Çorum-Sungurlu Ortakışla Köyü

Çorum-Sungurlu Ortakışla Köyü

Ortakışla Köyü, Çorum ilinin Sungurlu ilçesine bağlı bir köydür. Çorum iline 107 km, Sungurlu ilçesine 34 km uzaklıktadır.

Komşu köyleri: Batısında, Kırıkkale Delice ilçesi Kuzeyyurt köyü; doğusunda Çamoluk köyü; kuzeyinde Dayıncık köyü vardır. Güneyinde ise, Yozgat İli Yerköy İlçesi Kayadibi (Salmanlı) köyü ile arazi sınırı da bulunmaktadır.

Ayrıca, Aygar Dağı üzerinden Yozgat ilinin Yerköy ilçesinin köyleri ile bağlantıyı sağlayan ve 10 km uzunlukta olan, toprak ve stablize karışık bir yol mevcuttur. Bahse konu yol, özellikle kış koşullarında ulaşım için elverişli değildir. Bu yöredeki köylerin birbirleriyle ulaşımlarını daha rahatlıkla yapmaları doğrultusunda, Ortakışla ve Kayadibi köyleri arasında nitelikli bir yola ihtiyaç vardır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Aygar Dağı'nın kuzey yamacında kalan, Ortakışla köyünün güneyine düşen yamaçlarda, meşe ve ardıç ağaçları mevcuttur. Aygar Dağı; Yerköy Sungurlu ve Boğazkale arasında kalan köylerin, baltalık orman ihtiyacını karşıladığı bir dağdır.

Ortakışla Köyünde Bundan 110 sene kadar önceleri, Aygar Dağı'nın çam ormanları ile kaplı olduğu, tarihi kaynaklarda geçmektedir. Bilinçsiz kesim ve tahribatın yanı sıra, denizden uzaklığın da etkisiyle birlikte, kesilen ağaçların yerine yenileri yetişememiş, kurak iklim özelliği ile beraber büyük kayıplar olmuştur. Faunasında; ayı ve sincap gibi ibreli çam ormanlarında yaşayan hayvanların da bulunduğu Aygar Dağı, günümüzde kurakçıl bir baltalık orman haline gelmişdir. Aslında bu durum, İç Anadolunun kuzey kesiminin geneli için geçerlidir. Bitki örtüsü ile ilgili olarak Antropojen bozkır denilmesi bu sebeptendir.

Antropojen bozkır: Coğrafya Biliminde, insan eliyle tahrip edilmiş orman varlığından sonra geride kalan ağağçlı bozkır (step) olarak tarif edilir.

Köyümüz, Osmanlı İmparatorluğu'nun son Döneminde Ankara İli Keskin (Maden) ilçesine bağlı bir köydü.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Yozgat ili Merkez İlçesi Salmanlı Bucağı'na bağlandı. Daha sonra, Aygar Dağı'nın kuzeyinde kalan dokuz köy ile birlikte, Yozgat İli Yerköy İlçesi Salmanlı Bucağından ayrılarak, Çorum İli Sungurlu İlçesine bağlandı. Yozgat -Çorum sınırı Aygar Dağı ile belirlenmiş olup; Aygar Dağı'nın kuzey kesimi Çorum tarafında kalırken, güney kesimi Yozgat tarafında kaldı.

Araştırmalarıma göre; Ortakışla Köyü camii yüzü denilen mevkide büyük bir köy olduğu ormanlarla kaplı olduğu ve burda yaşamlarını devam ettirmekte iken, çeşitli nedenlerden dolayı daha sonra üçe ayrılarak, doğusunda Çamoluk; batısında Kuzeyyurt köyleri kurulmuştur.bu iki köyün ortasında kaldığı için Ortaköy adı verilmiştir.Daha sonraları ORTAKIŞLA olarak değiştirilmiştir.

Bu yöre ve çevresinde yapılmakta olan "Arabaşı" adlı bır yemek vardır. Yapılısı: Önce, un sıcak hamur halıne getirilir ve genisçe bir tepsiye dokülür; sonra undan ve tavuktan corba hazırlanır; hamur soğuduktan sonra baklava dilimleri haline getırilir; ama, tepsiden kaldırılmaz. Yalnızca, çorba tabağının koyulacağı yer kaldırılır ve geriye çevrilir; önce hamurdan yutabileceğiniz kadar alırsınız; ardından corbaya daldırıp cıgnemeden yutarsınız. Kesınlikle denemenizi tavsıye ederim.

Köyün iklimi,kışları soğuk ve kar yağışlı,yazları ise sıcak ve kurak geçer. birebir karasal iklimin özelliklerini yansıtır. Köyün ekonomisi tarım ve kısmende olsa hayvancılığa dayanır. Son yıllarda göç oranının yoğunluğundan dolayı ekonomik anlamda fazla bir gelişme olmamıştır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.