Çinlilere “Tatil Ve Yatırım İçin İzmir’e Gelin” Daveti
İzmir Ticaret Odası'nın 7-12 Mayıs tarihleri arasında Çin'e düzenlediği "İş ve İnceleme Gezisi"nin ilk durağında İzmir'i tanıtmak içinŞangay'da...
İzmir Ticaret Odası'nın 7-12 Mayıs tarihleri arasında Çin'e düzenlediği "İş ve İnceleme Gezisi"nin ilk durağında İzmir'i tanıtmak içinŞangay'da Road Show düzenlendi. Çin'den daha fazla turist getirmeyi amaçladıklarını belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, Çinli işadamlarına "Hem yatırım hem tatil için İzmir'e gelin" dedi.
İzmir'in Çinli yatırımcı ve turizmcilere tanıtılması amacıyla Çin'in Şangay Kenti'nde düzenlenen Road Show'a İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Pudong Ticaret Odası Başkanı QiuXiangrong, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdurrahman Suphi Şahin, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Şube Müdürü Kemal Kılıç, Türkiye'nin Şangay Başkonsolosu Sabri Tunç Angılı, Türkiye'nin Şangay Ticaret Ateşesi Mustafa Yavuz THY Şangay Satış Müdürü Melis Adanalı, İTO Meclis üyeleri ile Çinli işadamı ve turizmciler katıldı. Çinli işadamlarınınyoğun ilgi gösterdiği toplantıya, 100'den fazla Çinli turizmci ve yatırımcı katıldı.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Çin ile ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini belirterek, "Atalarımız Orta Asya'dan, Asya'nın en batısına göç etmiş. Biz de Asya'nın en batasındaki Ege Denizi'nin kenarında bir şehiriz. Yani İpekyolu'nun en sonundaki şehirden geliyoruz. Amacımız Asya Kıtası'nın en doğusu ile en batısındaki İzmir arasındaki turizmi, ticareti ve yatırımları arttırmak.Tarihi İpekyolu'nu tekrar hareketlendirmek" dedi.
"İlişkilerimiz hızla gelişiyor"
Bu amaç için bugüne kadar pek çok Çinli heyeti İzmir'de ağırladıklarını ve Çin'e pek çok ziyaret gerçekleştirdiklerini kaydeden Demirtaş, "Benim Çin'e 7'inci gelişim. Bugün de çok geniş bir heyet ile Çin'deyiz. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler de hızla gelişiyor. Bizim dönüşümüzün hemen ardından4 Mayıs'ta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Çin'e gelecek. Bu çok önemli bir ziyaret. 2013 yılında Çin Devlet Başkanı Jinping "Bir Kuşak, Bir Yol" adıyla "modern bir İpekyolu" projesini hayata geçirme çağrısı yaptı. Sayın Başkan, orta koridor olarak adlandırılan Türkiye'yi de projeye davet etti. Çin, bu proje için 2014 yılında İpekyolu Ekonomik Kuşağı Fonu kurdu ve bu fona 50 milyar dolar kaynak ayırdı. Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı, Çin'den Avrupa'ya kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak, Çin'den Avrupa'ya olan taşımacılık süresini 3 kat azaltacak. Bu proje ile Çin, ülkemizi koridor olarak kullanarak Batı'ya ekonomik atılım yapacak" dedi.
"Avrupa Ve Ortadoğu'ya İzmir'den açılın"
İzmir'in 13 Organize Sanayi Bölgesi, 2 serbest bölgesi, 4 teknoloji geliştirme bölgesi, 4 ana ticaret limanı ve 8 üniversitesi ile yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi olduğunu belirten Demirtaş, ABD'li bağımsız Araştırma Kuruluşu Brookings Enstitüsü raporuna göre İzmir'in dünyanın en hızlı büyüyen ikincimetropol ekonomisi olduğunu söyledi. İzmir'in bu özellikleri nedeniyle yabancı sermaye için son derece cezbedici bir kent olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Yabancı yatırımcılar için en büyük avantajımız lojistik konumumuz. İzmir'den 3 - 3.5 saatlik bir uçak yolculuğu ile Avrupa'nın tamamını, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Kafkaslara, yani 1.5 milyar kişiye ulaşmak mümkün. Kentimizde 2.235 yabancı sermayeli şirket var, bunların sadece 24'ü Çinli. Siz Çinli işadamları da İzmir'e yapacağınız yatırımlar ile tüm Avrupa'ya, Ortadoğu'ya çok daha hızlı ulaşabilirsiniz" diye konuştu.
