Çiftçi Tarsim’i Kara Gününde De Yanında Görmek İstiyor
Yüreğir Ziraat Odası, bu yıl bölgede ekili karpuz, kavun ve domates gibi ürünlere ciddi zararlar veren poyrazın TARSİM kapsamına alınması ve sigorta...
Yüreğir Ziraat Odası, bu yıl bölgede ekili karpuz, kavun ve domates gibi ürünlere ciddi zararlar veren poyrazın TARSİM kapsamına alınması ve sigorta başlangıç süresinin 7 günden 3 güne çekilmesi için harekete geçti.
Oda Başkanı Mehmet Akın Doğan yaptığı açıklamada, ülkemizde tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla kurulan TARSİM'in, üreticilerin ürünlerini güvenceye almaları açısından büyük önem taşıdığını, ancak sigorta poliçesinin kapsamı ve yürürlüğe giriş süresi ile ilgili bir takım sıkıntılar yaşandığını ifade etti.
Bu yıl karpuz, kavun ve domates üreticilerinin, hasat zamanı beklenmedik bir afetle karşılaştığına dikkat çeken Doğan, bölgede etkili olan poyrazın hasadı gelmiş ürünleri yaktığını ve çiftçiyi büyük zarara uğrattığını belirtti. Doğan, ciddi zararlara yol açan bu afetin TARSİM kapsamında yer almamasının büyük bir eksiklik olduğunu dile getirdi.
"7 günlük süre çok uzun"
Bu konuda Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile çalışma başlattıklarının altını çizen Doğan, konuyu bir dilekçeyle TARSİM yetkililerine ilettiklerini, konunun sonuna kadar takipçisi olacaklarını kaydetti.
Üreticinin, sigorta başlangıç süresinin poliçe düzenlendikten 7 gün sonra değil, 3 gün sonra devreye alınmasını talep ettiğini vurgulayan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Kasko ve trafik sigortası poliçe kesildiği anda devreye giriyor. TARSİM'de ise 7 gün sonra. Bu çok uzun bir süre. Bu sürenin geri çekilmesini istiyoruz" dedi.
"Poyraz büyük bir afet"
Bu yıl üreticiyi büyük zarara uğratan poyrazın da TARSİM kapsamına alınması gerektiğinin altını çizen Doğan, şöyle devam etti:
"Hasadı gelmiş ürünler poyraz nedeniyle tarlada kaldı. Bazı narenciye ürünlerinde de zarar var. Meyer çeşidi limonların Haziran ayında açan çiçekleri meyveye dönüşmeden kurudu. Poyraz, önceden tahmin edilmesi mümkün olmadığı için üreticiyi hiç beklemediği anda yakalayan büyük bir afet. Bu yüzden mutlaka ama mutlaka afet kapsamına alınması gerekir. Poyraz afet kapsamında değerlendirilmediği sürece, çiftçinin riski devam edecek. Bu nedenle çiftçinin TARSİM yaptırmasının da pek bir anlamı olmayacak. Üreticiler olarak, TARSİM'i artık iyi günümüzde de kara günümüzde de yanımızda görmek istiyoruz."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.