Cide Akbayır Köyü

Cide Akbayır Köyü

Akbayır Köyü haberleri, Cide Akbayır köyü güncel son dakika gelişmeleri, Akbayır köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kastamonu Köyleri Arasında yer alan Akbayır köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Cide Akbayır köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Akbayır köyü son dakika gelişmeleri, Akbayır köyüne özgü yemekler, Cide Akbayır köyünün tarihi, Akbayır köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Akbayır köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Akbayır, Kastamonu ilinin Cide ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Akbayır Köyü Resimleri ve Akbayır köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Cide Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Cide Kastamonu Arası Kaç Km? Cide Hava Durumu? Kastamonu Köyleri ve Cide Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kastamonulu iseniz Kastamonu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kastamonulu Ünlüler arasında Cide Köyünde doğan biri var mı? Bozkurt Doğumlu Ünlüler Kimler?

Akbayır, Kastamonu ilinin Cide ilçesine bağlı bir köydür.Köy; Yalı merkez mahallesi, Izmana Mahallesi, Sadıra Mahallesi, Sağnıç Mahallesi olarak isimlendirilen dört mahalleden oluşmakta ve geniş bir alana yayılmaktadır.Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Eski adı Gilivri olarak bilinmektedir ve yerel halk arasıda hala bu isim kullanılır.
Çoban Kalesi olarak bilinen kale cenevızliler zamanında deniz güvenliğini sağlamak amacıyla kullanıldığı sanılmaktadır.Kalenin Türkler tarafından fetih edilmesi ilginçtir.Türkler kaleyi fetih etmek için uğraşırlar başaramazlar.Çobanın aklından geçen fikri komutana söyler.Çoban sürülerinin boynuzlarına kandilleri bağlar ve bir gece askerlerle kaleye hucum ederler.Cenevizliler kalabalığı görünce korkarlar ve kaleye birdaha geri gelmemek üzere terk ederler.O gün bu gündür kalemizin ismi çoban kalesi olarak adlandırılmaktadır.köyün sahılinde yaşayan aileler 1900'lü yıllarda Rize'nin çifte kavaklar köyünden takalarla gelen Laz Osman sülalesidir.
Sahilde karadeniz kültürü hakimdir.Ataerkil bir topluluktur.İkinci kuşak İstanbula çalışmaya gitmiştir 1960'lı yıllardan sonra Avrupanın birçok ülkesine çalışmaya gidilmiştir.Üçüncü kuşak İstanbul ve Avrupa ülkelerinin etkisinde kalmasına rağmen köyün örf ve adetlerini unutmamışlardır. Bayramlarda merkezi konumdaki sahil camiinde kazanlar kurulur,komşu köylerden gelen misafirlere bol bol keşkek ve islamayla ikramda bulunulur.Bayramlarda ziyaret edilen her evde tekrar tekrar yemek yenmesi ilginç bir adettir. Köyün tarihten itibaren gelen bazı geleneksel yemekleri; ıslama, keşkek, karmaç, kuyu kebabı, vs.. dir.
Köyde yaz mevsimi haftada bir gün kuyu kebabı yapılır. Yöre halkı bu kebaba piran adı vermiştir. Küçük baş hayvanlar ateş yakılıp köz olmuş kuyuya salınarak üstü kapalı pişirilir.taze fasulyenin pişirilmesinden "caba"adı verilen nefis bir yemek yapılır..
Ağustos ayında tüm hemşerilerimiz tatil için veya fındık toplamak bahanesi ile köyüne gelir. Muhteşem Doğası, Bol Oksijenli havası, Köyün Ortasından geçen çayın oluştuduğu muhteşem yapısı, Sahil ve Plajı sayesinde yaz ayların aranılan Karadeniz temizliğinde ve doğa il iç içe serinlemenin keyfini yaşayabilme avantajı ile yerleşik Nüfusunun 3-4 kat üzerine çıkabilmektedir. Kış aylarında avlanma olanağı ile tercih edilebilir.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Cide-İnebolu Karayolu üzerinde(Cide'den 39 km, İnebolu'dan 62 Km. Kastamonu-şenpazar üzerinden 92 km mesafede) . Kastamonu ve İnebolu'dan günlük kalkan minibüs seferleri ile ve Her gün İstanbul'dan kalkan Otobüsler ile ulaşmak mümkündür.
Köyün ekonomisi Az sayıda Hayvancılık, Arıcılık, Fındık Üretimi, Ceviz, Kestane gibi tarım ürünlerine dayalıdır. Özellikle fındık üretimi başı çeker. Mısır ve diğer ürünler ekime elverişlidir. Özellikle bahçe tarımı yaygındır. Sahil bölgesinde kısmen mevsimine göre balıkçılık faaliyetleri artar.
Köyde ilköğretim okulu yoktur daha doğrusu okul binası olmasına karşın çocuk olmadığı için taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur.Köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Mobil operatörler çevresine göre alçakta kalan merkezi sahil bölgesinde kısmen çeker iken, yüksekte kalan diğer mahallelerde rahatlıkla kullanıla bilir. Cide-İnebolu yoluna bağlı Izmana Mahallesi hariç tüm yollar asfalttır.

Cide Akbayır Köyü Resimleri

Cide Akbayır Köyü Resimleri

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.