"İzmir'e gelin pişman olmazsınız"
Toplantıya katılan Çinli İşadamlarının önemli kısmını turizmciler oluştururken, İzmir'in turizm potansiyeli hakkında da bilgi veren Demirtaş, "2017 yılı "İpek Yolu Rotası'yılı.Çin 2018 yılını "Türkiye Turizm Yılı" ilan etti.1 milyon Çinli turistin ülkemize gelmesi yönünde anlaşma da imzalandı. Türkiye'ye 2016 yılında 167 bin Çinli turist geldi. Hem ülkemize hem kentimize daha fazla Çinli turist gelmesini istiyoruz" dedi. İzmir'e gelecek hiçbir Çinlinin pişman olmayacağının garantisini verdiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu:
"İster deniz turizmi ister termal turizmi ya da tarih turizmi istesin.Çünkü İzmir'de herşey var. Binlerce yıllık bir kültür var. Lidyalılardan Osmanlılara sayısız uygarlığa ev sahipliği yaptık. Herodot,'un "Gökkubbenin altındaki en güzel şehir" dediği yer İzmir. Tatili deniz, kum, güneş ve doğa olarak görenler için de İzmir bir cennet. Dalış, sörf, trekking gibi her türlü doğa sporunu İzmir'de yapabilirsiniz. Termal turizm de, sağlık turizmi de önemli potansiyel.Kentimizde şu anda 5 yıldızlı 19 adet, 4 yıldızlı ise 36 otelimiz var. Toplam otel sayımız 264. Yatak kapasitemiz ise 50.000 dolayında. Kitle turizmi istemiyoruz. Butik bir turizm anlayışımız var. Yüksek sayılarla gruplar ağırlamıyoruz, sizler gibi seçkin bir kitleye hitap ediyoruz. İzmir Avrupa'nın en önemli kruvaziyer destinasyonlarından birisi. Çin halkının kruvaziyer turizmine ilgisini biliyorum. İzmir'den başlangıçlı turlar ile balayı turlarınızı veya 1 haftalık turlarla hem ülkemizin hem de Akdeniz coğrafyasının yakın bölgesinde farklı ülkeler, şehirler ve kültürler tanıyabilirsiniz."
"5 gün İzmir'de kalın 1 gününü biz ödeyelim"
Son 3 yılda kongre turizminde de belli bir başarı yakaladıklarını ifade eden Demirtaş, Çin'de de kongre turizminin çok önemli olduğunu belirterek, Çinli firmalara bayi toplantılarını ve kongrelerini İzmir'de düzenleme çağrısı yaptı. Demirtaş, "Böyle bir toplantı veya kongre için 5 gün İzmir'de kalırsanız 1 gece otel ücretinizi Odamız ödeyecek.Toplantı salon bedeli de ödemeyeceksiniz" dedi. İzmir'de fuarcılığın da çok gelişmiş olduğunu ve kentte mermer, gıda, mobilya, yapı, eğitim gibi sektörlerde yılda ortalama 30 fuar düzenlendiğini belirten Demirtaş, bu fuarlara tüm Çinli işadamlarını davet etti. Demirtaş, "Bu fuarlara gelecek Çinli işadamları ile üyelerimizi buluşturabiliriz Gurme turizmi için de İzmir çok önemli bir kent. Eşsiz bir mutfağımız var. İzmir'de yapılacaklar saymakla bitmez. Anlatmakla da bitmez. İzmir anlatılmaz, İzmir'de yaşanır. Bu yüzden yatırım için de tatil için de sizleri İzmir'e bekliyoruz" diye konuştu.
