Çayeli Çataldere Köyü
Çataldere Köyü haberleri, Çayeli Çataldere köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çataldere köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf , Rize Köyleri Arasında yer alan Çataldere Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.
Çayeli Çataldere köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çataldere köyü son dakika gelişmeleri, Çataldere köyüne özgü yemekler, Çayeli Çataldere köyünün tarihi, Çataldere köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çataldere köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Çataldere, Rize ilinin Çayeli ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çataldere Köyü Resimleri ve Çataldere köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Çayeli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Çayeli Rize Arası Kaç Km? Çayeli Hava Durumu? Rize Köyleri ve Çayeli Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Rizeli iseniz Rize Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Rizeli Ünlüler arasında Çayeli Çataldere Köyünde doğan biri var mı? Çayeli Doğumlu Ünlüler Kimler?
Çataldere, Rize ilinin Çayeli ilçesine bağlı bir köydür.
Osmanlı belgelerine göre, Harbiye Nazırı (Milli Savunma Bakanı) Enver Paşa, 5 Ocak 1916'da yayınladığı bir emirle “Osmanlı ülkesinde Rumca, Ermenice ve Bulgarca olan vilayet, sancak, kasaba, köy, mahalle, nahiye, dağ, nehir gibi” bütün isimlerin Türkçeye çevrilmesi için talimat verir. İslam olan ancak Türkçe olmayan yerlesim isimler buna dahil edilecektir. Bu emir neticesinde eski adıyla “Mapavri” Çayeli’ne, “Mesahor” Kaptanpaşa’ya, ve “Hohoneç” de Çataldere’ye çevrilmiştir.
Eski adıyla Hahunç Xaxunç [ Erm xxunç "salyangoz" ] yeni adıyla Çataldere
Rize iline 50 km, Çayeli ilçesine 32 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Rize'de büyük ve küçük baş hayvan yetiştiriciliği ekonomik olmaktan çok aile işletmeciliği şeklinde kendi ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir. Yörenin dağlık olması, hayvancılığı olumsuz yönde etkilemektedir.
İlde arıcılık yapılmaktadır. Arıcılığın şanslı yönü iki ayrı bal mevsiminin olmasıdır. Birinci mevsim Mayıs, Haziran aylarında, ikinci mevsim ise Temmuz, Ağustos aylarındadır. Bölgede çeşitli yaylalara ve Erzurum bölgesine arılar götürülerek arıcılık yapılır.Üretilen balların çoğunluğu yetiştirici mutfağında kullanılır. Kalan kısmı da satılıp aile ekonomisine gelir sağlanır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.