Çaycuma Musausta Köyü
Musausta Köyü haberleri, Çaycuma Musausta köyü güncel son dakika gelişmeleri, Musausta köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Zonguldak Köyleri Arasında yer alan Musausta Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.
Çaycuma Musausta köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Musausta köyü son dakika gelişmeleri, Musausta köyüne özgü yemekler, Çaycuma Musausta köyünün tarihi, Musausta köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Musausta köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Musausta, Zonguldak ilinin Çaycuma ilçesine bağlı bir köydür.
Çaycuma Musausta Köyü Resimleri
Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Musausta Köyü Resimleri ve musausta köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Çaycuma Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Çaycuma Zonguldak Arası Kaç Km? Çaycuma Hava Durumu? Zonguldak Köyleri ve Çaycuma Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Zonguldaklı iseniz Zonguldak Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Zonguldaklı Ünlüler arasında Çaycuma Basat Köyünde doğan biri var mı? Çaycuma Doğumlu Ünlüler Kimler?
MUSAUSTA KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Musausta, Zonguldak ilinin Çaycuma ilçesine bağlı bir köydür.
Çok eskilerden Musa adında bir inşaat ustası varmış.o devirde yapılan tüm evlerde de hakkı varmış. Bu usta çok iyi bir insanmış ve köylüler tarafından çok sevilirmiş. Musa usta vefat edince köylüler köyün adını MUSAUSTA olarak koymaya karar vermişler. O zamandan bu zamana dek ismi değişmemiş hep öyle kalmış. Köy MUSAUSTA adını burdan almıştır.Aynı zaman da birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir köy yeridir.Çünkü yapılan küçük caplı kazılarda insan iskeletelerine ve metal parcalara raslanmaktadır.
II. Abdülhamid Döneminde Çarşamba/Çaycuma'ya bağlı olan bu köyün adı 1895 yılında Musausta olarak değiştirilmiştir. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Ancak diğer komşu köylerde olduğu gibi bu köydede de bayram ve düğün eğlenceleri gercek anlamda yasanarak yerine getirilmektedir.Düğünlerde eğlence CUMA günü başlanır kız evine gidilir kızın ceyizleri getirilir ve yeni evine yerleştirilir.CUMARTESİ günü kına gecesi yapılır kız tarafında herkes kadınlı erkekli eğlenir.
PAZAR günü hem kız tarafında hem erkek tarafında köylüye ve eş dosta yemekler hazırlanır yedirilir.Pazar günü damat tarafının tutduğu araclarla ve tarafı olan kişiler eşliğinde araç konvayı kurulur ve kız tarafına gelin alınmaya gidilir ve orada hem erkek tarafı hem kız tarafı evlenen genclere orada olmakla manevi destek vermekle birlikte gönüllerinden kopan para ya da altın takılarıylada maddi destek vermiş olurlar.
Aynı şekilde özellikle kurban bayramlarında köy ahalisinden kurban kesen ailelerin evlerine genel anlamda köy sakinlerinden olan bayanlar evlere çıkarak ev ev dolaşırlar erkeklerde köyün özel olarak bayramlara,düğünlere ve cenazelere hazırlamış oldukları köy odalarında yemek hazırlanır ve orada yemek verilir bu olay 3 gün boyunca mahallelerde devam eder.Yaşanan bu tarz etkinlikler hem köylülerin kaynaşmasını hem de beraberliğin artmasına sebebiyet vermektedir.Ne mutlu bu köy sakinlerine...
Zonguldak iline 68 km, Çaycuma ilçesine 23 km uzaklıktadır.3 mahalleden oluşur. 1-Şeytanlar Mahallesi 2-Merkez Mahallesi 3-Helvacılar Mahallesi. Coğrafi acıdan dağlık bir köydür.Tam anlamıyla doğayla bütünleşmiş bir sekilde yeşilin her türlü renginin buluna bilineçeği bir köydür.Doğa hayranı insanların ve dağcılık meraklısı kişilerin gidip göre bileceği ve trinkik yapacakları bir ortamın olduğu köy yeridir.Her mahallesinin yeterince sebeke suyunun bulunduğu ve yollarının asfaltlı olduğu bir yerleşim yeridir.Aynı zamanda köyün alt kısmından küçük bir dere yatağıda gecmektedir ve balık acısından da yeterince boldur.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım olarak genelde buğday ve mısır ekimi yapılmaktadır.Ama son zamanlarda köylülerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı yaptıkları bahçelerinde seralarıda görülmeye başlanmaktadır.Birçok ailede bu sayede pazar alışverişleirini yarı yarıya düşürmektedir.Hayvancılık olarak da besiçilik ve süt inekçiliği yapılmaktadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.