"Dış ticaretimizi geliştirmek istiyoruz"
İTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak da Çin'in tüm dünya tarafından çok yakından izlenen bir kent olduğunu belirterek, İzmir iş dünyası olarak da Çin ile ilişkileri geliştirmek istediklerini söyledi.Türkiye'nin Çin'den 25.2 milyar dolar ithalat yapmasına karşılık 2.3 milyar dolar ihracat yaptığın belirten Akdurak, İzmir'den Çin'e 137 milyon dolar ihracat yapılıp, buna karşılık 1 milyar dolar ithalat yapıldığını söyledi. Türkiye'nin 2. Büyük ekonomisi olan İzmir için bu rakamların çok az olduğunu belirten Akdurak, "Bu rakamları arttıracak potansiyelimiz de var. Kentimiz, 10 bin yıllık tarihi boyunca bir ticaret merkezi. Asya'yı Avrupa'ya ve Amerika Kıtasına bağlayan en önemli liman kenti. İzmir, Ticaretten sanayiye, eğitimden sanata, sağlıktan turizme kadar her alanda gelişmiş bir şehirdir. Türkiye'nin toplam sanayi üretiminin %9.3'ünü gerçekleştiriyoruz. İzmir'de kimyadan gıdaya, demir çelikten turizme kadar pek çok sektörün öne çıkıyor, yani ekonomik olarak da çok yönlü bir kent" dedi.
İzmir'in dinamizmini gördüm
Pudong Ticaret Odası Başkanı Sayın QiuXiangrong, ise Şangay'ın çok büyük miktarlarda yabancı sermaye çektiğini belirterek, 260 milyar dolarlık yabancı sermayenin kentin gelirinin yüzdae 70'ini oluşturduğunu söyledi. Kente gelen yabancı sermayeli şirketlerin büyük kısmının da başkanlığı yaptığı Pudong Ticaret Odası'na üye olduğunu belirten Xiangrong şöyle konuştu:
"Türkiye ile de ilişkilerimiz var. Bugüne kadar Ankara ve İstanbul'u biliyorduk, bu Road Show ile İzmir'i de tanıma imkanı bulduk. İzmir'e hiç gitmedim ama artık gitmek istiyorum. Sunumlardan, İTO üyelerinden,Başkanın konuşmalarından, İzmir'in ne kadar dinamik ve genç bir kent olduğunu gördüm. Bugünkü toplantıya da 50'ye yakın üyemizin katılmasını sağladık. Şangay'daki başkonsolosluk sayesinde pek çok oda ile işbirliği yapıyoruz. Karşılıklı ticaret sayesinde yatırımlar dagelişiyor ilişkiler de. Bugün de İzmir Ticaret Odası ile işbirliği protokolü imzalayacağız. Bu anlaşmanın ticaretin gelişmesine katkı yapacağına inanıyorum. Ümit ediyorum ki bugünkü toplantı kentlerimiz arasındaki güçlü işbirliğinin başlangıcı olur. İzmir ile ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz"
Türkiye'nin Şangay Başkonsolosu Sabri Tunç Angılı ise Çin ile Türkiye arasındaki ticareti kısa ve orta vadede eşitlemenin gerçekçi olmadığını, buna karşılık ilişkilere derinlik ve boyutluk kazandırmayı amaçladıklarını söyledi. Angılı, "Bu açıdan İTO ile Pudong Ticaret Odası'nın işbirliği önemli çünkü Pudong, tanınan tek bölgesel oda. Pudong Bölgesi'nde yatırım yapan firmalar farklı muameleye tabi tutuluyor. Çin'de işbirliği yapmak için, Çin'e girmek için en iyi nokta da Şangay" dedi. Toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdurrahman Suphi Şahin ile İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Şube Müdürü Kemal Kılıç da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından İTO ile Pudong Ticaret Odası arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Çinli ve İzmirli işadamları arasında ikili görüşmeler yapıldı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.