Çorum Oğuzlar Ağaççamı Köyü

Çorum Oğuzlar Ağaççamı Köyü

Ağaççamı, Çorum ilinin Oğuzlar ilçesine bağlı bir köydür. Ankara iline 240 km, Çorum iline 65 km, Oğuzlar ilçesine 7 km. İskilip ilçesine 40 km uzaklıktadır.

Köy arazisi engebelidir.Köyün kuzeyinde Köse dağı,güneybatısında rakımı 1325 m olan Kavak Dağı,doğusunda Kızıltepe,batısında Kayıbeli Platosu bulunmaktadır.Bunun yanı sıra Kızılırmak'a ulaşan, son yıllarda kuraklık sebebiyle su potansiyelini kaybetmiş Derinöz Çayı bulunur.

Köy iklimi bir geçiş bölgesi özelliği göstermektedir. Karadeniz İklimi ve Karasal İklim arasında bir geçiş bölgesidir. Kışları sert ve karlı geçer. Yazları sıcak ve kurak geçerken yaz ortalarında fırtınalı yağmurlar da görülebilir.

Köyün adını eski ormanlarından aldığı söylenmektedir.iskilip yöresine yerleşen türkmenlerin bu köye sonradan geldiği ancak daha sonraki 1800 lü yıllarda başlayan ve 1920 li yıllardada devam eden göçlerle birlikte köy kozmopolit bir hal almıştır. Gidip Görülmesi Gereken En Doğal Köylerimizdendir....

Gelenek ve görenekleri tipik Anadolu Sünni Türkmen köy kültürü etkisi görülür. Ayrıca köyün üst kısmında yer alan "dedelik" adını taşıyan ağaç topluluğunun eski şaman inancıyla bağlantılı olduğu sanılmaktadır.

Son yıllarda köy kültürünü yaşatmak ve oyunlarını unutturmamak için köy halkı harekete geçmiş. Köy Oyunları ve Tornet Yarışları adıyla kurulan dernek, yılın belli bir döneminde şenlikler yaparak bu kültürü canlı tutmaya çalışmaktadır.

Her sene bayram aylarında en güzel şenlikler için gezilip görülmesi gereken yerlerimizden bir harika ortam.Köyün geneli emeklidir. Genç nüfus genelde yakın illere Çorum ve Ankara'da kalıcı ve geçeçi işlerde çalışmaktadır. Köyde tarım ve hayvancılık alanlarının kısıtlı olmasından dolayı en çok Ankara olmak üzere çeşitli illere göç vermektedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.ekonomik bakımdan kendine yetemeyen köy Dodurga'da bulunan maden ocaklarında ve ya Çorum'da bulunan tuğla fabrikalarında çalışan nüfus sayesinde ayakta durmaktadır.

Son yıllarda özellikle tarım alanında önemli gelişmeler olmuştur. Oğuzlar ilçesine has ceviz yetiştirme konusunda modern yöntemler kullanan halk, bu alandan iyi kazançlar elde etmeye başlamıştır. Köy halkı ceviz yetiştiriciliğinde neredeyse uzman olmuştur. Cevizi tohumdan yetiştirme ve aşılayıp fidan satarak gelir elde eden bir çok aile vardır.

Köyde hayvancılık üzerine de çalışma yapan aileler vardır. Kurban besiciliği, damızlık sığır ve süt sığırı yetiştirerek geçimini sağlayan aileler de mevcuttur.
Köyde ilkokul ve ortaokul vardır. Buradan mezun olan gençler Oğuzlar ya da Çorum'daki liselerde eğitim hayatını devam ettirmektedir. Bunun yanında köyde üniversite eğitimi alan ve tamamlayarak iş hayatına başlayan bir çok insan vardır.

Köyün içme suyu şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Köyde ekmek fırını, demir doğrama atölyesi, 2 km uzaklıktaki Dikenli köyünde marangozhane, un değirmeni, tuhafiye dükkanı ve orta büyüklükte bir bakkal bulunmaktadır.

Kanalizasyonu proje dahilinde olmasa bile yirmi yıldır köy halkı kendi imkanlarıyla bunu geçici olarak çözüp atık sularını ve kanalizasyonlarını kanala bağlamışlardır. 2012 yılında Avrupa Birliği Kalkınma Projesi kapsamında yapılan çalışmada köye alt yapı yapılmıştır.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.