Çomü’ye, Hematoloji Polikliniği Açılıyor
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, bünyesine ilk kez Hematoloji Uzmanı katıyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, bünyesine ilk kez Hematoloji Uzmanı katıyor. Yrd. Doç. Dr. Ali Eser, 25 Temmuz 2016 Pazartesi günü hasta kabulüne başlayacak.
ÇOMÜ'ye ilk kez bir Hematoloji uzmanının göreve geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ali Eser, "Hematoloji bölümü olarak iyi huylu ve kötü huylu kan hastalıklarıyla ilgileniyoruz. İyi huylu kan hastalıkları olarak, kansızlıklar bazı kan hücrelerindeki düşüklükler veya yükseklikler. Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları da bizim alanımız içerisinde. Bundan daha önemlisi lösemi olarak halk arasında bilinen kan kanserlerinin, kemik iliği kanserleri ve lef kanserlerinin tedavilerini üstleniyoruz. Bu hastalıklar şu açıdan önemli, özellikle lösemi hastaları, Türkiye çapında çok fazla yatak ihtiyacı olan hasta gruplarını oluşturuyor. Çünkü bu hastalar ayakta tedavi olma şanslarına çok sahip değiller. Mutlaka yatarak tedavi olmak zorundalar. Eskiden tedavi edilmeyen bu tip hastalar belki 2-3 ay içinde hayatlarını kaybederken şimdi tedavi ile yüzde 40- yüzde 50 oranında bu hastalıkları tamamen tedavi etme şansımız var. Bu nedenle çok önemli bir görev üstleniyoruz. Bunun için de imkânların arttırılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Hematoloji uzmanlarının bir takım imkânlar olmadan hizmet verebilme şansı olmadığını ifade eden Eser, "Yeni hastaneye geçince hizmet imkânları biraz daha artacaktır. En önemli ihtiyacımız kan merkezidir. Bizim için kan merkezi olmazsa olmazdır. Çanakkale'de bölge kan merkezi yok. Hastalarımız tedavisinde de kan çok önemli bir tedavi aracıdır ve bazı hastalarımızda belki her gün bir ya da iki ünite kırmızı ya da beyaz kan kullanma ihtiyacımız oluyor. Bunları çok çabuk elde etme mecburiyetimiz var. Şu anda üniversitemizde ve Çanakkale'de kan ihtiyacı olan hastalara Bursa'dan kan temin ediliyor. Bu kanın gelmesi 7-8 saati buluyor. Böyle bir durumda acil kan ihtiyacı olan hastalarda biraz müşkül duruma düşülebilir. Bizim uyguladığımız tedaviler sonucunda kan ihtiyacı çok fazla artıyor. Kanama ihtimali de artıyor. Bu nedenle hastanın günü birlik kanının karşılanması ve düzenli olarak karşılanması gerekiyor. Ayrıca bu hastalara yatacak yer ayarlanması lazım. Burada hastayı yatırmak için imkânımız var fakat tedavi etmek için yeterli altyapımız yok. O yüzden bu alt yapıyı sıkı bir şekilde ve çok çabuk oluşturmamız lazım. İlk olarak kan merkezi oluşturulduktan sonra diğer imkânlar yavaş yavaş oluşturulacak şeyler" dedi.
Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gökhan Erbağ ise, "Hastane olarak Çanakkale ilinde hematoloji anabilim dalını hizmete başlatmış bulunmaktayız. Bu tip hastalar için iyileşme sevki, şehir ve nüfus açısından ciddi sıkıntılar oluşturmaktaydı. Başlayan hematoloji hocamızla ile birlikte lösemi, lenfama ve diğer bütün kan hastalıklarının tedavisini ve takibini hastanemizde yapabilme imkânına sahip olacağız. Yeni hastanenin açılmasıyla ile birlikte il dışından lösemi ve lenfama hastalarını, özellikle kanser hastalarının, kan kanseri hastalarının tedavisini yapabilecek imkâna sahip olmayı hedeflemekteyiz" şeklinde konuştu.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.