Çorum Sungurlu Büyük İncesu Köyü

Çorum Sungurlu Büyük İncesu Köyü

Büyük İncesu Köyü, Çorum ilinin Sungurlu ilçesine bağlı bir köydür. İsmi hakkındaki bilinen en yaygın hikaye şudur:çok eskiden bir tür beslenme ve geçim kaynağı olan avcılık bugün olduğu gibi o günlerde de yaygın idi.

Köyümüzün tarihi  Hititler’e kayar dayanmaktadır. Kayalıktaki mağara, içindeki oyma merdiyen, köye doğru olan yamacındaki oturma yeri vb. diğer oyuklar köyümüzün çok eski bir tarihi olduğunun kanıtıdır. Bir çok yerinde tarihi taşlara rastlanılabilir. Eskiden caminin yanında bulunan çeşmenin üzerinde Osmanlıca yazılan bir çok yazı vardı. Yine Umar Ağanın oluk dediğimiz çeşme de buna benzer yazılar  bulunurdu. Maalesef belki due en bilinen tarihi eserimiz olan Umar Ağanın Oluk da 2013 yılında yıkılmıştır. Bunların dışında  yine cami dvarında bulunan bir taşın üzerinde de Arap ve Latin alfabesi dışında yazılmış bir taş bulunmaktadır.  

Köyün gelenekleri arasında düğünler genelde cuma günü bayrak kalkmasıyla başlar bayrak kalktıktan sonra köyde düğün evinde davul zurna eşliğinde düğün başlar düğünlerimiz üç gün sürer cuma cumartesi pazar üç gün düğün boyunca gelen davetlilere yemek dağılır.gelen misafir düğün evinin kapısı önünde davul zurna eşliğinde karşılanır.düğünlerimizde halay ve orta oyunları oynanır düğünlerimiz gece geç saatlere kadar sürmektedir.geceleyin lastik yakılır ve lastiğin etrafında oynanır ve yanan lastiğin üstünden atlanır.köyümüzün yemekleri arasında toyaşı ve bükmelerimiz meşhurdur. Tabi ki keşgeği de unutmamak gerekir.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyümüzde düğünlerden tutun da, asker uğurlamasından, cenazeye, bayramlaşmaya kadar bir çok konuda yıllardır süren gelenek ve göreneklerimiz vardır. Dışarıya çok göç verdiğimiz için bu gelenek görenekler unutulup gitmekte ve yeni nesil bilmemektedir. Biz de elimizden aklımızdan geldiğince unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerimizi buraya yazmaya çalışacağız.

Düğünlerimiz Cuma günü öğleden sonra başlar Pazar günü öğleden sonra biter. Düğünden en az bir hafta önce; kız düğünü ise yol(yemeni, kumaş, gömlek), oğlan düğünü ise şeker dağıtılır ve düğüne davet edilir. Cuma namazdan önce camide düğün sahibi tarafından mevlüt okutularak lokum dağıtılır. Ardından cemaat imam ile birlikte düğün evine gider ve duasını eder. Bayrak daha önceden hazırlanır, direğin ucuna elma, elmanın üzerine de telek takılır. Duadan sonra bayrağı kaldıran gençler düğün sahibinden harçlık almadan bayrağı kaldırmaz. Bundan sonra da misafirlere çerez dağıtılır ve düğün başlamış olur. Düğüne gelen misafirler kapıda davul zurna ile karşılanır ve yine giderken davul zurna ile yolcu edilir. 

Cuma günü akşam kız evi yakınsa hep birlikte baskına gidilir. Baskından sonra gençler gece harmanda lastik yakarak üzerinden atlarlar. Cumartesi günü öğleden sonra kız evine kınaya gidilir. Düğünlerin en kalabalık olduğu gün cumartesi günüdür. Pazar günü ise öğleden önce gelin almaya gidilir. Gelin geldikten sonra takım merasmi olur ve eş dost takısını takar. Bu sırada tütsü yakılır, gelin ve damat arabadan iner ve gelin çömleği yere vurarak kırar, kapıya çivi çakar ve yağ sürülür. Damat ise kafasının üzerinden bozuk para atar. Ardından yemeğe geçilir. Yemekte keşkek mutlaka keşkek vardır. Yemek yenildikten sonra da misafirler yavaş yavaş dağılırlar.

Köyümüzün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Hayvancılık günümüzde sadece evin ihtiyacını karşılayacak kadar yapılmaktadır. Tarım ise asıl geçim kaynağıdır. Kıraç yerler ekin, arpa, fiğ, çekirdek, nohut, mercimek ekilirken sulu yerlere genelde pancar ekilir. Köyümüzden akan çayın suyuyla köyden Susa dediğimiz mevkiye kadar sağlı sollu araziler sulanmaktadır. Ayrıca eskiden yapılan betonarme ark sayesinde Boyalık'tan, Hanyeri'nin sonuna kadar yine sağlı sollu sulama yapılmaktadır.

Çorum iline 68 km, Sungurlu ilçesine 14 km uzaklıktadır.köyün ortasından çay geçmektedir,çayın kenarında eski çağlardan kalma kayalar bulunmaktadır.Dağlık kesimlerinde son yıllarda iyice gelişen Meşe ormanlarıyla kaplıdır. Köyün iklimi, İç Anadolu iklimi etki alanı içerisindedir.genellikle kışın soğuk ve kar vardır,yazın ise sıcak ve kurak geçer. 

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği olması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Yapılan son seçimde Mürsel Dökmedemir 5 yıllığına Büyük incesu Köyü muhtarı seçilmiştir. 

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Çorum Sungurlu Büyük İncesu Köyü Resimleri

Çorum Sungurlu Büyük İncesu Köyü Resimleri

Sungurlu Büyük İncesu Köyü Video

Sungurlu Büyük İncesu Köyü Video

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.