Çarşamba’daki Yağışın Görülme İhtimali 52 Yılda Bir Olarak Hesaplandı
Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü 20-21 Haziran'da Çarşamba Ovası'nda taşkınlara neden olan yağışların şiddet-süre-tekerrür analizi verilerine...
Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü 20-21 Haziran'da Çarşamba Ovası'nda taşkınlara neden olan yağışların şiddet-süre-tekerrür analizi verilerine göre meydana gelen bu şiddette bir yağışın görülme ihtimalini 52 yılda bir olarak hesaplandığını bildirdi.
Samsun'un Çarşamba ve Terme ilçelerinde 20 Haziran tarihinde öğle saatlerinden sonra başlayan ve gece etkisini artıran yağışlar, 21 Haziran tarihinde de devam ederek Samsun'un doğu ilçeleri dahil olmak üzere, Çarşamba ve Terme ilçelerinde trafoların patlamasına, elektrik kesintisine, bazı ev ve iş yerlerinde su baskınına uğramasına, rögarların tıkanmasına, caddelerde su birikintileri oluşturmasına ve trafikte aksamalar meydana gelmesine neden olmuştu. Bu ay yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında su taşkınları konusu için DSİ 7. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan sunum incelendi.
Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGI) kayıtlarına göre, 20 Haziran saat 23,56'da başlayan yağış, 21 Haziran 17.10'a kadar devam etmiş ve toplamda 180,2 mm yağış kaydedilmişti. Bu miktarın büyük bölümü 5 saatlik zaman diliminde düşmüştü (109,8 mm). Çarşamba için şiddet-süre- tekerrür analizi verilerine göre meydana gelen bu şiddette bir yağışın görülme ihtimali 5 saatte 30 yılda bir iken, 24 saatte 52 yılda bir olarak hesaplandı.
Çarşamba ilçesi sol sahilde Çaltı ve Hürriyet Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Ambarköprü, Araplı, Karagöl ve Turgutlu Drenaj Kanalları, sağ sahilde de Simenit, Kargalı, Dumanlı Gölleri ile Uluköy kanallarının 2 m kotu altında kalan kısımlarında drenaj kanallarının deniz çıkış ağızlarının rüzgar ve dalga hareketleri ile tıkanması sonucunda mansap şartlarının sağlanamamış olması nedeniyle arazide su baskınlarına neden olduğu tespit edilmişti.
Su taşkınlarını önlemek için yapılacak çalışmalar
DSİ tarafından hazırlanan raporlara göre yapılan toplantı sonrasında alınan kararlar şunlar: "Çarşamba Ovası Sol Sahil Yüzeysel Drenajı İkmal İnşaatı işi kapsamından çıkartılan pompa istasyonlarının 100 yıl tekerrürlü taşkın debisine göre projelerinin hazırlatılması talimatı verilmiştir. Söz konusu pompa istasyonlarının projeleri hazırlanmaya başlanmıştır. Çarşamba Ovası sol sahilinde bulunan 3 adet ve sağ sahilinde bulunan 6 adet denize çıkış ağzının sayısal modelleme çalışmasının yapılarak mahmuz projelerinin hazırlanması talimatı verilmiştir. Söz konusu çıkış ağızlarında batımetrik harita alımı için ihale hazırlıklarına başlanılmıştır. Çarşamba Ovası Sol Sahil Yüzeysel Drenajı İkmal İnşaatı işi kapsamında yapılan menfezlerin; ana drenaj kanallarında 100 yıl taşkın tekerrürlü debiye göre, yedek ve tersiyer drenaj kanallarında 50 yıl taşkın tekerrürlü debiye göre hidrolik tahkikinin yapılması talimatı verilmiştir. İş kapsamında yapılan menfezlerin hidrolik tahkikine başlanılmış olup, rapor hazırlanmaktadır. Taşkın sonrası kurumumuz makineleri ile drenaj kanallarında akışı engelleyen unsurların temizlenmesi amacıyla temizlik çalışması yapılması talimatı verilmiştir. Bölge Müdürlüğümüze ait makineler ve taşkın sonrası Genel Müdürlüğümüz tarafından bölgeye sevk edilen makinelerle temizlik çalışmalarına devam edilmektedir. Çarşamba ovası sol sahilindeki pompa istasyonlarının, 9 adet denize çıkış ağzı yapısının ve Çarşamba Ovası Sol Sahil Yüzeysel Drenajı İkmal İnşaatı işinden kalan imalatların toparlanak; ihalenin 21-b olarak yapılabilmesi için alınacak bakanlık oluru için hazırlık yapılması talimatı verilmiştir. Söz konusu rapor hazırlanmakta olup, Temmuz ayı içerisinde Genel Müdürlüğümüze sunulacaktır."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.