Çocuk İşçiliğinde Hukuki Mücadele

Çocuk İşçiliğinde Hukuki Mücadele

12 Haziran Dünya Çocuk işçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle konuşan Avukat Elvan Kılıç, “15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır” dedi. Çocuk işçi kavramında “Çocukluk” ve “gençlik” dönemleri arasında kapasite, beceri ve ihtiy

12 Haziran Dünya Çocuk işçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle konuşan Avukat Elvan Kılıç, “15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır” dedi.
Çocuk işçi kavramında “Çocukluk” ve “gençlik” dönemleri arasında kapasite, beceri ve ihtiyaç farkları bulunduğundan bu kavramların birbirinden ayrılması ve bu ihtiyaçlara uygun farklı hükümlerin öngörülmesi gerektiğini söyleyen Kılıç sözlerine şöyle devam etti:
“Bu konudaki en net ayrım ve tanım Avrupa Birliği’nin 1994 tarihli 94/33/EC Sayılı Gençlerin İşyerinde Korunmasına İlişkin Yönerge’sinde yapılmıştır. Yönerge “çocuk”, “genç” ve “ergen” kavramlarını ayrı ayrı tanımlamıştır. Söz konusu Yönergenin 3. maddesine göre genç ,18 yaşın altındaki herhangi bir kişiyi, çocuk 15 yaşın altındaki herhangi bir kişiyi veya ulusal mevzuat uyarınca halen zorunlu tam zamanlı eğitime tabi kişiyi, ergen (adolescent) en az 15 en fazla 18 yaşında olup ulusal mevzuat uyarınca tam zamanlı eğitime tabi olmayan genç işçiyi ifade etmektedir. Türk İş Hukukunda da 4857 sayılı İş Kanununda yukarıda anılan yönergeye uygun olarak çocuk işçi ve genç işçi kavramları kullanılmıştır. Ancak bu kavramlara ilişkin tanıma yasada değil, 6.4.2004 tarihli “Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te yer verilmiştir. Buna göre genç işçi, “15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış kişiyi” ifade etmektedir. (Yön.m.4) Çocuk işçi ise, “14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişi” olarak tanımlanmıştır.”

Uluslararası kaynaklarda çocuğun yaptığı işin niteliğine göre de konuşan Kılıç, “çocuğa sömürücü nitelikte olan ve olmayan” işler şeklinde bir ayrım yapıldığını söyledi. Bu doğrultuda çocuğun her türlü çalışmada mutlaka ona zarar verici nitelikte görülmediğini, hatta bazılarının çocuğun gelişimi için faydalı olduğunu ancak günümüz işçi piyasasında onların bu anlamda çalıştırılmasının suiistimal edildiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.