Çorum Sungurlu Kula Köyü
Kula Köyü, Çorum ilinin Sungurlu ilçesine bağlı bir köydür. Ankara iline yaklaşık 170 km,Çorum iline 100 km, Sungurlu ilçesine 54 km uzaklıktadır.Kızılırmak'ın en uzun kolu olan Delice Irmağı köy sınırları içinden geçerek birbirine karışır.
Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Ancak sözcük anlamı gövdesi sarı veya kirli sarı renkte, yele, kuyruk ve bacağın alt kısmındaki kılların koyu renkte olduğu atların renk tanımlanmasında kullanılan bir sözcüktür.Fakat anlatılan bir rivayete göre adamın biri,arkadaşına bir tay emanet eder.Büyüdüğünde gelip alacağını söyler.Lakin geldiğinde tay büyümüş küheylan olmuştur.Adam tayını tanımamaktadır.Atın tek özelliğini söyleyerek bulmaya çalışır.Atımın kılıağ(kılı beyaz)idi diyerek bulmaya çalışır.Bu kılağ kelimesi zamanla halk arasında dilden dile kula olarak değişmektedir.Böylece köyün ismi Kula olarak anılmaktadır.
Köydaki düğünler genelde cuma günleri namazdan sonra düğün sahibinin yakınları,köyün insanları düğün evine davet edilerek "bayrak kaldırma" denilen törenle başlar ve sonrasında yemek yenilir.Cumarteside düğün aynı hızla devam eder.Cumartesi kına yapılır ve pazar günüde gelin almayla birlikte düğün son bulur.YÖRESEL YEMEKLERİ:Tarhana çorbası,kömbe,katma ve yufka ekmek gibi hububat tarımı yapılan yörelere özgü ürünlerden olan yemekleri meşhurdur.
Ankara iline yaklaşık 170 km,Çorum iline 100 km, Sungurlu ilçesine 54 km uzaklıktadır.Kızılırmak'ın en uzun kolu olan Delice Irmağı köy sınırları içinden geçerek birbirine karışır.
Kula Köyünün iklimi Orta Karadeniz bölgesinde olan Çorum'dan farklı olarak Orta Anadolu bölgesinin karasal iklim özelliklerini taşır.Yani yazlar kurak ve sıcak kışlar soğuk ve yağışlıdır.Bitki örtüsü Orta Anadolu'ya özgü olan bozkır özelliği taşır.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Kızılırmak ve Delice nehirlerinin getirdiği verimli alüvyon toprak birikiminden oluşan;köyümüzde bucak olarak adlandırılan topraklarda yüksek kalitedeki pirinç üretimi yapılmaktadır.Buda köyün ekonomik durumunu daha da yükseltmiştir.Köy aynı zamanda Orta Anadolu'ya özgü tarımsal ürünlerden buğday,arpa,mercimek gibi hububat tarımı ve bunlardan ayrı olarakta ayçiçeği,kavun ekimide yapılmaktadır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır.Okul binası köyümüzün derneğinin girişimi sonucu; Sungurlu kaymakamlığı izini ile köy konuk evi olarak verilmiştir.Onarımı dernek tarafından yapılan konuk evi miz 2011 yılında hizmete girmiştir.Köyün içme suyu yoktur.İçme suyu gereksinimi su tankerleri aracılığı ile karşılanmaktadır ve bu durum bir hayli eziyetlidir.Kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.