Çankaya Belediyesinden Psikolojik Destek
Çankaya Belediyesi Halk Sağlığı Merkezi bünyesinde görev yapan psikologlar, Çankaya Belediyesi Gündüz Bakımevlerinde okul öncesi eğitimi alan çocuklara...
Çankaya Belediyesi Halk Sağlığı Merkezi bünyesinde görev yapan psikologlar, Çankaya Belediyesi Gündüz Bakımevlerinde okul öncesi eğitimi alan çocuklara ve başvuruda bulunan Çankayalılara, ücretsiz Çocuk Psikolojik Danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyor.
Ücretsiz Psikolojik Danışmanlık hizmetine artık yetişkin bireylerin de başvurabildiği Çankaya Belediyesinde psikologlar, danışanlarla sadece bu yıl 358 görüşme gerçekleştirdi.
Çocukların eğitimine yönelik kreş, etüt, kültür-sanat, spor gibi çeşitli alanlarda hizmet veren Çankaya Belediyesi, psiko-sosyal gelişimlerine de öncelik veriyor. Ailelerin ücretsiz yararlanabildiği ve Belediye'nin psikologları tarafından verilen Çocuk Psikolojik Danışmanlık hizmeti ebeveynler için yol gösterici oluyor. Çankaya Halk Sağlığı Merkezi'nin 0850 455 02 65 numaralı telefondan arayarak randevu talebinde bulunabilen anne-babalar, çocuklarının davranışlarının düzenlenmesinde nasıl bir yol izleyecekleri konusunda yardım alabiliyor. Görüşmeler hem çocuklarla hem de aileleriyle yapılıyor. Psikologlar artık yetişkin bireylere de danışmanlık desteği veriyor. Randevu ile hizmet verilen psikolojik danışmanlık hizmeti kapsamında ayda 50 ila 60 arası birebir görüşme yapan psikologlar, danışanlarla sadece 2017 yılında 358 görüşme gerçekleştirdi.
Çankaya Belediyesi psikologlarından Ercan Başal, çocuklarda en yaygın psikolojik sorunların kaygı, fobi, takıntı ve davranış problemleri olduğuna dikkat çekiyor. Hayatımızın önemli bir parçası haline gelen teknolojinin çocukların da akıllı telefon, telefon, televizyon gibi materyallerle iç içe olması sonucunu doğurduğunun altını çizen Ercan Başal, "Oyunlar ve çizgi filmler hareketli olduğu ve çocuk da bu harekete alıştığı için gerçek dünyada farklı arayışlara giriyor ve yavaş süren yaşam sıkıcı gelmeye başlıyor. Çocuklar okulda ve derslerde sabır gösteremez hale geliyor. Teknoloji, isteklerini erteleyemeyen sabırsız çocuklar yaratmaya neden oluyor" dedi.
"Sorun çocukta değil ebeveynde de olabilir"
Çocuklarının davranışlarında farklılık gözlemleyen ya da çocuğunun ele avuca sığmayacak kadar hareketli olduğunu fark eden ve söz dinletemeyen anne-babaların danışmanlık hizmetinden ücretsiz yararlanabildiklerini belirten Psikolog Ercan Başal, görüşmelerde ebeveynlerin de yanlış tutumlarda bulunduğunun ortaya çıktığını söyledi. Anne, baba ve çocuk arasındaki ilişki sorunlarının çocuğun davranışlarına yansıdığını da sözlerine ekleyen Başal, ailenin duygusal ve güven verici ortam oluşturması gerektiğini vurguladı. Aile içi hatalı davranışların, kaygılı ve gergin hale çocukta hiperaktivite ve dikkat eksiliğine neden olduğunu ifade eden Ercan Başal, "Çocuklara en sık konan teşhis; dikkat eksikliği ve hiperaktivite. Bu teşhisin tedavisinde ilaç yerine sorunun temelini çözmeye yönelik terapi gerekiyor. Sorun çocukta değil ebeveynde de olabiliyor. Tüm bunların kaynağını tespit edip o sorunu çözmek gerekir. Hiperaktivite ya da dikkat eksikliği teşhisi konduğunda anne-baba "benden kaynaklı değilmiş" düşüncesiyle bu durumdan kurtulamaz. Çözümü ise birlikte terapi gerektirir" diye konuştu.
Yetişkin bireylerin de başvuruda bulunduğunu ve tekli görüşmelere başladıklarını belirten Psikolog Ercan Başal, yetişkinlerin en çok ekonomik nedenler, işsizlik, depresyon, takıntı ve kaygı bozuklukları konusunda danıştığını söyledi. Yaşanan problem giderilene kadar aile-çocuk ve bireysel görüşmelerini gerçekleştirdiklerini vurgulayan Başal, her danışanla 5 ila 10 arası görüşme yaptıklarını söyledi. Psikologlar, danışanlardaki gelişmeleri takip ederek gerektiğinde psikopatolojiye yönlendirdiklerini belirtti.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.