Çat Çayırtepe Köyü
Çayırtepe Köyü haberleri, Çat Çayırtepe köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çayırtepe köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Çayırtepe köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Çat Çayırtepe Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çayırtepe Köyü son dakika gelişmeleri, Çayırtepe Köyü ne özgü yemekler, Çat Çayırtepe Köyü nün tarihi, Çayırtepe Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çayırtepe Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Çayırtepe Köyü , Erzurum ilinin Çat ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çayırtepe Köyü Resimleri ve Çayırtepe Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Çat Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Çat Erzurum Arası Kaç Km? Çat Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Çat Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Çat Çayırtepe Köyü Köyünde doğan biri var mı? Çat Doğumlu Ünlüler Kimler?
Çayırtepe, Erzurum ilinin Çat ilçesine bağlı bir mahalledir.Başko mahallenin asıl adıdır ve yörede bu adıyla bilinir. İsimlerin asimilasyon politikalarıyla değişitirilmesi sonucu 'mahallede tepe var e doğal olarak çayır da var' 'o zaman olsun mu Çayırtepe' demiş akıllının biri. Olmuş da resm(i)en.
Mahallenin geleneksel yemekleri tudmaç çorbası, tandırda yapılan pağaç ve özel günlerde yapılan tandır biryanıdır. kartol çeşitli türleri en önemilsi ise kortol döneri. Evvelde mahallede kayısı ve duttan yemek yapıldığını da belirtmek gerekir. Sabri Amcanın hıyar bostanı ve Zeynel Amcanın erik bahçesi köy çocuklarınca girilmesi vacip gördüğü hırsızlık alanlarıdır (son dönemlerde Tacettin Amcanın bahçesi en cazip yer olmuş). İki mahalleden oluşan mahallenin bir yakası Alevi diğer mahallesi Sünni Kürt aşiretlerinden oluşmuş. Mahallede Butıkan (Butan) Şadi-yan, Pullan, Qerbaşiyan ve Esetan aşiret ve kabilelerinden mensup aileler bulunmaktadır. Köy ağalar mahallesidür ve ağalık sistemi tam olarak yok olmuş değildir. Şadi-yan aşiretinin Lallan-(Laloğlu) kabilesine mensup aileler mahallenin ileri gelenleri ve mahallenin asıl sahipleridirler.(?) Mahallenin diğer arazisine müşterek 3 aile daha vardır bunlar: Mala Mem-ê Musa-[Butan], Evdıkan-(Pullan) ve çok sonradan köye gelmiş Esetanlardı. Geriye kalan aileler [GUNDİ]dirler. (GUNDİ: toprağı olmayıp ağasına bağlı ve (ekin ve çayır) hasılatının yarısı karşılığında çalışan köylüdür.) 2005 Bingöl depremi sonrası köy büyük çapta hasara uğramış akabinde afet konutlarının mahallenin 200m uzağına yapımı ile birçok aile eski mahalleden yeni yerleşim yerine KONITan (konuk diyeni de var) yerleşmiştir.
[dom domık], [qukli], [fıssa beran koklamak], [dız dız], [kaw](aşık), billi, pirê çızzut, ço ço ker, çelık, mox, 66, şeşkor:( ilginçtir bu oyunu bizden başka bilene rastlamış değiliz) küçücük sahalarda futbol (top), qalıkê gağendê(daha çok bir yeni yıl kutlama rütieli)
Erzurum il merkezine 86 km, Çat ilçesine 24 km uzaklıktadır. Korti yöresinin yedi büyük mahallesinden biridir. Çevresi: kuzeydoğusunda Erzani- Kurbanlı , doğusunda Holang Kaplıca ve Karikom- Sarıkaşık köyleri , güneyinde Goma Binyet-Çobantepe, Awlıq mezraları, güney batısında ve batı sınırında Mellomer- Mollaömer , yine batı ve kuzeybatısında Kollan mezrası ile sınırdaştır.
Mahallenin iklimi, dört bir yanında rüzgar alır en etkili olan rüzgarlar ise bay reş bay sayi u bay ewri dir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Arıcılıkta ilçede hatırı sayılır kalitede bal üretimine sahiptir. İl genelinde düzenlenen bal festivalinde seçilen en iyi bal mahallenin meşhur arıcılarından Mustafa Baki'nin şekersiz leziz süzme balı olmuştur. Balık avlamada usta balıkçıları ve avlama teknikleri(gece karanlığında dereye fenerlerle ışık tutma ) vardır. bu geçim kaynağı olmasa da turizm açısından mahallenin ileride kalkınma dinamiği olabilecek bir potansiyeldir.
Mahallede, ilköğretim okulu vardır ve 1992 yılından itibaren kullanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır fakat kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Acente görevini dolmuş şoförleri görmektedir. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.