Ceyhan; “Cüzzam Ülkede Azalıyor”

Ceyhan; “Cüzzam Ülkede Azalıyor”

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, tarih boyunca dünyada en korkulan hastalıklardan biri olan cüzzam hakkında açıklamalarda bulundu.

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, tarih boyunca dünyada en korkulan hastalıklardan biri olan cüzzam hakkında açıklamalarda bulundu. Ceyhan, cüzzam hastalığının ülkede giderek azaldığına dikkat çekti.

Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü, 25-31 Ocak Cüzzam (Lepra, Hansen Hastalığı, Hanseniyazis) Haftası hakkında açıklama yaptı.

Erken teşhisle sakatlanmaların önüne geçilebileceğini kaydeden Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, cüzzam hastalığı hakkında şunları ifade etti "Tarih boyunca dünyanın en korkulan hastalıklarından biri olan cüzzamın insanlarda yarattığı tahribatlar nedeniyle günahlarına karşılık ilahi bir ceza olduğuna bile inanılan devirler olmuş ve hastalar daima toplum dışına itilmişlerdir. Oysa bulaşıcılığı son derece düşük ve klinik tablosunun ilerleyişi son derece yavaştır. Ama bugün hala dünyanın geri kalmış ülkelerinde, açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, iyi beslenememe, aşırı üreme, iç savaşlar ve sürekli göçler gibi nedenlerle cüzzamın kökü kazınamamaktadır."

Ceyhan, açıklamasını şöyle sürdürdü "Bu nedenle, her yıl Ocak ayının son haftası Cüzzam haftası ve her son pazarı Dünya Cüzzam Günü olarak değerlendirilir. Hastalığı tanıtan ve korunma yollarını anlatan çeşitli etkinlikler düzenlenir." dedi.

Cüzzamın bulaşma yollarını açıklayan Ceyhan, "Cüzzam, dünyada halen birçok kişiyi etkileyen, yaptığı yıkımlarla ciddi sağlık problemlerine neden olduğu, insanı maruz bıraktığı sakatlıklarla işgücü kaybına yol açan önemli bir klinik problemdir. Kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık öncelikle sinirleri ve deriyi etkiler. Cüzzam karaciğer tutulması ve tepkisel evrede görülen böbrek tutulması dışında hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Hastaların büyük kısmı toplumdaki diğer ölüm nedenleriyle kaybedilirler. Cüzzamın tek kaynağı insandır. Cüzzam çok yavaş çoğalır, kuluçka süresi 3-12 yıl arasında değişmekle birlikte ortalama 2-4 yıldır. Belirtilerin görülmesi bazen 25 yılı bulabilir. Ağız ve burun salgıları ile yakın ve uzun süreli temas (ısırık, tırmalama, yaralanma) sonucu damla enfeksiyonu ile bulaşır. Çocuklar hastalığa karşı daha duyarlıdır." diye konuştu.

Ülkede cüzam hastalığının görülme oranının oldukça azaldığını vurgulayan Ceyhan, sözlerine son olarak şunları ekledi "Cüzzam, erken tanı konulduğunda tedavisi kesin olarak yapılabilen bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi ile kalıcı sakatlıkların oluşması önlenebilir. Ülkemizde ve dünyada tedavi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ülkemizde Cüzzam hastalığı bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar kapsamında olup halen "Cüzzam Programı" uygulanmaktadır. Halen Dünya Sağlık Örgütü Cüzzam hastalığının vücuttan uzaklaştırılma oranlarının 10.000'de 1 vakanın altına indirilmesi olarak tanımlamış olup, ülkemizde de hastalık oranları 10,000'de 1 vakanın altındadır."

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.