’Çivi Çiviyi Söker’ Dedi, Kanseri Triatlonla Yendi
Antalya'da yaşayan 30 yaşındaki ihracatçı Mert Şişman, omurilik kanserini iki yıl içinde dört kez yenmeyi başardı.
Antalya'da yaşayan 30 yaşındaki ihracatçı Mert Şişman, omurilik kanserini iki yıl içinde dört kez yenmeyi başardı. Şişman'a bu yolda en büyük katkıyı ise triatlon sporu verdi.
Piyanist ve aynı zamanda ihracat işi ile uğraşan Mert Şişman, boynunda başlayan ağrının iki yıldır geçmemesi üzerine hastaneye başvurdu. Burada yapılan tetkiklerde Şişman'a boyun fıtığı olduğu ve fıtığın arkasında da bir tümör olduğu söylendi. Hayatında her şey yolunda giderken bir anda üçüncü evre omurilik kanseri olduğunu öğrenen Şişman için hemen kemoterapi ve radyoterapi süreci başladı. Birkaç aylık tedavinin ardından Şişman, sosyal medyada izlediği triatlon yarışlarının ardından bu sporu yapmaya karar verdi. Vücudunun alınan tedavi nedeniyle yorgun düşmesine rağmen Mert Şişman bu sporu yapmaktan vazgeçmedi. 2 yıllık süre zarfında hem antrenmanlarını yapan hem de önemli yarışmalara katılan Şişman, 4 kez tekrarlayan hastalığının sonuncusunu geçtiğimiz ekim ayında yendi. Triatlon sporu ile hayata bağlanan Şişman'ın amacı hem ulusal ve uluslararası yarışlara katılmaya devam etmek hem de kendisi gibi çeşitli hastalıklar nedeniyle hayata küsen insanlara umut ışığı olmak. Şişman, bugünlerde 7 Mayıs 2017 tarihinde düzenlenecek olan Wings for Life İzmir yarışlarına hazırlanıyor.
2 yılda 4 kez yendi
2014 yılına kadar her insan gibi normal bir hayatı olduğunu belirten Mert Şişman, gittiği hastanede omurilik kanseri teşhisi ile hayatının değiştiğini söyledi. Yıllardır boynunun tutulduğunu ve fıtığın arkasına gizlenmiş bir tümör tespit edildiğini aktaran Şişman, "Bu haberle hayatım tepe taklak oldu. İlk tedavi sürecim çok zorlu geçti. İnsana ömür veriyorlar falan çok etkilenmiştim. Birinciyi atlattıktan 3 ay sonra hastalık tekrarladı. Diğer 3 süreci daha kolay atlattım süreci biliyordum. Son iki yıl içinde 4 kez omurilik kanseri ile mücadele ettim" dedi.
Kanserle triatlon süreci başladı
Hayata olumsuz bakmaya başladığı dönemde sosyal medyada triatlon yarışlarını gördüğünü dile getiren Şişman, "Bu spor beni bir şekilde içine çekti. Zorlu bir spor, 3 branşı birden içinde barındırıyor. Hayat benim karşıma bir zorluk çıkarınca, bende bu zor sporu yapmalıyım dedim. Hastalığımın yanında kendime bir zorluk daha çıkarmış oldum. Kanserle birlikte triatlon sürecimde başlamış oldu" diye konuştu.
Triatlon hayatını değiştirdi
Hastalığının tıbbi boyutuyla doktorların ilgilendiğini kaydeden Şişman, "Verilen bir tedavi var, standart, ona uymak zorundasınız. İşin bir de ağır olan psikolojik boyutu var. Önümde iki seçenek vardı. Ya evde kalacak, tedaviye gidip gelecektim. İnsanlar arıyor, "Vah vah bu yaşta kansere yakalanmış'. Olumsuz bir ortam. Bende kendimi triatlon sporuna verdim. Bu sporla hayata bakışım değişti. Normal otururken kötü olabiliyorsunuz, kansersiniz sonuçta. Ölebilirsiniz, ölmeyebilirsiniz. Ama spor yapınca böyle bir şey olmuyor" ifadelerini kullandı.
Hayata olumlu bakıyor
Triatlon yapmaya başlamasıyla arkadaş çevresinin de değiştiğini ifade eden Şişman, "Bir takıma girdim. Takım arkadaşlarımın hepsi sporcu. Onlarında desteğiyle, negatif biriyken şimdi hayata çok daha olumlu bakan, hayatın iyi yönlerini gören biri haline geldim. Tamamen değiştim" dedi.
Antrenmanlara devam
Bu sezon yurt içi ve yurt dışı yarışmalara katılacağına değinen Şişman, "Kısa zaman sonra yarışlar başlayacak. Hedef yarışım Gloria Ironman 70.3 Turkey olacak. Bu yıl İstanbul Boğazını yüzerek geçeceğim. Açık yüzme ve yarı maratonlara katılıyorum" diye konuştu.
Hastalara umut olmak istiyor
Kendisinin geçtiği yollardan geçen veya geçmekte olan insanlara umut olmak istediğinin altını çizen Şişman, "Bir uzvunuzu kaybetmiş olabilirsiniz. Hastalık, kanser veya başka bir şey sizi kötü etkilemiş olabilir. İzin vermezseniz hiçbiri ruhunuza, kalbinize sokulamaz. Bunu göstermek istiyorum. Dünyanın her yerinden mesajlar alıyorum. Bu yoldan vazgeçmeyi düşünürken, benim hikayemi görüp savaşına devam edenler var. Benimde amacım kendimi insanlara duyurarak, yarışmaya devam etmek. Hastalarımıza umut olmak, onların vazgeçmemelerini sağlamak. Kanser sizin kaderiniz değil. Kaybettiğinde değil, vazgeçtiğinde yenilirsin. Elimden geldiğince herkese destek olmak istiyorum" ifadelerini kullandı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.