşüşü, sepetteki ağırlıkları dolayısıyla manşet enflasyona üçte bir oranında olumlu katkı yapmış ve bu düşük seviyenin ortaya çıkmasını sağlamışlardır. Diğer taraftan aylık fiyat artışı en yüksek olan yüzde 2.7'lik ulaştırma kalemi ile yüzde 2'yi bulan eğitim kalemi; sepetteki nispi düşük ağırlıkları dolayısıyla manşet enflasyon üzerinde yükseltici etki yapmamıştır" açıklamasında bulundu.
Çandır bu yıl ekonominin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, "Yılın geri kalanında, enflasyonla uyumlu bir ekonomik ve ticari hareketliliğin yaşanmasını dilemekteyim" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.