Çaykara Taşören Köyü
Çaykara Köyleri Arasında yer alan Taşören köyünde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Taşören köyünde vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir.
Taşören Köyü, Trabzon ilinin Çarşıbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Taşören Köyü Resimleri ve taşören köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin Taşören köyünde doğan biri var mı? Çaykara Doğumlu Ünlüler Kimler?
Çaykara Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? ÇaykaraTrabzon Arası Kaç Km? Çaykara Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Çaykara Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle
Taşören, Trabzon ilinin Çaykara ilçesine bağlı bir mahalledir.
Zeleka (taşören) mahallesi 1925 yılına kadar Of’a bağlı olup ve 1925 yılında bucak olan çaykara ya bağlandı Çaykara merkezine 4 Km. uzaklıktadır 1834 tarihli avarız hane defteri kayıtlarında mahallesin ismi Zeleka holaysaya bağlı bir mahalle idi 1915 yılında Türkçeye çevrilmesi nedeniyle Aliye mahallesi 1960 yılında ise Taşören ismini almıştır 1834 yılı Trabzon iline of kazasına bağlı bu vadide 23 mahalleden biridir.
Zeleka mahallesi holaysa mahallesinün bir mahallesiydi holaysatan ayrılıp köy statüsüne kavuştu.
Çaykara merkeze bağlı zafer mahallesi olmuş 1960 lı yıllarda ve çaykara belediyesine başkan atayı çıkacak dedikodusuyla 1965 yılında çaykara merkezden ayrılarak köy statüsünü yeniden alır.
Zeleka isimi Arapça Bir gelime olup kaygan toprak anlamını taşımaktadır arazi yapısına bakıldığında anlamının köyle özleştiği ve burada bu heyelanların yaşandığı anlaşılmaktadır skorza yeni ismiyle hak evinin oradan başlayan selendi cifçi mahallesini içine alarak Osman taka düzünü oluşturmuştur bılacı yeni ismiyle taş hana yanından hareket eden selendi buğa mevkisi oluşturmuş merkez caminin arkasından hareket eden selendi ise okul ve kaba oğlu mahallesini oluşturmuş atalarımızın anladığı bu anekdot ismin anlamıyla da bağdaşmaktadır.
Atalarımızın anlattığı bir anekdot daha var holayısa meğel zeleka olduğu dönemlerde zeluka diye bir dul kadının köye yerleşmesiyle zeleka ismini alır yerleşime açılmadan burası bir çalılık ve çamur bölgesi idi
Eğitim düzeyi oldukça yüksektir Osmanlı döneminde önemli din adamlarının yetiştiği mahallede, cumhuriyet döneminde de çok sayıda bilim adamı bürokrat ve siyasetçi yetişmiştir Cenevizliler tarafından inşa edilmiş bir kalesi vardır mahallesin eteklerinde
Kafkas ustaları tarafından inşa edilen tarihi 1841 birde cami vardır.
Mahallenin arazisi birkaç düzlük haricinde dik olduğu için tarıma elverişli değildir bu nedenle köy sürekli göç vermektedir.
Mahallenin kuruluş tarihinden 1970 li yılına değin mesleki guruplar imam ve hocası ile meşhur olmuş bu mahallede kalaycılık sünnetçilik hızarcılık taş ustacı lığı ve marangozluk önemli iş alanlarıydı mahallesin insanı son derece çalışkan ve azimlidir Mahallede mısır fındık çay ve sebzeler yetiştirilir.
Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
İFAKAT filmi bu mahallede çekilmiştir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.