Çorum Sungurlu Cevheri Köyü

Çorum Sungurlu Cevheri Köyü

Cevheri Köyü, Çorum ilinin Sungurlu ilçesine bağlı bir köydür. Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında kesin bilgi yoktur... Köyün, Cevheri isminden başka, bir de yakıştırma ismi vardır; Eşekli.

Eşekli denilmesinin sebebi ise şöyle anlatılır: Eski zamanlarda, köy halkı ilçeye (Sungurlu) Cuma Namazı kılmaya giderler ve ilçe uzaktır. Tabii, o zamanın şartlarında diğer ulaşım araçları olmadığı için, köylüler binerler eşeklere ve Cuma Namazı kılmak için ilçenin yolunu tutarlar. Biraz kalabalık oldukları için Cami hocası minareden seyreder, gelmelerini bekler ve söylenmeye başlayan cemaate de "biraz sabredin, eşekli dayılar geliyor" diye seslenirmiş. 

Böyle söylene söylene köyün adı kalmış eşekli. (Çeşitli cevherlerin (heralde büyük insanların) çıktığı düşüncesi ile de asıl adının CEVHERİ olarak konduğu sanılıyor :) ). Dediğimiz gibi, köyün asıl adı Cevheri iken ilçe halkının yakıştırmasıyla eşekli ismi yaygınlaşmış. Yani eşekli ismi, köyün kendi halkı tarafından değil, ilçe halkının yakıştırması sonucu çıkmış.

Şimdi ise köyün yeri ile ilgili bir değişiklik söz konusu. Köylünün bir kısmının başka şehirlere, geri kalanların neredeyse tamamının da Sungurlu Sanayi Sitesi yakınındaki, yine köyün bir mahallesi olan Üçevler Mahallesine taşınması nedeni ile eski Cevheri Köyü bir bakıma mazide kaldı (ancak ısrarla köyde yaşamaya devam eden bir kaç kişi hala mevcut). Dolayısı ile bu mahalle yeni köy merkezi oldu gibi (ama mahallenin adı da Cevheri olarak değiştirildi mi bilmiyoruz).

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi verilecek olursa; gelenek ve göreneklerine bağlı (köyde yaşadıkları sürece) bir köy olmakla birlikte en meşhur yemekleri 'toyhaşı' (yayla çorbası) ve keşkektir. Sütlü çorba ve bunun yanında 'yarmaaşı' da yapılmaktadır.Çorum iline 68 km, Sungurlu ilçesine 5 km uzaklıktadır.

Köyün iklimi, resmi kaynaklara göre Karadeniz ikliminin etki alanı içerisinde gösterilse de, köy karasal iklimi belirgin şekilde yaşamaktadır. 

Resmi veriler böyle gösteriyor. Ama aradan geçen birkaç yılla birlikte nüfus da önemli ölçüde değişti tabii. En son resmi kayıtlar böyle gösterse bile, şimdi (eski) köyde o kadar insan yaşadığını söylemek yanlış olur. Hatta yapılan göçler sonucu geride bir köy kaldığını söylemek bile oldukça zor. Ancak köyün yeni taşındığı yerde (Sanayi Sitesi yakınında), köyden gidenler olduğu gibi dışarıdan buraya gelip yerleşenlerin de olması ile nüfus bayağı değişmiş bir durumda. Galiba şuan için açıklanan resmi bir rakam bulmak zor.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı (idi bir zamanlar).

Çorum Köyleri Resimleri

Çorum Köyleri Resimleri

İlgili Haberler
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum