Çorum Çıkrık Köyü
Çıkrık haberleri, Çıkrık güncel son dakika gelişmeleri, köy ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Çorum köyleri arasında yer alan Çıkrık köyünde vefat edenler ve köyün eski adı haberimizde.
Çıkrık köyü hangi il ve ilçeye bağlı, Çıkrık köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çıkrık köyü son dakika gelişmeleri, Çıkrık köye ait haberler, Çıkrık köye özgü yemekler, köyün tarihi, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Çıkrık, Çorum ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. İstanbul Başbakanlık arşiv dairesindeki Osmanlı Devleti belgelerinden elde edilen kaynak bilgilere göre Çıkrık köyünün 500 yıl önceki tarihi bilinmektedir. O tarihlerde Çıkrık Köyü, Kalfetoğlan ve Musaköy adıyla anlatmaktadır. Köyün sırtını yasladığı Akdağ'ın etekleri,o yıllarda çam ormanlarıyla kaplıymış. Karey'deki Musaköy’den, Çıkrık Köyü'nün şimdiki bulunduğu yere gelen çıkrık ustaları buradaki çam ağaçlarından çıkrık yaparlarmış. İp bükmeye yarayan bu çıkrıklarıda satarlarmış. Köyün adının da bir olasılıkla yapılan çıkrıklardan aldığını sanıyoruz. Geçmişte çam ormanlarıyla kaplı olduğu söylenen Akdağ'ın eteklerinin zaman içinde kesile kesile ya da bir yangın sonucu yok olduğu var sayılmaktadır. Şimdi bu yamaçlar ardıç ağaçlarıyla kaplıdır. Çıkrık'ta kendir üretilir, kendirden oluşturulan ip, sicim ve urgan Çıkrıklılar için yakın zamana kadar büyük gelir kaynağı olduğu bilinmektedir. Köyün güneyinden geçen Uluyol, eskiden Kervan yoluymuş. Bundan 50 yıl öncesine kadar Çıkrık, kervancıların yeriydi. Ahmet Serin, Çıkrık üzerine yazdığı Kervanlar-Devranlar başlıklı yazısında bu konuyla ilgili şöyle yazmaktadır: Kervancılar Çıkrık'ta alışveriş yaparlar. Getirdikleri mallardan satarlar. Köyden vişne, elma, kayısı ve ceviz kurusu ile çıkrık aleti vb. alırlar, kendirden işlenmiş ip, sicim, urgan, yular, heybe, torba ve çuval alırlar. İşlenmemiş kendir lifleriyle yüklerini tamamlarlar. Bunlar hem kendi ihtiyaçları olan ve kolay satılan mallardır. Uluyol sayesinde Çıkrık'ta kendir tarımı çok gelişir. Kendirin cılız ve kısa olanları ıslanıp kurutulduktan sonra sopalarla dövülerek lifleri çıkarılır. Çıkan liflere kecin denir. Kecin el çıkrıklarında çekilip büküldükten sonra çul, çuval, heybe, torba dokunur. El çıkrıkları seyyardır. Sicim, urgan bükülen çıkrıklar direkt duvarlarda, dört makaralı bir tablada sabittir. Sabit çıkrıklar üç kişiyle çalıştırılır. Bir kişi sicimle makaraları çevirir. İpi büken usta eleman belindeki kendir liflerini el çabuluğuyla ekleyerek ipi büker. Dört ayrı bükülmüş tek kat ip dört kanallı tokmak aracılıyla birleştirilir. Üçüncü kişi bu anda bir çengelle kırışma, dolaşma olmasın diye ipi kuvvetlice çeker. Böylece bükülen sicim, urgan kalburdan çıkma gözenekli sırımla gebrelenir, sıkıştırılır, pekiştirilir. köyün Yemeklerin'den İlk Önce Keşkek Adı Verilen Yemek Gelir. Keşkek Yarma İle Kavrulur,Yahniside Üstüne Dökülür. Keşkek Çok Yenilen Ve Tadı Güzel Olan Bir Yemek Türüdür.. köyün Geleneklerinin ilk başında her yıl yaptığımız, "BİRLİK Ve BERABERLİK FESTİVALİ" adı altında her yıl şenlik yapılmaktadır.
Çıkrık , Çorum ilinie bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün geçiyorsanız Çıkrık köyü resimleri ve Çıkrık köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Çıkrık Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı?
Çıkrık Çorum Arası Kaç Km? Çıkrık Hava Durumu? Çorum Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Çorumlu iseniz Çorum Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Çorumlu Ünlüler arasında Çıkrık köyünde doğan biri var mı? Çıkrık Doğumlu Ünlüler Kimler?
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.